Προαπαιτούμενα, χρέος & ρόλο ΔΝΤ στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης

Στην κορυφή της ατζέντας είναι το ελληνικό ζήτημα στη συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη 24/5. Η τεχνική συμφωνία και το κείμενο των 50 σελίδων που τη συνοδεύει αναμένεται να γίνει φύλλο και φτερό από τους υπουργούς των κρατών μελών της Ευρωζώνης. Ήδη μάλιστα έχει μοιραστεί στους 19, ενώ χτες έλαβε η συμφωνία μετά από τηλεδιάσκεψη του EWG μια πρώτη θετική εισήγηση. Ωστόσο μέχρι τις 7 Ιουνίου η κυβέρνηση θα πρέπει να τρέξει ώστε να υλοποιήσει τα περισσότερα δυνατά προαπαιτούμενα καθώς τότε και πάλι θα συνέλθει το Euro Working Group για να εκτιμήσει την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων.

Ειδικά στο πεδίο των πλειστηριασμών θα πρέπει να καταγραφεί σταθερή πορεία στο σύνολο της επικράτειας, ώστε να υπάρξει κάποια στιγμή απόφαση για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ που απομένει από την προηγούμενη δόση.

Εν τω μεταξύ το θέμα του χρέους αναδεικνύεται σε κεντρικό των συζητήσεων μεταξύ των εμπλεκομένων στην Ελληνική υπόθεση εν όψει της συνόδου του Ιουνίου. Παράλληλα εξελίσσεται και η συζήτηση για τη μεταμνημονιακή εποπτεία αλλά και το ρόλο του ΔΝΤ. Ειδικά η παρουσία του Ταμείου από πολλά κράτη μέλη κρίνεται αναγκαία λόγω του «διαβατηρίου» που δίνει για μια αξιόπιστη έξοδο στις αγορές.

Ειδικά την ώρα που η κατάσταση στην Ιταλία έχει δημιουργήσει κλίμα αναστάτωσης στις αγορές με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν πάρει την ανιούσα καθιστώντας δύσκολη ή και απαγορευτική την έξοδο με αυτά τα δεδομένα.

Πάντως σύμφωνα με τις διαρροές από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με όσα ανέφερε αξιωματούχος της ευρωζώνης, ανεξάρτητα από το αν γεφυρωθούν ή όχι οι διαφορές μεταξύ της Ουάσινγκτον και των Ευρωπαίων στις 21 Ιουνίου, το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στην εποπτεία της Ελλάδας μετά την έξοδο από το πρόγραμμα». Κατά την περίοδο της εποπτείας «θα υπάρξει μια ισορροπία ανάμεσα στα κίνητρα και τους στόχους, καθώς και στη δυνατότητα της Ελλάδας να έχει την ιδιοκτησία των πολιτικών της», συμπλήρωσε ο αξιωματούχος. Έτσι πιθανότατα στις 11 με 12 Ιουνίου να υπάρξει συνεδρίαση του ΔΝΤ «με θέμα την Ελλάδα».

Συντάκτης: Γιώργος Αλεξάκης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΔΝΤ, ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ, ΧΡΕΟΣ, ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!