moodys-αναβάθμισε-τις-προοπτικές-για-την-231796
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 13.09.2024 | 23:52

Moody’s: Αναβάθμισε τις προοπτικές για την ελληνική οικονομία

Ακούστε το άρθρο
Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

ΗMoody’s αναβάθμισε απόψε (13/09) την προοπτική της ελληνικής οικονομίας σε θετική από σταθερή, παραμένοντας ο μοναδικός από τους κορυφαίους οίκους αξιολόγησης που τοποθετεί την Ελλάδα μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική (στο Ba1).

«Η αλλαγή των προοπτικών σε θετικές αντανακλά αυξημένη πιθανότητα διαρκούς ενίσχυσης της υγείας του τραπεζικού τομέα, η οποία μειώνει τους κινδύνους ενδεχόμενης ευθύνης για την κυβέρνηση. Επιπλέον, με την πιθανότητα οικονομικής ανάπτυξης και δημοσιονομικών επιδόσεων να ξεπερνούν τις προσδοκίες μας, η δημοσιονομική ισχύς της Ελλάδας θα μπορούσε να βελτιωθεί ταχύτερα από το αναμενόμενο», όπως τονίζεται στην έκθεση της Moody’s.

«Βλέπουμε αυξημένη πιθανότητα διαρκούς ενίσχυσης της υγείας του τραπεζικού τομέα, η οποία μειώνει τους κινδύνους ενδεχόμενης ευθύνης για την κυβέρνηση. Η υγεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος έχει ήδη βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον πιο κοντά στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε πολλούς δείκτες χρηματοοικονομικής ευρωστίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA) για το α’ τρίμηνο του 2024, οι δείκτες κεφαλαιοποίησης είναι πλέον κοντά στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με δείκτη CET-1 για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα 15,5% έναντι 16% για το σύνολο της Ένωσης. Η κερδοφορία είναι ισχυρότερη για τις ελληνικές τράπεζες και εμφανίζουν τη χαμηλότερη αναλογία κόστους – εσόδων στην Ένωση.

Ενώ ο δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων εξακολουθεί να είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, οι προοπτικές είναι καλές και προβλέπεται πως θα είναι πιο κοντά στο 1,9% του μέσου όρου σε όλη την Ένωση την επόμενη διετία.

Η βελτιωμένη χρηματοοικονομική υγεία των τραπεζών, εάν διατηρηθεί, θα τις τοποθετούσε σε καλύτερη θέση ώστε να αντιμετωπίσουν πιθανούς μελλοντικούς κλυδωνισμούς χωρίς να εγείρουν κινδύνους ενδεχόμενης υποχρέωσης για το κράτος», επισημάνθηκε ακόμη από τη Moody’s, μεταξύ άλλων.