πέφτει-η-οροφή-για-το-αφορολόγητο-π-114582
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 30.04.2016 | 13:29

Πέφτει η «οροφή» για το αφορολόγητο – Ποια η έκπτωση για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες

Προτού ακόμη στεγνώσει το μελάνι στο νέο ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να αλλάξει προς το δυσμενέστερο το αφορολόγητο που θα ισχύσει για τα εφετινά εισοδήματα μισθωτών, συνταξιούχων αλλά και αγροτών.

Σύμφωνα με τη διάταξη που έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε επί της αρχής από τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, η έκπτωση φόρου για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες θα ανέλθει για τα εισοδήματα του 2016 στο ύψος των 2.000 ευρώ ανεξάρτητα από την οικογενειακή κατάσταση και τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων του φορολογουμένου. Η έκπτωση αυτή αντιστοιχεί σε αφορολόγητο εισόδημα 9.090 ευρώ έναντι 9.500 ευρώ που ίσχυε για τα εισοδήματα του 2015.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», μετά τις συνεχιζόμενες πιέσεις του ΔΝΤ αλλά και των υπόλοιπων θεσμών, το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να έχει προγραμματίσει την περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου ορίου για τους άγαμους ή έγγαμους φορολογουμένους που δεν έχουν παιδιά ή έχουν ένα παιδί κάτω και από το ήδη «ψαλιδισμένο» όριο των 9.090 ευρώ που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο. Αντίθετα, στα επίπεδα των 9.090 ευρώ θα παραμείνει το αφορολόγητο όριο για όσους έχουν δύο ή περισσότερα παιδιά.

Ουσιαστικά η νέα φορολογική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση θα είναι πολλαπλών ταχυτήτων με διαφορετικά ή και μηδενικά αφορολόγητα, ενώ ουσιαστικά η πλειονότητα των πολιτών θα κληθεί να πληρώσει παραπάνω φόρους σχεδόν στο σύνολο των περιπτώσεων λόγω αυτής της παρέμβασης στο αφορολόγητο.

Τι σημαίνει όμως στην πράξη αυτή η μείωση του αφορολόγητου ορίου και πόσο παραπάνω φόρο θα πληρώσουν σε σύγκριση με το 2015 όσοι δεν έχουν παιδιά ή έχουν ένα παιδί, δύο παιδιά, τρία παιδιά ή και περισσότερα;

Περισσότερα

Από τη στιγμή που η κυβέρνηση αποφάσισε να συνδέσει το αφορολόγητο με τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων είναι προφανές ότι οι άγαμοι ή έγγαμοι χωρίς παιδιά θα πληρώσουν υψηλότερο φόρο σε σύγκριση με κάποιον που έχει ένα παιδί ή περισσότερα.

Για παράδειγμα, άγαμος ή έγγαμος χωρίς παιδιά για τα εισοδήματα του 2015 είχε αφορολόγητο 9.500 ευρώ που αντιστοιχούσε σε έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ εφόσον το ετήσιο εισόδημά του δεν ξεπερνούσε τις 22.000 ευρώ. Με τη νέα κυβερνητική πρόταση το αφορολόγητο για τον συγκεκριμένο φορολογούμενο μειώνεται στις 8.182 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η έκπτωση φόρου μειώνεται στα 1.800 ευρώ, δηλαδή προκύπτει πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση 300 ευρώ για όλους τους φορολογουμένους οι οποίοι δεν έχουν παιδιά και δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα της τάξεως των 10.000-12.000 ευρώ.

Στην περίπτωση που φορολογούμενος έχει ένα προστατευόμενο τέκνο, τότε, με βάση την κυβερνητική πρόταση, το αφορολόγητο θα μειωθεί στα 8.640 ευρώ με αποτέλεσμα η έκπτωση

φόρου να ανέρχεται σε 1.900 ευρώ από 2.100 ευρώ σήμερα. Κάποιος που δηλώνει ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ ως 12.000 ευρώ θα επιβαρυνθεί με πρόσθετη φορολογία 200 ευρώ.

Οσοι έχουν δύο ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα θα «απολαύσουν» το αφορολόγητο που περιελήφθη αρχικά στο ασφαλιστικό – φορολογικό νομοσχέδιο, δηλαδή τα 9.090 ευρώ (από 9.500 ευρώ σήμερα), με την έκπτωση φόρου να ανέρχεται πλέον σε 2.000 ευρώ από 2.100 ευρώ που ίσχυε για τα εισοδήματα του 2015. Σε αυτή την περίπτωση ο πρόσθετος φόρος θα είναι για χαμηλά εισοδήματα της τάξεως των 100 ευρώ.

Ωστόσο, ρίχνοντας κανείς μια ματιά στον πίνακα που δημοσιεύεται παραπλεύρως (μπορεί να συγκρίνει τον φόρο εισοδήματος του 2015 και του 2016 ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του φορολογουμένου) θα διαπιστώσει ότι στα χαμηλά εισοδήματα οι επιβαρύνσεις που προκύπτουν για το 2016 σε σύγκριση με τα εισοδήματα του 2015 είναι πολύ σημαντικές για τα χαμηλά και μικρομεσαία εισοδήματα, καθώς και για τα υψηλά. Αντίθετα, υπάρχουν ελαφρύνσεις για τα μεσαία προς υψηλά εισοδήματα, δηλαδή για όσους δηλώνουν ετήσιο εισόδημα από 28.000 ευρώ ως 40.000 ευρώ.

Επιβαρύνσεις

Οσοι δηλώνουν ετήσιο εισόδημα πάνω από το όριο του νέου αφορολογήτου και μέχρι του ύψους των 27.000 ευρώ, θα υποστούν πρόσθετες ετήσιες επιβαρύνσεις ως 376 ευρώ στην περίπτωση του άγαμου ή έγγαμου χωρίς παιδιά, ως 276 ευρώ στην περίπτωση του έγγαμου με ένα παιδί και ως 176 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με δύο παιδιά και άνω.

Για παράδειγμα, σήμερα φορολογούμενος με δύο παιδιά και εισόδημα ύψους 25.000 ευρώ πληρώνει φόρο 4.150 ευρώ. Με το προτεινόμενο σενάριο η ίδια οικογένεια θα πληρώσει φόρο 4.326 ευρώ, δηλαδή 176 ευρώ περισσότερα. Αντίθετα, όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ θα έχουν φορολογικό όφελος 244 ευρώ. Συγκεκριμένα σήμερα ο φόρος ανέρχεται στα 6.320 ευρώ και με το προτεινόμενο σύστημα μειώνεται στα 6.076 ευρώ.

Η πρόσθετη φορολογία ωστόσο δεν θα προκύψει μόνο από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου ή τις αλλαγές στις κλίμακες (εισοδήματος και εισφοράς αλληλεγγύης) αλλά κυρίως από την αύξηση των έμμεσων φόρων που είναι συνώνυμοι των άδικων φόρων, καθώς φτωχοί και πλούσιοι επιβαρύνονται το ίδιο. Στο πακέτο των έμμεσων φόρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ περιλαμβάνονται η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από 23% σε 24%, η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε βενζίνη, φυσικό αέριο και τσιγάρα, η επιβολή ειδικού τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση, η επιβολή ειδικού τέλους στη χρήση του Διαδικτύου αλλά και η επιβολή αυξημένου φόρου σε καινούργια και μεταχειρισμένα ΙΧ.

Πηγή: «Το Βήμα της Κυριακής» – Ντίνος Σιωμόπουλος