μαραθώνιος-επαφών-με-στόχο-τη-δημοσιο-730464
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 03.02.2020 | 11:12

Μαραθώνιος επαφών με στόχο τη δημοσιονομική «χαλάρωση»

Συνέχεια έχουν κι αυτή την εβδομάδα οι επαφές του οικονομικού επιτελείου για την υπόθεση προώθησης των αιτημάτων της ελληνικής κυβέρνησης για τη μερική αναθεώρηση του μεταμνημονιακού προγράμματος (μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κτλ), που αποτελούν και βασικά σημεία της εσωτερικής ατζέντας της κυβέρνησης. Πιο συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα έχει επαφές με τον με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και πρώην υπουργό Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος.

Η παρουσία στη Αθήνα του ευρωπαίου αξιωματούχου γίνεται επ΄ αφορμή εκδήλωσης τη Δευτέρα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και του Ιδρύματος Konrad Adenauer (KAS) με θέμα: «Τάσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία και οι προοπτικές για την Ελλάδα».

Επίσης την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται για την  πρώτη επίσκεψη του ο νέος Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι. Την ίδια μέρα συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το Euro Working Group (EWG).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ έχει δώσει ένα στίγμα προθέσεων με την επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ να έχει αναφέρει ότι η δημιουργία δημοσιονομικού χώρου είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση βιώσιμης και διαρκούς ανάπτυξης. Στο ίδιο μήκος κύματος ένεκα και καταγωγής (Ιταλία)  αναμένεται να είναι  και ο κ. Τζεντιλόνι, που διαδέχτηκε τον θετικό στα ελληνικά αιτήματα Πιέρ Μοσκοβισί.

Πάντως οι σημαντικές επαφές αναμένεται να γίνουν στο Βερολίνο στις αρχές Μαρτίου καθώς τότε διοργανώνεται Επιχειρηματικό Φόρουμ, από το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο. Εκεί θα υπάρξει εκπροσώπηση σε υψηλότατο επίπεδο από την Ελλάδα κάτι που δίνει την ευκαιρία για συναντήσεις με τη γερμανική ηγεσία που έχει και τον τελευταίο λόγο για τα θέματα της  «οικονομικής εποπτείας» της χώρας.

Σημειώνεται στόχος είναι στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου να τεθούν τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς και να υπάρξουν αποφάσεις για α) εξαίρεση μεταναστευτικών δαπανών ύψους 200 εκατ. ευρώ από τον μεταμνημονιακό τρόπο υπολογισμού του πρωτογενούς πλεονάσματος, β) μεταφοράς υπερπλεονασμάτων από το ένα έτος στο επόμενο (smoothing mechanism) όπως και γ) της αξιοποίησης των κερδών των ομολόγων (ANFAs, SMPs) για επενδύσεις.

Ήδη οι σχετικοί φάκελοι έχουν παραδοθεί από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης παρέδωσε αναλυτικούς φακέλους στους θεσμούς. Ωστόσο οι καθυστερήσεις δεν πρέπει να αποκλείονται καθώς οι θεσμοί όπως το eurogroup – EWG μπαίνουν , όπως ανέφεραν οι FT στην έκδοση του Σαββατοκύριακου, σε φάση ενδοσκόπησης λόγω της αποχώρησης του Hans Vijlbrief, προέδρου του Eurogroup Working Group

«Το φλέγον» πάντως ζήτημα των πλεονασμάτων αναμένεται να μπει σε συζήτηση τον Απρίλιο-Μάιο, μετά την οριστικοποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων του 2019 και ενόψει της κατάρτισης του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2021-2024).

Συντάκτης: Γιώργος Αλεξάκης