Δευτέρα
25
Σεπτέμβριος
Back

Σενάριο για παράταση πληρωμής του φόρου εισοδήματος

Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Oικονομικών θα κληθεί να δώσει το πράσινο φως στην εισήγηση για παράταση της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος, ούτως ώστε να καταβληθεί μαζί με την δεύτερη δόση στο τέλος Αυγούστου. Η εισήγηση των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου, σύμφωνα με το newmoney.gr, προβλέπει μάλιστα και την μετάθεση της δυνατότητας εφάπαξ πληρωμής με έκπτωση 3%, επίσης για το τέλος του Αυγούστου.

Η δυνατότητα της διπλής δόσης του φόρου εισοδήματος (που δόθηκε και πέρυσι) έρχεται ως επακόλουθο της παράτασης των φορολογικών δηλώσεων. Η νέα, καταληκτική προθεσμία υποβολής, συμπίπτει με την προθεσμία για την πληρωμή της 1η δόσης του φόρου. Υπενθυμίζεται οτι η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2022 παρατάθηκε έως τις 31 Ιουλίου 2023 και ειδικότερα έως τις 3 το μεσημέρι της 31ης Ιουλίου. Η προσθήκη της ώρας έχει να κάνει με το γεγονός ότι έως τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη από τις οκτώ μηνιαίες δόσεις ή να καταβληθεί εφάπαξ ο φόρος εισοδήματος για όσους θέλουν να κερδίσουν την έκπτωση 3% (για φυσικά πρόσωπα και όχι για νομικά).

Η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων εξελίσσεται βραδέως – όπως συμβαίνει κάθε χρονιά. Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί μόλις 1,8 εκατομμύρια έντυπα Ε1, σε σύνολο περίπου 6,5 εκατομμυρίων! Από την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων προκύπτει ότι το 70,02% των φορολογούμενων δεν θα πληρώσει επιπλέον φόρο στην εφορία ή θα έχει επιστροφή φόρου, ενώ το υπόλοιπο 29,99% θα λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!