Μείωση 75% της πλαστικής σακούλας -Εισπράξεις 6 εκατ. από το «πράσινο τέλος»

  • Απο stergios
  • 19 Ιουνίου 2018 - 11:04
  • Comments Off

Τα 6 εκατ. ευρώ έφθασαν οι εισπράξεις από το «περιβαλλοντικό τέλος» στην πλαστική σακούλα το πρώτο τρίμηνο εφαρμογής του μέτρου, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα στοιχεία που παρουσίασε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τα οποία αναφέρουν ότι το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου διατέθηκαν περίπου 202 εκατ. πλαστικές σακούλες, παρουσιάζοντας μείωση της τάξεως του 75%.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε το ακριβές ποσό που θα αποδοθεί στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου και το οποίο ανέρχεται σε 6.086.639 ευρώ και προέρχεται από τη χρέωση της πλαστικής σακούλας με 0,04 ευρώ.

«Σημειώνεται ότι στη χώρα μας η ετήσια παραγωγή πλαστικής σακούλας κυμαινόταν από 200 έως 500 τεμάχια ανά κάτοικο. Τα στοιχεία του α΄ τριμήνου δεν επαρκούν για την πλήρη εικόνα της χρήσης πλαστικής σακούλας, είναι όμως ενδεικτικά, διότι από ένα μεγάλο τμήμα της αγοράς δίνουν ετήσιο ισοδύναμο συντελεστή χρήσης 75 τεμαχίων ανά πολίτη», αναφέρει το υπουργείο.

Σύμφωνα με την εκτίμηση αυτή, η χώρα μας έχει ήδη πετύχει τον ευρωπαϊκό στόχο που είναι η μείωση στις 90 σακούλες ανά κάτοικο έως το 2019. «Αποδεικνύεται ότι με τις κατάλληλες πολιτικές η ελληνική κοινωνία μπορεί να προσαρμοστεί στο περιβαλλοντικό κοινοτικό κεκτημένο, χωρίς κυρώσεις», σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος.

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΑΑΔΕ, ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΣΑΚΟΥΛΑ, ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ, ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ, ΕΟΑΝ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!