παζάρια-για-την-πρώτη-κατοικία-με-μον-323245
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 26.04.2020 | 12:47

Παζάρια για την πρώτη κατοικία με “μονομερείς” ενέργειες στην ατζέντα

Μία λύση στο θέμα της προστασίας πρώτης κατοικίας η οποία θα περιλαμβάνει και όσους έχουν δεχτεί πλήγμα από τον κορονοϊό θα γίνει ακόμα και χωρίς συμφωνία με τους θεσμούς. Αυτό είπε ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «από τον Ιούλιο του 2019 έχουμε αποδείξει ότι αυτά που έχουμε υποσχεθεί τα έχουμε πράξει και τα έχουμε πράξει πολλές φορές σε συμφωνία με τους ‘θεσμούς’ αλλά και ορισμένες φορές διαφωνώντας με τους θεσμούς. Για παράδειγμα επιβεβαιώνω ότι υπήρχε διαφωνία στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, όπως υπήρχε διαφωνία και στην επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας για άλλους τέσσερις μήνες».

Πρόσθεσε πως συζητά με τους θεσμούς αλλά «το χρονικό όριο εξαντλείται αυτή την εβδομάδα». Είπε πως θα υπάρχουν και σχετικές ανακοινώσεις, «θα πράξουμε με αίσθημα δικαίου, προφανώς δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα χαμηλότερα πιο ευάλωτα εισοδηματικά στρώματα της κοινωνίας αλλά διατηρώντας και την κουλτούρα πληρωμών».

Ανέφερε, επιπλέον, ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε την κουλτούρα πληρωμών, να βγάλουμε στη σέντρα τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και να προστατεύουμε αυτούς που δεν μπορούν». Πρόσθεσε πως «στην άσκησή μας προσπαθούμε να βάλουμε και όλους αυτούς τους πολίτες οι οποίοι έχουν πληγεί από την τρέχουσα οικονομική κρίση, αλλά «λαμβάνοντας υπόψη όμως τις δυνατότητες που έχει κάθε νοικοκυριό. Γιατί πρέπει να διατηρηθεί η κουλτούρα πληρωμών.» Επανέλαβε πως και «άλλες φορές πήραμε αποφάσεις που δεν ήταν σε συμφωνία με τους θεσμούς.»

Σημειώνεται ότι το τέλος της εβδομάδας που πέρασε θεσμοί και κυβέρνηση οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο κατά της διάρκεια των συζητήσεών τους τόσο για την προστασία της πρώτης κατοικίας όσο για τις βασικές πτυχές του Πτωχευτικού.

Μάλιστα, όπως, αναφέρεται, υπάρχει χάος μεταξύ των δυο πλευρών καθώς οι επικεφαλής των δανειστών ζήτησαν να εκπνεύσει η προθεσμία προστασίας όπως είναι προγραμματισμένο, δηλαδή στις 30 Απριλίου και να ισχύσει νέο πτωχευτικό πλαίσιο για όλους. Μετά από τις έντονες αντιρρήσεις της ελληνικής πλευράς δέχτηκαν να δοθεί κάποια παράταση, αλλά μόνο για όσους αποδεδειγμένα πλήττονται από την πανδημία, καθώς, όπως φέρεται να τόνισαν,υπάρχουν πολλοί οφειλέτες που είτε δεν πλήττονται καθόλου (π.χ. δημόσιοι υπάλληλοι) είτε έχουν ευνοηθεί από τη συγκυρία (π.χ. επαγγελματίες κι επιχειρήσεις με αύξηση του τζίρου τους τις εβδομάδες της καραντίνας).

Επίσης οι θεσμοί ζήτησαν ειδική μελέτη για το πώς αποτυπώνεται στις τράπεζες ενδεχόμενη ένταξη κατηγοριών σε καθεστώς παράτασης της προστασίας, κάτι που, όμως, με βάση την ανάλογη εμπειρία μπορεί να πάρει 3-4 μήνες. Μια τέτοια κατάσταση όμως θεωρούν ότι δεν πρέπει να εκληφθεί ως παράταση και ζητούν οριζόντια εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού που μπορεί, όπως λένε οι θεσμοί, ακόμη και αν καθυστερήσει να ψηφιστεί, να έχει αναδρομική ισχύ. Επίσης προτείενουν απευθείας συζητήσεις με τις τράπεζες για διακανονισμούς.

Σημειώνεται ότι και στο σχέδιο για το νέο Πτωχευτικό υπάρχουν διαφωνίες, τόσο για τους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς προκειμένου να αποφεύγεται η πτώχευση , τις εκποιήσεις περιουσιών και τη σύσταση μιας κρατικής οντότητας που θα μπορεί να αγοράζει στην εμπορική αξία της, την πρώτη κατοικία ευάλωτων νοικοκυριών, τη χρονική διάρκεια για την δυνατότητα «2ης ευκαιρίας» επανεκκίνησης επιχειρηματικών προσπαθειών.

Γιώργος Αλεξάκης