μητσοτάκης-είναι-ήδη-στο-τραπέζι-η-μεί-192690
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 08.09.2019 | 14:30

Μητσοτάκης: Είναι ήδη στο τραπέζι η μείωση των πλεονασμάτων

Η ανάγκη μείωσης των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα έχει ήδη τεθεί ανεπίσημα στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με τους πιστωτές, ωστόσο, χρειάζεται πρώτα να κτίσουμε πολιτική αξιοπιστία παρουσιάζοντας μια νέα μακροοικονομική πραγματικότητα. Το μήνυμα αυτό έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης στον πυρήνα της δημοσιονομικής πολιτικής.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ο ίδιος προεκλογικά δεν είχε εξαγγείλει τη μείωση των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα «με το καλημέρα».

Χαρακτήρισε σε κάθε περίπτωση ξεπερασμένους αυτούς τους δημοσιονομικούς στόχους, εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή η κυβέρνηση μπορεί να πετύχει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και εκτίμησε ότι η ελληνική πλευρά έχει όλα τα επιχειρήματα με το μέρος της για να διεκδικήσει και τελικά να πετύχει χαμηλότερα πλεονάσματα.

Ερωτηθείς για την επιδίωξη της κυβέρνησης η επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα (ΑNFAs και SMPs) να συνυπολογιστεί στο πρωτογενές πλεόνασμα κι έτσι να προκύψει άμεσα στην πράξη μια πρώτη μείωση του δημοσιονομικού στόχου, ο πρωθυπουργός αρκέστηκε να επισημάνει πρώτον ότι η επιστροφή των κερδών εκ των πραγμάτων θα συνδεθεί με την 4η αξιολόγηση και δεύτερον ότι οι πιστωτές ήδη συναινούν στη χρήση τους σε επενδύσεις και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες – ο ίδιος ενέταξε σε αυτήν την κατηγορία και τις μειώσεις των φόρων τις οποίες δρομολογεί η κυβέρνηση.

Θα έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα που εξήγγειλα χθες για το 2020, επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι το 2019 η κυβέρνηση θα πιάσει τον δημοσιονομικό στόχο.

Ερωτηθείς πού βρίσκει η κυβέρνηση τα χρήματα να προβεί σε φοροελαφρύνσεις, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι στην πραγματικότητα επιστρέφει πίσω τα υπερπλεονάσματα του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή τα πλεονάσματα τα οποία η προηγούμενη κυβέρνηση δημιουργούσε πολύ πάνω από τους στόχους για τους οποίους είχε δεσμευτεί στους πιστωτές, πλήττοντας την οικονομία.

Δεν συμμερίζομαι τις προβλέψεις ότι η διεθνής οικονομία οδεύει προς μια βαθιά ύφεση, εμείς πρέπει να κάνουμε αυτό το οποίο μας αναλογεί, εξετάζοντας σε ευρωπαϊκό επίπεδο πολιτικές που θα στηρίξουν περισσότερο τη ζήτηση, ανέφερε ο πρωθυπουργός, μιλώντας για «ακόμη ένα επιχείρημα» γιατί πρέπει να μειωθούν οι στόχοι στα πρωτογενή πλεονάσματα.