κομισιόν-πρώτη-επίσημη-ανακοίνωση-γι-960179
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 30.09.2022 | 15:31

Κομισιόν: Πρώτη επίσημη ανακοίνωση για τις ώρες αιχμής που θα «κόβεται» το ρεύμα

Ο χειμώνας έρχεται και τα μέτρα αποφασίζονται στην Ευρώπη, με στόχο να μετριαστούν οι υψηλές τιμές της ενέργειας. Μεταξύ άλλων, σήμερα, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας κατέληξαν σε συμφωνία και για τις ώρες αιχμής που θα πρέπει να μειωθεί το ρεύμα.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία γίνεται συγκεκριμένη αναφορά για τα μέτρα στο ηλεκτρικό ρεύμα. Όπως αναφέρεται:

Όπως αναφέρει μήνυμα της τσεχικής προεδρίας, κατέληξαν σε συμφωνία στα εξής σημεία:

1) υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 10% και 5% στις ώρες αιχμής, από 1η Δεκεμβρίου 2022 μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023.

2) ανώτατο όριο στα έσοδα όσων παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με άλλες τεχνολογίες πλην του αερίου στα 180 ευρώ/MWh και

3) συνεισφορά αλληλεγγύης από τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων (χωρίς να καθορίζονται λεπτομέρειες και αυτό είναι το κομβικό αφού οι πετρελαιάδες μάλλον δεν θα πληρώσουν παραπάνω).

Τα κράτη μέλη θα είναι ελεύθερα να επιλέξουν τα κατάλληλα μέτρα με τα οποία θα επιτευχθούν οι δύο στόχοι κατά την περίοδο αυτή.

Επίσης, τα κράτη-μέλη ξεκίνησαν τις συζητήσεις για την επιβολή ενός πλαφόν στις εισαγωγές φυσικού αερίου, που πάντως θα χρονίσουν άρα το θέμα πάει μάλλον στις καλένδες.

Τέλος, συμφώνησαν να μπορούν να θέτουν προσωρινά μια τιμή ρεύματος κάτω του κόστους για τις μικρομεσαίες

Την πρόταση είχε παρουσιάσει η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στις αρχές Σεπτεμβρίου. Όπως είχε πει τότε:«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αστρονομικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και με τεράστια αστάθεια της αγοράς».

Είχε επισημάνει επίσης, πως η Κομισιόν προτείνει μια «έξυπνη εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας», δηλαδή «έναν υποχρεωτικό στόχο για τη μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας στις ώρες αιχμής». «Θα συνεργαστούμε στενά με τα κράτη μέλη για να το πετύχουμε αυτό», τόνιζε η κ. φον ντερ Λάιεν.

«Είναι δύσκολοι καιροί. Αλλά είμαι πεπεισμένη ότι οι Ευρωπαίοι έχουν την οικονομική δύναμη, την πολιτική βούληση και την ενότητα για να διατηρήσουν το πάνω χέρι» υπογράμμιζε η ίδια.

Ποιες είναι οι ώρες αιχμής στην Ελλάδα

Σε κυβερνητική σύσκεψη για τα εθνικά μέτρα εξοικονόμησης που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα με τη συμμετοχή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της ΡΑΕ, του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ, συζήτηθηκαν -εκτός από τα σενάρια περί διακοπών ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις- και οι ώρες αιχμής κατά τις οποίες η Ελλάδα πρέπει να εστιάσει για τη μείωση της κατανάλωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν καταλήξει στις εξής:

• 09:00-10:00
  • 18:00-22:00

Συνολικά, δηλαδή, η χώρα μας θα πρέπει να αναζητήσει τρόπους μείωσης για 5 ώρες την ημέρα.