σκυλακάκης-τι-είπε-για-αυξήσεις-στους-1368415
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 26.07.2024 | 14:17

Σκυλακάκης: Τι είπε για αυξήσεις στους λογαριασμούς του νερού -Έρχονται έκτακτες εισπράξεις

Ακούστε το άρθρο
Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Υπουργός Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, αναφέρθηκε στα μέτρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας αλλά και για τους λογαριασμούς του νερού.

Για τον κίνδυνο της λειψυδρίας, κυρίως στην ανατολική Ελλάδα, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, όπου το θέμα είναι σοβαρό, προειδοποίησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών».

«Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι ότι αυτή η λειψυδρία θα χειροτερεύει στα επόμενα χρόνια με βάση αυτά που ξέρουμε για την κλιματική κρίση», επισήμανε.

«Για φέτος υπάρχουν τα μέτρα που λαμβάνει το αρμόδιο υπουργείο, εμείς ερχόμαστε και ενισχύουμε το αρμόδιο υπουργείο και ταυτόχρονα ετοιμάζουμε μια ολόκληρη στρατηγική για το θέμα του νερού την οποία και θα συζητήσουμε ενδοκυβερνητικά. Η στρατηγική έχει διάφορα κομμάτια, ένα κομμάτι είναι ότι μελετάμε κατά περιοχή τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης γιατί είχαμε μια γενική εικόνα ως τώρα και θα υπάρχουν και μια σειρά από δράσεις που θα ανακοινωθούν», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το εάν θα υπάρξει αύξηση τιμολογίων, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι το πρόβλημα με την κατανάλωση είναι κυρίως οι μεγάλες απώλειες κατά 40%-50%. «Συνεπώς όταν έχεις νερό που χάνεται κατά 40-50% αυτό είναι καίριο θέμα», ανέφερε.

Ένα άλλο ζήτημα αφορά στην εισπραξιμότητα. «Λέτε να αυξηθούν οι τιμές, εγώ θα έλεγα να αυξηθεί η εισπραξιμότητα σε περιοχές που δεν υπάρχει. Υπάρχουν περιοχές που δεν υπάρχει καλό ποσοστό εισπραξιμότητας», είπε χαρακτηριστικά.

Ένα δεύτερο ζήτημα αφορά στις πηγές. Αν τα νησιά βασίζονται μόνο στον υδροφόρο ορίζοντα που είναι περιορισμένος, θα πρέπει να γίνει στροφή προς την αφαλάτωση. «Αυτή είναι μια δεύτερη γενική κατεύθυνση γιατί ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας δεν είναι κάτι ανεξάντλητο είναι συνάρτηση της βροχής που πέφτει τον χειμώνα, αν προβλέπεις ότι δεν θα πέφτει βροχή ή θα πέφτει πολύ λιγότερη τότε πρέπει να κινηθείς προς την αφαλάτωση», διευκρίνισε.

Έμφαση έδωσε ο υπουργός στη μεταρρύθμιση που συζητά η κυβέρνηση με την ΚΕΔΕ για τον τρόπο που γίνεται η διαχείριση στο νερό έτσι ώστε να έχεις πιο αποτελεσματικούς φορείς διαχείρισης.

Το σχέδιο του ΥΠΕΝ για τη λειψυδρία στα νησιά

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προωθεί τη χρήση αφαλάτωσης σε συνδυασμό με παραγωγή πράσινης ενέργειας ως λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν πολλά νησιά.

Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο περιλαμβάνει την κατασκευή υβριδικών μονάδων παραγωγής ρεύματος με αιολικά, φωτοβολταϊκά, αντλησιοταμίευση και μονάδες αφαλάτωσης που θα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ρεύματος και γλυκού νερού για ύδρευση και άρδευση.

Η αντλησιοταμίευση θα χρησιμοποιείται τόσο για παραγωγή ενέργειας με υδροηλεκτρικούς στροβίλους όσο και ως αποθήκη ενέργειας καθώς τις ώρες που η ζήτηση ενέργειας θα είναι χαμηλή και η παραγωγή από αιολικά και φωτοβολταϊκά υπερβαίνει την κατανάλωση, η περίσσεια ενέργειας θα χρησιμοποιείται για την επιστροφή του νερού στον ανάντη ταμιευτήρα προκειμένου να ξαναχρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ρεύματος.

Η προκήρυξη των έργων αναμένεται το φθινόπωρο ενώ έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους 200 εκατ. Ευρώ από τα Ταμείο Απανθρακοποίησης καθώς το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού των έργων θα κατανέμεται στην κατασκευή των “πράσινων” μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, δικαιολογώντας έτσι την ένταξη των έργων στο εν λόγω ταμείο.

Μέσω της προκήρυξης θα καλούνται οι ενδιαφερόμενοι νησιωτικοί Δήμοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα λειψυδρίας να υποβάλουν τις προτάσεις τους.

Aftodioikisi News

Η aftodioikisi.gr είναι η βασική Διαδικτυακή πύλη για τους ΟΤΑ, το Δημόσιο και την Εργασία στην Ελλάδα, λειτουργώντας από τον Απρίλιο του 2008 ως πηγή έγκυρης και συνεχούς ροής ενημέρωσης με ειδήσεις και θέματα από το χώρο της Αυτοδιοίκησης, της Δημόσιας Διοίκησης, της Εργασίας, της Ασφάλισης αλλά και γενικότερης επικαιρότητας από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Τον Μάιο του 2010, μόλις δύο χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας της τιμήθηκε με το δημοσιογραφικό Βραβείο Μπότση. Παράλληλα, αποτελεί κόμβο αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ πολιτικών, αιρετών της Αυτοδιοίκησης αλλά και επιχειρηματιών με τους πολίτες και τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ λειτουργεί ως δίαυλος διαδραστικής ενημέρωσης και επικοινωνίας μεταξύ της Περιφέρειας και του Κέντρου. Καθημερινά δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις από εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πολιτικούς, αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, επιχειρηματίες και, κυρίως, πολίτες που ενδιαφέρονται για τοπικά, εργασιακά, ασφαλιστικά αλλά και για γενικότερα θέματα της επικαιρότητας.