Ντάισελμπλουμ: Βιαστικό το αίτημα της Ελλάδας για τις συντάξεις

Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές δεν αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, ιδίως με αυτές τις διεθνείς συνθήκες, καθώς υπάρχει το «cash buffer» και οι αποπληρωμές χρέους είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Αυτό τονίζει, μιλώντας στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική», ο τέως πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα, προκειμένου να παρουσιάσει το βιβλίο του για την κρίση,

Ο κ. Ντάισελμπλουμ εκφράζει την εκτίμηση ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν στέλνει το καλύτερο δυνατό μήνυμα με το αίτημα για τις συντάξεις αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος, ωστόσο, θεωρεί πως έχει βάση το επιχείρημα ότι οι περικοπές δεν είναι διαρθρωτικά αναγκαίες. Σε κάθε περίπτωση, θεωρεί απαραίτητη και τη συγκατάθεση του ΔΝΤ, το οποίο πάντως είναι πλέον «πιο φιλικό».

Παρ’ όλα αυτά, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας θεωρεί πιο σημαντικό η ελληνική κυβέρνηση να ματαιώσει την αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία κατά τη γνώμη του πλήττει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα, δείχνει ότι δεν έχει ξεχάσει την κόντρα του με τον Γιάνη Βαρουφάκη -«αυτός ο τύπος ήταν one man show» λέει χαρακτηριστικά- τις επιλογές του οποίου διαχωρίζει ωστόσο από το ποιόν του Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα, εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός επιθυμούσε να απομακρύνει νωρίτερα τον τότε υπουργό Οικονομικών, ωστόσο, ο τελευταίος είχε γίνει «εξαιρετικά δημοφιλής μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Ο ίδιος διερωτάται πώς θα είχαν εξελιχθεί τα πράγματα αν ο Αντώνης Σαμαράς αποφάσιζε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα πριν από τις εκλογές, που τελικά έφεραν τον Αλέξη Τσίπρα στη διακυβέρνηση.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ στέλνει εμμέσως μήνυμα-συμβουλή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζοντας με νόημα ότι μια νέα ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα θα «ξεκλειδώσει» μόνο με πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2,2% του ΑΕΠ τα χρόνια που θα ακολουθήσουν.

«Πού είναι το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για το μέλλον της χώρας;» διερωτάται ο Ολλανδός πολιτικός, ο οποίος εφιστά την προσοχή στις ελληνικές τράπεζες.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΑΙΤΗΜΑ, ΕΛΛΑΔΑΣ, ΝΤΑΙΣΕΜΠΛΟΥΜ, ΒΙΑΣΤΙΚΟ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!