Προσυμπλήρωση των ενοικίων σε Ε1 και Ε2 από το 2021

Την απόφαση να προχωρήσει σε προσυμπλήρωση από τον επόμενο χρόνο του εισοδήματος των φορολογούμενων από την εκμίσθωση ακινήτων έχει λάβει, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Η προσυμπλήρωση στοχεύει στην απλοποίηση της φορολογικής δήλωσης και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στον κλάδο των ακινήτων.

Καθόλου άσχετη με την παραπάνω απόφαση δεν είναι η δυνατότητα που έχει δοθεί στους ιδιοκτήτες ακινήτων να προχωρήσουν στην επικαιροποίηση των πληροφοριακών στοιχείων μισθώσεων στο taxisnet. Και αυτό διότι πολλές μισθώσεις δεν εμφανίζονται στο taxisnet είτε επειδή είναι παλιές, είτε επειδή έχουν λήξει και δεν έχουν επικαιροποιηθεί.

Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, όταν συνάπτεται μια μισθωτική σχέση ακινήτου, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να την καταχωρήσει στο taxisnet με αναλυτικά στοιχεία, το αργότερο το τέλος του επόμενου μήνα από αυτόν που συνήφθη το μισθωτήριο συμβόλαιο. Μέχρι και το 2013 η σχετική διαδικασία γινόταν χειρόγραφα με θεώρηση του μισθωτηρίου σε εφορία. Από το 2014 γίνεται ηλεκτρονικά. Ωστόσο, δεν ήταν υποχρεωτική η ενημέρωση του taxisnet για την σιωπηρή επέκταση των μισθώσεων ή τον τερματισμό τους για οποιονδήποτε λόγο (έξωση, αποχώρηση ενοικιαστή κλπ)

Το αποτέλεσμα είναι πολλές από τις μισθώσεις που είναι ενεργές σήμερα να μην εμφανίζονται στο taxisnet. Επειδή δεν εμφανίζονται στο taxisnet ή εμφανίζονται να έχουν λήξει δεν είναι εφικτή και η δήλωση απώλειας εισοδημάτων από τους ιδιοκτήτες που υπέστησαν κούρεμα ενοικίου στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης της οικονομίας για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού.

Η δήλωση της απώλειας εισοδημάτων από τους ιδιοκτήτες το αργότερο έως τη Δευτέρα 22 Ιουνίου. Αν η μίσθωση δεν εμφανίζεται στο taxisnet θα πρέπει πρώτα να δηλωθεί ή επικαιροποηθεί και στη συνέχεια να υποβληθεί η «Δήλωση COVID”. Η επικαιροποίηση όλων των μισθώσεων θα πρέπει να γίνει το αργότερο έως τις 30 Σεπτεμβρίου χωρίς πρόστιμα.

Από την επικαιροποίηση των δηλώσεων μισθώσεων ακινήτων θα γνωρίζει η ΑΑΔΕ ποιες μισθώσεις ακινήτων είναι ενεργές, τα στοιχεία των μισθωτών και ιδιοκτητών καθώς και τα μισθώματα. Με βάση αυτά τα στοιχεία θα προχωρήσει το 2021 στην προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων, δηλαδή των εντύπων Ε1 και Ε2 με τα εισοδήματα από ενοίκια. Με την προσυμπλήρωση η ΑΑΔΕ στοχεύει να απλοποιήσει τη διαδικασία υποβολής της φορολογικής δήλωσης αλλά και να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, καθώς για κάθε αλλαγή που γίνεται στα προσυμπληρωμένα στοιχεία θα μπορεί να προκληθεί φορολογικός έλεγχος.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΕΝΟΙΚΙΑ, Ε1, Ε2


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!