«Κανόνι» σε μεγάλο σούπερ μάρκετ – Το «παιχνίδι» αλά «Καρυπίδης» με θύματα τους εργαζόμενους

Απλήρωτοι συνεχίζουν να παραμένουν οι 85 εργαζόμενοι των Σούπερ Μάρκετ «ΣΠΑΚ» στην Κορινθία. Υπενθυμίζεται ότι η επιχείρηση έβαλε ξαφνικά «λουκέτο» στις 23 Σεπτεμβρίου αφήνοντας τους εργαζόμενους:

-Χωρίς τα δεδουλευμένα τους και τα επιδόματα.

-Χωρίς τα 2/3 της αποζημίωσής τους,

με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει ρευστότητα.

Για τα λόγο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, το Εργατικό Κέντρο Κορινθίας έχει ζητήσει να δημιουργηθεί μία τριμερής (εργαζόμενοι, ιδιοκτησία, υπουργείο Εργασίας). Ωστόσο, το αρμόδιο υπουργείο ακόμη δεν έχει ανταποκριθεί.

Διοίκηση ΣΠΑΚ επιβεβαιώνει την εξαγορά από Market In

Την ίδια ώρα, όπως αποκάλυψε η aftodioikisi.gr, υπάρχει έντονη φημολογία ότι το  «Market In», μέλος, επίσης όπως τα ΣΠΑΚ, της ΕΛΟΜΑΣ που τηρεί σιγή ιχθύος, έχει προχωρήσει στην εξαγορά μέρους της αλυσίδας που έχει 11 καταστήματα στο νομό Κορινθίας. 

Το γεγονός επιβεβαιώνει, όπως τονίζουν εργαζόμενοι στην ιστοσελίδα, μέσω διαρροών της και η διοίκηση της ΣΠΑΚ.

Νέα περίπτωση «Καρυπίδη»

Μάλιστα, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που μίλησαν στην aftodioikisi.gr, εκφράζουν φόβους ότι:

Πρόκειται για μια επανάληψη της γνωστής υπόθεσης με τα Σούπερ Μάρκετ «Καρυπίδης» στη Βόρεια Ελλάδα, όπου (αρνητικός) πρωταγωνιστής ήταν και εκεί τα «Market In» της οικογένειας Ράμμου.

Υπενθυμίζεται ότι το 2016 τα τα Σούπερ Μάρκετ «Καρυπίδης» έβαλαν οριστικά «λουκέτο», αφήνοντας στο δρόμο περί τους 1400 εργαζόμενους που ήταν απλήρωτοι επί μήνες. Ωστόσο, μικρό διάστημα αργότερα τα «Market In» ξεκίνησαν να νοικιάζουν τα καταστήματα –«φιλέτα» της «Καρυπίδης», χωρίς, βεβαίως, να αναλάβουν τις υποχρεώσεις απέναντι τους. Δηλαδή, να εξοφλήσουν τις οφειλές και να τους επαναπροσλάβουν.

Καθολική μεταβίβαση στα «Market In»

Έτσι, ξεκίνησε δικαστικός αγώνας, με αποτέλεσμα, μετά από σχεδόν τρία χρόνια, τον Απρίλιο του 2019, το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης να αποφασίσει ότι:

-Έχει επέλθει καθολική μεταβίβαση της επιχείρησης της «Καρυπίδης» στην «Market Ιn» ήδη από τον Νοέμβριο του 2016. Γεγονός το οποίο σημαίνει ότι η επιχείρηση «Market In» υποχρεούται να επαναπροσλάβει τους εργαζομένους που είχαν μείνει χωρίς δουλειά όταν έκλεισε η εταιρεία «Καρυπίδης» και μάλιστα με τους ίδιους εργασιακούς όρους που εργάζονταν στην τότε αλυσίδα καταστημάτων.

Ωστόσο, η «Market Ιn» που στην ουσία εξαγόρασε την «Καρυπίδης» προσέφυγε στο Εφετείο και, βεβαίως, ακόμη δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση. Παράλληλα, σε πολλές περιπτώσεις όταν υπήρξε αντίδραση των εργαζομένων, κινήθηκε και νομικά εναντίον τους με μηνύσεις, και αυτόφωρες συλλήψεις στα σπίτια τους.

Και αυτοκτονία εργαζόμενης

Αποτέλεσμα, η «Market Ιn», μέσα από την συγκεκριμένη μεθόδευση που φαίνεται να ακολουθείται, σύμφωνα με τους εργαζόμενους και στα ΣΠΑΚ, να έχει καταφέρει:

-Και να λειτουργεί κανονικά τα καταστήματα -«φιλέτα» της «Καρυπίδης»

-Και να μην έχει αναλάβει καμία υποχρέωση απέναντι στους εργαζόμενους.

Και, βεβαίως, μπροστά στα υπερκέρδη αποτελεί, προφανώς, «λεπτομέρεια» ότι τον Ιούλιο του 2017, επί 15 μήνες απλήρωτη εργαζόμενη της «Καρυπίδης» στα Γιαννιτσά, έβαλε τέλος στη ζωή της…

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΠΑΙΧΝΙΔΙ, ΘΥΜΑΤΑ, ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ, MARKET IN, PROTEINOMENA, ΣΠΑΚ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!