ΠΕΤΑ ΑΕ: Στήριξη στα αναπτυξιακά σχέδια των ΟΤΑ - Aftodioikisi.gr
Πέμπτη
30
Ιούνιος
Back

ΠΕΤΑ ΑΕ: Στήριξη στα αναπτυξιακά σχέδια των ΟΤΑ

Η Π.Ε.Τ.Α. Α.Ε. σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και την ΚΕΔΕ υποστηρίζει την προώθηση αναπτυξιακών ανταποδοτικών επενδυτικων σχεδίων των ΟΤΑ.

Οπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση,  η Τοπική Αυτοδιοίκηση κατανοεί πλέον την ανάγκη να αναλάβει πρωτοβουλίες για την εξασφάλιση κεφαλαίων έτσι ώστε να προωθήσει την υλοποίηση των αναγκαίων επενδύσεων σε κρίσιμες υποδομές τοπικής ανάπτυξης που χαρακτηρίζονται από ανταποδοτικότητα.

Οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) αποτελούν μια εναλλακτική επιλογή εξεύρεσης κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση αυτών των έργων. Η συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα στην υλοποίηση ανταποδοτικών επενδυτικών έργων μπορεί να ενεργοποιήσει ένα δυναμικό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που θα συμβάλει στην αύξηση της παραγωγικότητας και στην άμβλυνση των ανισορροπιών μεταξύ περιφέρειας και κέντρου μέσα από μια διαδικασία ορθολογικής χρήσης των εγχώριων φυσικών και οικονομικών πόρων.

Έως τώρα όμως η προσπάθεια για την προσέλκυση του ενδιαφέροντος ιδιωτών – επενδυτών να επιχειρήσουν σε συνεργασία με τους ΟΤΑ δεν έχει φέρει αποτελέσματα για δύο τουλάχιστον βασικές αιτίες: α) τα μικρά μεγέθη στον προϋπολογισμό των επενδυτικών σχεδίων των ΟΤΑ που αποθαρρύνουν τους έμπειρους και ικανούς επενδυτές και β) την απουσία οργανωμένης και σταθερής επικοινωνίας των δύο μερών (ΟΤΑ και Ιδιωτών –επενδυτών) έτσι ώστε να γίνουν γνωστά, σε ευρύτερο κύκλο ενδιαφερομένων, τα επενδυτικά σχέδια και να οικοδομηθούν πιθανές συνεργασίες.

Αυτούς τους δύο ανασταλτικούς παράγοντες, που εμποδίζουν την συνεργασία Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ιδιωτών – επενδυτών επιχειρεί να αντιμετωπίσει η ΚΕΔΕ και το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με την Π.Ε.Τ.Α. ΑΕ.

Οι δράσεις

Ειδικότερα, η Π.Ε.Τ.Α. Α.Ε. έχει αναλάβει με προγραμματική σύμβαση που συνήψε με το Υπουργείο Εσωτερικών και την ΚΕΔΕ την εξειδίκευση και την αποτελεσματική προβολή των ανταποδοτικών επενδυτικών σχεδίων των Ο.Τ.Α., ώστε να προσελκυστούν ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και να προκληθεί το επιχειρηματικό ενδιαφέρον του Ιδιωτικού Τομέα να συνεργαστεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην υλοποίηση αναπτυξιακών επενδυτικών σχεδίων της.

Για τον σκοπό αυτόν αναλαμβάνονται από την Εταιρία οι παρακάτω δράσεις:
• Δημιουργία και τακτική ενημέρωση Βάσης Δεδομένων με επενδυτικά σχέδια ΟΤΑ. Αναζήτηση – συγκέντρωση, αξιολόγηση, καταχώρηση και ομαδοποίηση επενδυτικών σχεδίων των Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, τα οποία αναζητούν ιδιωτική χρηματοδότηση για την υλοποίησή τους.
• Προβολή των ανταποδοτικών έργων ΟΤΑ. Δημιουργία web εφαρμογής μέσω της οποίας θα προβάλλονται τα επενδυτικά σχέδια των ΟΤΑ σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, τροφοδοτούμενη με τα στοιχεία της Βάσης Δεδομένων.
• Διασύνδεση ΟΤΑ και Ιδιωτών – επενδυτών. Οργάνωση και λειτουργία HELPDESK – ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ και για την υποστήριξη των Ο.Τ.Α. και των ιδιωτών, που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Παράλληλα, στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας, το Υπουργείο Εσωτερικών, προσκαλεί του Δήμους να αποστείλουν Δελτία Καταγραφής Επενδυτικών Σχεδίων, που στοχεύουν να υλοποιήσουν μέσω Συμπράξεων με τον Ιδιωτικό τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ., συμβάσεις παραχώρησης, μακροχρόνιες μισθώσεις κα) προκειμένου να καταχωρηθούν στη Βάση Δεδομένων που δημιουργείται.

Επισημαίνεται ότι στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, στο link: http://www.ypes.gr/el/Ministry/Actions/sympraxeis/, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν νααναζητήσουν τον κατάλογο με τα έργα των οποίων η προσυμβατική διαδικασία είχε
χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ», το Δελτίο Καταγραφής Νέων Επενδυτικών Σχεδίων έργων Σ.Δ.Ι.Τ., το Έντυπο Σύμφωνης Γνώμης, καθώς και κάθε άλλο πληροφορικό υλικό που αφορά στην προαναφερθείσα Προγραμματική Σύμβαση.

Είναι γεγονός ότι για πρώτη φορά ξεκινά μία τόσο οργανωμένη και υποστηρίξιμη προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η επιτυχία της όμως δεν εξαρτάται μόνο από βούληση και την ενάργεια των κεντρικών φορέων (Υπουργείο Εσωτερικών, ΚΕΔΕ, ΠΕΤΑ Α.Ε.) αλλά και από την βούληση των δημοτικών αρχών να συμμετάσχουν με σοβαρές και καλά τεκμηριωμένες προτάσεις και μελέτες συμβάλλοντας στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης έτσι ώστε να επιτευχθούν οι γονιμότερες Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα προς όφελος των τοπικών κοινωνιών οι οποίες θα αποκτήσουν τις κατάλληλες υποδομές τοπικής ανάπτυξης“, αναφερει η ανακοίνωση της ΠΕΤΑ ΑΕ.

Σημείωση: Φωτό αρχείου

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!