Μετεκλογικό «ραντεβού» θεσμών κυβέρνησης για τη «σούμα» των παροχών

Ο άγνωστος «Χ» των δημοσιονομικών επιβαρύνσεων από τις δικαστικές αποφάσεις για τις περικοπές δώρων κτλ των δημοσίων υπαλλήλων φαίνεται προς στιγμήν να φεύγει από την εξίσωση υπολογισμού των πρωτογενών πλεονασμάτων, που ήδη έχει αποκτήσει πολλαπλές μεταβλητές λόγω των παροχών. Όπως διαφαίνεται το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε συνταγματικές τις περικοπές που έγιναν στους μισθούς, τα δώρα και τα επιδόματα 700.000 δημοσίων υπαλλήλων. Έτσι απομειώνεται ο σχετικός μεσοπρόθεσμος δημοσιονομικός κίνδυνος από τα αναδρομικά τού 1 δισ. ευρώ των δημοσίων υπαλλήλων και πλέον βγαίνει από το στόχαστρο των πιστωτών που συνήθως το επισήμαναν εμφατικά στις εκθέσεις τους.

Τώρα αναμένεται να επικεντρωθούν στον υπολογισμό των αποτυπωμάτων που αφήνουν τα μέτρα που ήδη έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται. Σημειώνεται ότι, μετά τις ευωρεκλογές,  στο Euroworking Group της 3ης Ιουνίου (ΕWG) αναμένεται να συζητηθούν οι επιβαρύνσεις που φέρνουν στον προϋπολογισμό οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα. Ήδη βέβαια ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ έχει κάνει λόγο για την πιθανότητα δημοσιονομικού «κενού» 0,5% του ΑΕΠ ή 900 εκατ. ευρώ το 2019 και πάνω από 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. το 2020, λόγω των παροχών. Βέβαια ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει αντιτείνει ότι θα υπάρξει εισπρακτικό όφελος 200 εκατ. ευρώ, αλλά και υπέρβαση του στόχου 3,5% για πρωτογενές πλεόνασμα  από την αύξηση της ζήτησης που θα επέλθει λόγω των μέτρων αλλά και των προσδοκώμενων εσόδων των ρυθμίσεων με τις 120 δόσεις σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία και καταλογίζει στον χριστιανοδημοκράτη Ρέγκλινγκ πολιτική σκοπιμότητα.

Πάντως στη δεύτερη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας που θα δοθεί την Τετάρτη 5 Ιουνίου στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποτυπώνεται το συνολικό κλίμα για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες. Εκεί θα καταγράφεται η πρόοδος στην εφαρμογή των προαπαιτουμένων της 3ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης (εφαρμογή του νέου πλαισίου προστασίας πρώτης κατοικίας, πρωτοβουλίες, πορεία του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, ληξιπρόθεσμα χρέη του ελληνικού κράτους, κ.ά.) και βέβαια θα καταγραφούν και οι θέσεις των θεσμών για τις παροχές που εξήγγειλε πριν από τις ευρωεκλογές ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Η Αθήνα,πάντως,  ποντάρει στις μετεκλογικές πολιτικές ισορροπίες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να μην υπάρξει ζήτημα παρατηρήσεων και κίτρινων καρτών που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τις εξαγγελίες της.

Γιώργος Αλεξάκης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΠΑΡΟΧΕΣ, ΣΟΥΜΑ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]