Περίπτερα δύο ταχυτήτων έφερε η πανδημία

«Τα περίπτερα εξαιρούνται από το υποχρεωτικό κλείσιμο για προφανείς λόγους, δηλαδή την εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας σε είδη πρώτης ανάγκης επί 24ης βάσης, την απρόσκοπτη διακίνηση του Τύπου, αλλά και τη συλλογή των φόρων στα καπνικά και της σχετικής αποσυμφόρησης των μεγάλων αγορών και υπεραγορών. Το πλεονέκτημα που έχουν τα σημεία μας να βρίσκονται τοποθετημένα σε κομβικά σημεία – πιάτσες όπου συγκεντρώνονται ή διέρχονται πολλοί άνθρωποι, όπως κέντρα των πόλεων, χώροι συγκέντρωσης καταστημάτων εστίασης, εγγύς αρχαιολογικών χώρων και άλλων τουριστικών αξιοθέατων, πολυσύχναστες αγορές κάθε είδους, στάσεις ΜΜΜ, μετρό, δρόμοι με αυξημένη κυκλοφορία αυτοκινήτων, είσοδοι και έξοδοι πόλεων κλπ. αποδείχθηκε και η «αχίλλειος πτέρνα» μας στην πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε, καθώς όλα τα παραπάνω έχουν νεκρώσει πλήρως», τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μισθωτών Περιπτέρων σε επιστολή που έχει στείλει στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και σε συναρμόδιους υπουργούς.

Ουσιαστικά η Ομοσπονδία σημειώνει απευθυνόμενη στην κυβέρνηση ότι τα περίπτερα θα πρέπει να εξαιρεθούν από πιθανό οριζόντιο κλείσιμο, αλλά να δοθεί το δικαίωμα οικειοθελούς αναστολής χωρίς εξαίρεσης από τις όποιες μελλοντικές ευνοϊκές ρυθμίσεις.

Τονίζει επίσης την αναγκαιότητα να συμπεριληφθούν τα περίπτερα χωρίς εξαιρέσεις και αστερίσκους στα ήδη εξαγγελθέντα και όποια μελλοντικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που έκλεισαν ή θα κλείσουν, αναγκαστικά ή οικειοθελώς.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία η πανδημία έχει οδηγήσει αριθμό περιπτέρων σε «ξαφνικό θάνατο». Ειδικά στο κέντρο όπου έχει νεκρώσει η κυκλοφορία πολλοί περιπτερούχοι έχουν περιορίσει το άνοιγμά τους ή έχουν βάλει λουκέτο. Πάντως σε γειτονιές τα περίπτερα λειτουργούν ως σημεία αναφοράς και έτσι επιβιώνουν. Ουσιαστικά υπάρχει μια εικόνα περιπτέρων δυο ταχυτήτων. Βέβαια όπως αναφέρουν οι περιπτερούχοι δεν υπάρχει σύγκριση με την απόδοση που έχουν τα σούπερ μάρκετ αυτήν την περίοδο.

«Εμείς, όσο κι αν το θέλουμε, από μόνοι μας δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Δεν ζητάμε οριζόντιο κλείσιμο των περιπτέρων. Δεν ζητάμε ειδική μεταχείριση. Αυτό που ζητάμε, δίχως άλλο, είναι το αυτονόητο δικαίωμά μας και αντίστοιχα δικό σας καθήκον να προσφέρετε την ελάχιστη κάλυψη σε όλους τους περιπτερούχους, χωρίς καμία αναβολή και εξαίρεση. Ίσως έχουμε γίνει μονότονοι και κουραστικοί, ακόμη και αγενείς. Όμως, κάτω από το βάρος της καταστροφής που επισυμβαίνει στον κλάδο μας και της αγωνίας μας από κάπου να λάβουμε ελπίδα, θα μας τo επιτρέψετε και θα μας τo συγχωρήσετε», αναφέρεται στη επιστολή της Ομοσπονδίας πρόεδρος της οποίας είναι ο Θεοδωρής Μάλλιος.

Γιώργος Αλεξάκης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ, ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ, ΠΑΝΔΗΜΙΑ, 24ΩΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!