σταϊκούρας-επισκόπηση-δαπανών-σε-όλα-709702
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 27.01.2020 | 11:37

Σταϊκούρας: Επισκόπηση δαπανών σε όλα τα υπουργεία φέτος, για να απελευθερωθούν πόροι

Η επισκόπηση δαπανών σε όλα τα υπουργεία και τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης είναι ένα από τα όπλα που επιστρατεύει από φέτος το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να απελευθερωθούν πόροι που θα επιτρέψουν την περαιτέρω μείωση φόρων, όπως προκύπτει από την ομιλία του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα σε σημερινή ημερίδα για τη δημοσιονομική πολιτική.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, «κατά το τρέχον έτος υλοποιείται οριζόντια επισκόπηση δαπανών και δραστηριοτήτων, σε όλα τα Υπουργεία και τους εποπτευόμενους αυτών Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης». Από την επισκόπηση, όπως επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών, θα εντοπιστούν “περιοχές που μπορούν να οδηγήσουν σε απελευθέρωση πόρων, προκειμένου αυτοί να διατεθούν σε κρίσιμες κυβερνητικές προτεραιότητες”.

Η ημερίδα οργανώθηκε από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) και το υπουργείο Οικονομικών με θέμα “Δημοσιονομική Πολιτική & Προϋπολογισμός 2008-2018 – Θεσμικές μεταρρυθμίσεις, έξοδος από την κρίση, νέες προκλήσεις και προοπτικές” και στο πλαίσιό της παρουσιάστηκε η επισκόπηση του συστήματος προϋπολογισμού της Ελλάδας από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Ο κ. Σταϊκούρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την τεράστια πρόοδο των τελευταίων ετών στον τρόπο που χαράσσεται και εφαρμόζεται ο προϋπολογισμός -πρόοδος που αναγνωρίζεται στην έκθεση του ΟΟΣΑ για τον ελληνικό προϋπολογισμό. Ωστόσο, τόνισε πως, ενώ υλοποιήθηκαν πολλές θεσμικές μεταρρυθμίσεις (με ορόσημο τον νόμο 4270/2014 που καταρτίστηκε όταν ήταν αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών) τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν ακόμα τρεις σημαντικές προκλήσεις: η μετάβαση σε προϋπολογισμό επιδόσεων, η επισκόπηση δαπανών σε όλα τα υπουργεία και φορείς και ο “πράσινος προϋπολογισμός” με μέριμνα για την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, μέσω της επισκόπησης δαπανών εξετάζονται:

 “Η διερεύνηση της δυνατότητας βελτίωσης του δημοσιονομικού αποτελέσματος, μέσω επισκόπησης δαπανών στο σύνολο των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, με τομεακές παρεμβάσεις.

 Η διερεύνηση της δυνατότητας επίτευξης εξοικονομήσεων από οριζόντιες παρεμβάσεις, μεταξύ άλλων στους τομείς της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, της βελτίωσης της διαχείρισης του στόλου των κρατικών οχημάτων, του περιορισμού της ενεργειακής και της τηλεφωνικής δαπάνης και της δαπάνης ύδρευσης, καθώς και της αποδοτικότερης παρακολούθησης και διαχείρισης αποθηκών και αποθεμάτων.

 Τέλος, η παρακολούθηση της υλοποίησης των δράσεων επισκόπησης δαπανών που έχουν συμφωνηθεί, μέσω χρονοδιαγράμματος και δεικτών”.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ και τα στελέχη του που μίλησαν στην ημερίδα ανέδειξαν την εντυπωσιακή πρόοδο στο επίπεδο κατάρτισης και παρακολούθησης του προϋπολογισμού, υπογραμμίζοντας παράλληλα τρεις προκλήσεις: την ανάγκη να βελτιωθεί η προτεραιοποίηση των δαπανών, να ανακοπεί η δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες και να αντιμετωπιστούν τα ευάλωτα σημεία που προκαλεί το υψηλό ακόμα δημόσιο χρέος.

Ο διεθνής οργανισμός απευθύνει 10 συστάσεις, μεταξύ των οποίων η αύξηση της συμμόρφωσης αναφορικά με την επίτευξη των στόχων που τίθενται, η υλοποίηση παρεμβάσεων για μεγαλύτερη διαφάνεια και η ενίσχυση του θεσμού της επισκόπησης δαπανών.