μονάδες-αποθήκευσης-ενέργειας-νέο-πλ-94116
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 03.06.2021 | 12:03

Μονάδες αποθήκευσης ενέργειας: Νέο πλαίσιο, συμμαχίες και σχέδια για επενδύσεις

Με το νέο πλαίσιο για τις μονάδες αποθήκευσης να είναι ante portas αλλά και μεγάλες εταιρίες να ενσκήπτουν στον κλάδο ήδη πολλοί παίρνουν θέσεις με σχέδια επενδύσεων που μπορεί να ξεπεράσουν και τα 4 δισεκ. με βάση τα δημοσιοποιημένα πλάνα κορυφαίων ενεργειακών εταιριών.
Στο μεταξύ ήδη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο και διαβλέποντας τη δυναμική προχωρά σε συνεχείς αδειοδοτήσεις, ενώ μόλις χτες μια μεγάλη συμμαχία ανακοινώθηκε. Πιο συγκεκριμένα συστήθηκε το Ινστιτούτο Ενέργειας Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου σε συνεργασία με την EDF, την Enel Green Power, την MYTILINEOS, τη Siemens Gamesa και τη Vestas με στόχο την ενίσχυση της ενσωμάτωσης σύγχρονων συστημάτων αποθήκευσης στο Ελληνικό Σύστημα.

Έτσι η  Ελληνική Πρωτοβουλία Συστημάτων Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (Ε.Π.Σ.Α.Η.Ε.) όπως αναφέρεται φιλοδοξεί να εργαστεί «για την ανάπτυξη και την ενίσχυση του τομέα τηςηλεκτρικής αποθήκευσης στην Ελλάδα»

Στη Διακηρυξη μάλιστα οι συμμετέχοντες αναφέρουν ότι  «θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα σταθερό και αποτελεσματικό νομοθετικό πλαίσιο που θα βασίζεται στους ακόλουθους άξονες:

 Ενημέρωση, εκπαίδευση και εγρήγορση όλων των ενδιαφερομένων μερών για την εμπέδωση της προστιθέμενης αξίας της συγκεκριμένης τεχνολογίας,τόσο για το περιβάλλον, όσο και για την κοινωνία, τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις.

 Διασφάλιση ενός ισότιμου, ευέλικτου και φιλικούπεριβάλλοντος για την αδειοδοτική διαδικασία, τη διασύνδεση με το Σύστημα και την ομαλή λειτουργίατων έργων.

 Εξασφάλιση ότι, τα συστήματα αποθήκευσης θα είναι σε θέση να λειτουργούν πλήρως σε όλες τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των επικουρικών υπηρεσιών. Γεγονός, το οποίο θα επιτρέπει στα συγκεκριμένα έργα να έχουν πρόσβαση σε εναλλακτικές ροές εσόδων, με αποτέλεσμα να βελτιώνουν, (α) το επίπεδο ανταγωνιστικότητας τους και (β) το συνολικό λειτουργικό κόστος του εθνικού συστήματος.

 Μείωση του ρίσκου υλοποίησης των σχεδιαζόμενων επενδύσεων, μέσω διασφάλισης κατάλληλης μορφής οικονομικής υποστήριξης από τους ευρωπαϊκούς πόρους, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Παράλληλα η ΡΑΕ όπως καταγράφεται στη «Διαύγεια προχώρησε σε αδειοδότηση μονάδων αποθήκευσης ενέργειας συνολικής ισχύος πά΄νω από 1,7 γιγαβάτ.

Από αυτές, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έλαβε 8 άδειες Αδειες Παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών αποθήκευσης στις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας, συνολικής ισχύος 950 MW.

Όπως τονίζεται από πηγές της ΔΕΗ, «ο Όμιλος και συγκεκριμένα η ΔΕΗΑΝ αυξάνει το είδος των τεχνολογιών για τις οποίες διαθέτει Άδεια Παραγωγής έχοντας πλέον ένα μεγάλο και πλούσιο χαρτοφυλάκιο έργων υπό ανάπτυξη. Ο Ομιλος, μάλιστα,  θεωρεί ότι οι μονάδες αποθήκευσης θα είναι απαραίτητες στο νέο ενεργειακό μίγμα που προγραμματίζεται και δίνει μεγάλη προσοχή ώστε να επενδύσει σε αυτές». «Με προσεκτικά επιχειρηματικά βήματα και έχοντας ως βάση το επιστημονικό δυναμικό του Ομίλου προχωράει γρήγορα στην ανάπτυξη και υλοποίηση αυτών των επενδύσεων επισημαίνουν πηγές της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΡΑΕ προχώρησε σε αδειοδοτήσεις μονάδων του ομίλου Κοπελούζου (300 μεγαβάτ στον Άγιο Χαράλαμπο Κοζάνης) και της ΤΕΡΝΑ (4 μονάδες 375 μεγαβάτ σε Κοζάνη, Αρκαδία, Θεσσαλονίκη και Θήβα), της «Αποθηκευτική Ενεργειακή Υβριδική Εταιρεία» (75μεγαβάτ στην Άρτα), της «Υβριδικά Μήλου» (75 μεγαβάτ στην Άρτα) «ΕΥΔΩΡΗ Ενεργειακή» (10 μεγαβάτ στο Μέτσοβο).

πηγή: reporter.gr