κόκκινα-δάνεια-το-πλαίσιο-προστασί-1133723
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 11.02.2023 | 20:27

«Κόκκινα» δάνεια: Το πλαίσιο προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών

Ακούστε το άρθρο
Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός αλλά και οι διμερείς ρυθμίσεις με τις τράπεζες ή τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων είναι τα τρία πλαίσια που μπορούν να αξιοποιήσουν οι οφειλέτες για να τακτοποιήσουν τα χρέη τους και να αποφύγουν τον πλειστηριασμό.

Κατ’ αρχήν υπάρχει το πλαίσιο για την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών. Η συγκεκριμένη κατηγορία είναι και η μοναδική που προστατεύεται αυτή τη στιγμή από τον πλειστηριασμό για την κύρια κατοικία, υπάρχουν αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, δηλαδή από 7.000 έως 21.000 ευρώ.

Πέρα από την προστασία της κύριας κατοικίας, υπάρχει και μία διπλή δυνατότητα επιδότηση.

Η πρώτη έχει να κάνει με μια οικονομική ενίσχυση που κυμαίνεται ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού από τα 70 ως τα 210 ευρώ τον μήνα.

Και η δεύτερη είναι η διαδικασία που τρέχει αυτή την περίοδο με τη δυνατότητα μετά από την υποβολή σχετικής αίτησης, να υπάρξει επιδότηση από τον Απρίλιο και μετά και για έναν χρόνο -ένα 12μηνο- επιδότηση ίση με το 50% των αυξημένων τόκων που έχουν προκύψει λόγω των αναπροσαρμογών του επιτοκίου που έχει γίνει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Μάλιστα υπάρχει ήδη αυξημένο ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη διαδικασία. Οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει τις 14.000, ενώ εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός μπορεί να φτάσει και στις 30.000 νοικοκυριά.

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός είναι το δεύτερο «όπλο» που μπορούν να αξιοποιήσουν οι δανειολήπτες. Μάλιστα, η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει αλλαγές προκειμένου να διευρυνθεί η περίμετρος αλλά και να μειωθεί το επιτόκιο εξυπηρέτησης των δόσεων που θα προκύψουν μετά την λύση. Προς το παρόν, με βάση τα στοιχεία τα επικαλείται και το υπουργείο Οικονομικών έχουν γίνει 3.320 εντάξεις οφειλετών, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχουν χρέη που έχουν τακτοποιηθεί ύψους περίπου 1,1 δισ. ευρώ. Παρόλα αυτά εκκρεμούν ακόμη 47.600 αιτήσεις και ο στόχος το επόμενο χρονικό διάστημα είναι η επιτάχυνση. Σε αυτό αποσκοπούν και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που αναμένεται να έρθουν το επόμενο χρονικό διάστημα, που έχουν προαναγγελθεί από το υπουργείο Οικονομικών .

Η τρίτη διαδικασία, η οποία φαίνεται ότι μέχρι στιγμής συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, έχει να κάνει με την απευθείας διαπραγμάτευση είτε με την τράπεζα είτε με την εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων. Εκεί έχουν γίνει περίπου 590.000 αιτήσεις τουλάχιστον με βάση τα στοιχεία που επικαλείται η ίδια η Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων. Μιλάμε για 27 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν τακτοποιηθεί έως το τέλος του 2022.

Ο στόχος, αναφέρουν στην ανακοίνωσή της, η Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων, είναι μέσα στο πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς να γίνουν επιπλέον ρυθμίσεις της τάξεως των 3,2 δισ. ευρώ.

Aftodioikisi News

Η aftodioikisi.gr είναι η βασική Διαδικτυακή πύλη για τους ΟΤΑ, το Δημόσιο και την Εργασία στην Ελλάδα, λειτουργώντας από τον Απρίλιο του 2008 ως πηγή έγκυρης και συνεχούς ροής ενημέρωσης με ειδήσεις και θέματα από το χώρο της Αυτοδιοίκησης, της Δημόσιας Διοίκησης, της Εργασίας, της Ασφάλισης αλλά και γενικότερης επικαιρότητας από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Τον Μάιο του 2010, μόλις δύο χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας της τιμήθηκε με το δημοσιογραφικό Βραβείο Μπότση. Παράλληλα, αποτελεί κόμβο αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ πολιτικών, αιρετών της Αυτοδιοίκησης αλλά και επιχειρηματιών με τους πολίτες και τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ λειτουργεί ως δίαυλος διαδραστικής ενημέρωσης και επικοινωνίας μεταξύ της Περιφέρειας και του Κέντρου. Καθημερινά δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις από εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πολιτικούς, αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, επιχειρηματίες και, κυρίως, πολίτες που ενδιαφέρονται για τοπικά, εργασιακά, ασφαλιστικά αλλά και για γενικότερα θέματα της επικαιρότητας.