Μόνο σε αγνώστους που ανταλλάσσουν 500ευρα η καταγραφή στοιχείων – Οδηγίες ΤτΕ σε τράπεζες (έγγραφο)

«Αν κάποιοι θα ήθελαν να γίνει η χώρα ένα πλυντήριο χρημάτων και μονοπάτι διέλευσης και νομιμόποιησης παράνομων χρημάτων, πλανώνται πλάνην οικτράν!» Με τη φράση αυτή σχολιάζει ανώτατη πηγή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), σύμφωνα με το in.gr, την κριτική που της ασκείται περί δημιουργίας αντικινήτρων για την επιστροφή καταθέσεων στο σύστημα, λόγω της καταγραφής των ονομάτων όσων προσέρχονται για ανταλλαγή χαρτονομισμάτων στο γκισέ.

Όπως τονίζει σχετικά, «η ΤτΕ, δίνει μεγάλη σημασια τόσο στην επιστροφή των καταθέσεων, θέμα στο οποίο αναφέρεται συνεχώς ο Διοικητής της, Γιάννης Στουρνάρας, όσο και στην αποτροπή διακίνησης μετρητών που προέρχονται ή μπορεί να κατευθυνθούν σε πάσης φύσεως παράνομες δραστηριότητες».
Στο πλαίσιο αυτό, η κεντρική τράπεζα επαναλαμβάνει οδηγίες που έχει ήδη δώσει στις τράπεζες, αναφορικά με τις ανταλλαγές χαρτονομισμάτων, οι οποίες «σε καμιά περίπτωση δεν δυσκολεύουν τους πολίτες που νόμιμα επιθυμούν να συναλλαχθούν με το τραπεζικό σύστημα».
Όπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, «η εγκύκλιος της ΤτΕ λέει ότι οι τράπεζες θα καταγράφουν τα στοιχεία μόνο όσων είναι άγνωστοι σε αυτές», επισημαίνει η ιστοσελίδα του ΔΟΛ.
Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος έχει λογαριασμό σε οποιαδήποτε τράπεζα και πάει σε κατάστημά της για να αλλάξει 500ευρα, δεν καταγράφονται τα στοιχειά του.
Αν όμως είναι άγνωστος, δηλαδή δεν είναι πελάτης, καταγράφονται. «Αυτό επιβάλλει η διεθνής νομοθεσία για το ξέπλυμα χρήματος» τονίζουν από την ΤτΕ.
Σημειώνεται πως για τις ανταλλαγές χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ με άλλα μικρότερης ονομαστικής αξίας, οι τράπεζες χρεώνουν προμήθεια ίση με 0,15% επί του ποσού που αλλάζεται, με ελάχιστο τα 5 και μέγιστο τα 200 ευρώ.
Δείτε το έγγραφο με τις οδηγίες που απέστειλε η ΤτΕ στα πιστωτικά ιδρύματα ΕΔΩ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΧΡΗΜΑΤΑ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ, ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, 500ΕΥΡΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!