κυβέρνηση-εξετάζει-τη-χορήγηση-κοινω-712939
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 22.09.2021 | 11:51

Κυβέρνηση: Εξετάζει τη χορήγηση κοινωνικού μερίσματος – Ποιους αφορά

Ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας δηλώνει με κάθε ευκαιρία, ότι αν προκύψει νέος δημοσιονομικός χώρος, αυτός θα μεταφερθεί με την μορφή θετικών παρεμβάσεων στην κοινωνία.

Στην κατεύθυνση αυτή, εξετάζονται πολλά εναλλακτικά μέτρα με γνώμονα την ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων αλλά και των ομάδων εργαζομένων μέσω της χορήγησης κοινωνικού μερίσματος.

Μέχρι στιγμής για τους οικονομικά ευάλωτους ο Πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει από την Θεσσαλονίκη, την καταβολή διπλάσιας δόσης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τον Δεκέμβριο.

Σε μια προσπάθεια κάλυψης περισσότερων οι οποίοι είτε πρόσφεραν περισσότερο είτε πιέστηκαν από την κρίση η κυβέρνηση σχεδιάζει την καταβολή ενίσχυσης.

Ποιες είναι όμως οι κατηγορίες των πολιτών που θα ενισχυθούν;

— Στο τραπέζι είναι η καταβολή ενός “δώρου”, για τους υγειονομικούς μέσα στον Δεκέμβριο. Αντίστοιχο δώρο πήρε το υγειονομικό προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων το περασμένο Πάσχα, όταν βρισκόμασταν από στην αρχή της πανδημίας. Το φετινό Πάσχα λόγω της υποχώρησης των κρουσμάτων και του ανοίγματος της αγοράς δεν δόθηκε τέτοιο επίδομα. Σε μια προσπάθεια να διορθώσει την κατάσταση, το υπουργείο οικονομικών σχεδιάζει να δώσει αυτήν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση στο τέλος του χρόνου, ως ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς των ανθρώπων της υγείας, που πέρασαν πολλές μέρες και νύχτες στις εντατικές, σώζοντας ζωές.

— Μια δεύτερη κατηγορία που δεν έχει ενισχυθεί από τα μέτρα στήριξης της πανδημίας, αλλά και δεν είχε μερίδιο στα αναδρομικά ύψους 1, 4 δισ. ευρώ που δόθηκαν στην αρχή του χρόνου, είναι οι πολλές χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι. Όλοι αυτοί, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τους επόμενους μήνες το κύμα ακρίβειας στα ράφια του σούπερ μάρκετ αλλά και στους πάγκους των λαϊκών αγορών, χωρίς να περιμένουν κάποια πρόβλεψη για αναπλήρωση της απώλειας του εισοδήματος τους. Σε αυτούς, σχεδιάζεται να δοθεί ένα οικονομικό βοήθημα μέσα σ τον Δεκέμβριο ώστε να μπορέσουν να ισοσκελίσουν τουλάχιστον ως ένα βαθμό τις απώλειες από τις συνεχείς ανατιμήσεις προϊόντων και υπηρεσιών.

Ωστόσο κανείς δεν διακινδυνεύει έστω και να υποθέσει το ύψος της έκτακτης αυτής οικονομικής ενίσχυσης ή τον αριθμό των δικαιούχων καθώς όπως τονίζεται όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο παραπάνω από το 5,9% θα φτάσει η ανάπτυξη της οικονομίας το 2021. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε όταν κάθε 1% του ΑΕΠ παράγει 300 εκ ευρώ περισσότερα έσοδα. Για να έχει νόημα μια τέτοια έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε υγειονομικούς και χαμηλοσυνταξιούχος θα χρειαστεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος 400- 500 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα πρέπει να ξεπεράσει το 7% για να μπορέσει να υλοποιηθεί.