Κορωνοϊός- Πληττόμενες επιχειρήσεις : «Έρχεται» νέα επιτροπή – Πώς θα λειτουργεί

  • Απο Aftodioikisi Press
  • 9 Απριλίου 2020 - 22:11
  • Comments Off

Κοινή επιτροπή συστήνουν τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, με βασική αρμοδιότητά της την αποδοχή και αξιολόγηση αιτημάτων από εταιρείες που διεκδικούν ένταξη σε καθεστώς προστασίας.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που αφορά στις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που εξακολουθούν να λειτουργούν, αλλά βλέπουν τους τζίρους τους να μειώνονται, λόγω του κορωνοίού.

Ειδικότερα, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, περιέγραψε το μηχανισμό λειτουργίας αυτής της Επιτροπής. Κατά τα λεγόμενά του, τα στελέχη της θα δέχονται τα αιτήματα των επιχειρήσεων, όπου θα εξηγούν πως αν και εξαιρείται ο ΚΑΔ (Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας) τους από τους πληττόμενους, επηρεάζονται, παρόλα αυτά, από την υγειονομική κρίση, π.χ. μπορούν να καταθέτουν στοιχεία για την πτώση που καταγράφει ο τζίρος τους.

Σύμφωνα, πάντα, με τον υπουργό, εφόσον κρίνει η Επιτροπή πως είναι αληθή τα στοιχεία που παρουσιάζει η εκάστοτε εταιρεία και δεν πρόκειται λόγου χάρη για κάποιο κρούσμα φοροδιαφυγής θα ανάβει το «πράσινο φως» για την ένταξη σε καθεστώς προστασίας. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η επιχείρηση θα μπορεί να τύχει των οικονομικών διευκολύνσεων που έχουν νομοθετηθεί από την κυβέρνηση. «Η πρόθεσή μας είναι να σώσουμε και την τελευταία επιχείρηση» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Από εκεί και πέρα, αξίζει να σημειωθεί πως συμπεριλαμβάνονται στους δικαιούχους των 800 ευρώ για πληττόμενους ΚΑΔ και της επιταγής κατάρτισης των 600 ευρώ για επιστήμονες, πολίτες οι οποίοι έχουν καταθέσει αίτηση στις δράσεις του ΕΣΠΑ: «Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων» (πρώτος και δεύτερος κύκλος), καθώς και «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα». Κι αυτό διευκρινίζεται, διότι υπό κανονικές συνθήκες υπάρχει ο περιορισμός να μη λαμβάνουν μέρος οι υποψήφιοι επιδότησης σε άλλα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν θα ισχύσει στην προκειμένη περίπτωση. Συνεπώς, θα μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους για τα 800 ή τα 600 ευρώ αντίστοιχα, και εκείνοι που είτε έχουν ενταχθεί στις παραπάνω δράσεις του ΕΣΠΑ είτε εκκρεμεί η αξιολόγησή τους.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΥΠΟΙΚ, ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ, ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!