Στα 40,7 δισεκ είναι ο λογαριασμός για το 2020 και το 2021 – εκκρεμούν μέτρα 4,5 δισεκ.

«Υπάρχουν αβεβαιότητες και κίνδυνοι. Η πραγματικότητα είναι ότι η ύφεση είναι πιο ήπια και οι εκτιμήσεις είναι για ανάκαμψη φέτος. Το ΥΠΟΙΚ έχει ρεαλισμό και είναι πιο συντηρητικό στις προβλέψεις». Αυτό τόνισε μιλώντας στο Real fm ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σημειώνοντας ότι τα μέτρα στήριξης της οικονομίας θα συνεχίσουν να υφίστανται για όσο απαιτηθεί. «Στα 40,7 δισεκ είναι ο λογαριασμός για το 2020 και το 2021. Ήδη έχουμε δαπανήσει πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μάλιστα 4,5 δισεκ δεν έχουν πιστωθεί σε λογαριασμούς επιχειρήσεων και νοικοκυριών και είναι σε φάση υλοποίησης» σημείωσε χαρακτηριστικά. Όπως είπε τροχιοδρομούνται προγράμματα όπως αυτά των παγίων του ΕΣΠΑ για διάφορους κλάδους, των Περιφερειών, οι πληρωμές αποζημιώσεων εργαζομένων και ιδιοκτητών κτλ.

«Είμαστε κοντά στις επιχειρήσεις» τόνισε και σημείωσε ότι παρά την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση η πραγματικότητα είναι «ότι δεν διογκώθηκε η ανεργία, ότι ανέβηκαν οι καταθέσεις εκ των οποίων το 57% προέρχεται από νοικοκυριά, η βιομηχανική παραγωγή ανέβηκε, το οικονομικό κλίμα είναι σε επίπεδο προ πανδημίας» σημείωσε.

Ανέφερε, δε, ενδεικτικά ότι «σε μια εβδομάδα 9910 επιχειρήσεις και νοικοκυριά έχει κάνει αίτηση για να ρυθμίσει τις οφειλές με τον καινούργιο νόμο. Υπάρχει εξαιρετικό ενδιαφέρον της κοινωνίας να ρυθμίσει εξωδικαστικά τις οφειλές. Η εικόνα συνεπώς είναι διαφορετική. Δεν ωραιοποιώ καταστάσεις και στόχος είναι να απλώσουμε δίκτυ προστασίας έχουν δυσκολίες» σημείωσε.

Αναφορικά με τις μειώσεις στα ενοίκια και τις σχετικές αποζημιώσεις τόνισε ότι έχουν δοθεί σε ιδιοκτήτες 551, 5 εκ ευρώ. «Αν δεν την κάναμε την παρέμβαση οι ίδιοι οι χρήστες δε θα ήταν σε θέση να πληρώσουν. Αφορολόγητα πιστώσαμε μισό δισεκατομμύριο σε ιδιόκτητες. Δρομολογούμε πληρωμές για το Μάιο και με βάση τα έως τώρα δεδομένα αναμένεται να είναι ο Ιούνιος ο τελευταίος μήνα. Με εξαίρεση όσους είναι κλειστά. Υπάρχουν αρκετά σφάλματα και καθυστερήσεις που προσπαθούμε να τα λύσουμε» ανέφερε.

Σχολιάζοντας το θέμα με τις νέες αντικειμενικές αξίες και την κριτική που δέχεται για επιβάρυνση της μεσαίας τάξης σημείωσε ότι «η κυβέρνηση έχει διευκολύνει τη μεσαία τάξη με μειώσεις φόρων, εισφορών, αυξήσεις αφορολόγητου για κάθε τέκνο κτλ» ενώ και πάλι ανέφερε ότι ανάλογα με το δημοσιονομικό χώρο θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ κατά 8%.

«Υπάρχουν αυξήσεις σε μια από τις δυο ζώνες, όμως μία στις 5 ζώνες η τιμή μειώνεται. Θα αναπροσαρμόσουμε τους συντελεστές ώστε να μην υπάρχει επιβάρυνση. Θα υπάρχουν νοικοκυριά, βέβαια, που θα έχουν αυξήσεις. Υπήρχαν ζώνες που ήταν εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού και υποφορολογούνταν» σημείωσε και τόνισε ότι στα ακίνητα υπήρχε μια κεκαλυμένη γκρίζα οικονομία. «Υπήρχαν γκρίζες συναλλαγές στα ακίνητα κι έτσι προσπαθούμε να τις περιορίσουμε. Στον δείκτη τιμών κατοικιών της ΤτΕ υπάρχει τα τελευταία χρόνια αύξηση 14% όση και η αύξηση από τις αντικειμενικές» τόνισε ο υπουργός οικονομικών.

πηγή: reporter.gr

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]