καύσιμα-από-αεπ-και-τουρισμό-στην-πο-869158
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 08.09.2021 | 14:06

«Καύσιμα» από ΑΕΠ και τουρισμό στην πορεία για νέες ελαφρύνσεις

Με «αέρα στα πανιά της» η κυβέρνηση από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για την πορεία του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς ανεβαίνει από αύριο Πέμπτη (πολλοί υπουργοί ξεκινούν επαφές στη Θεσσαλονίκη από αύριο) στην 85η ΔΕΘ, όπου το Σάββατο και την Κυριακή θα δοθεί το στίγμα της οικονομικής πολιτικής.

Ήδη η διαφαινόμενη αναθεώρηση προς τα πάνω του ΑΕΠ, από το 3,6% στο επίπεδο του 4% και πιθανόν παραπάνω δίνει έναν σημαντικό δημοσιονομικό χώρο για την προώθησης σειράς μέτρων στήριξης των εισοδημάτων. Άλλωστε μια προσθήκη μιας ποσοστιαίας μονάδας δίνει πάνω 1,5 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ και συνακόλουθα αυξάνει τη δυνητική απόδοση των εσόδων και άρα τα δημοσιονομικά περιθώρια για παροχές.

Βέβαια οι «αστερίσκοι» του πληθωρισμού και της εξέλιξης της πανδημίας είναι σημαντικοί παρόντες ανησυχίας, ωστόσο η εκτίναξη της πορείας της ανάπτυξης και κυρίως η πολύ καλή εικόνα του τουρισμού, μετά τον Ιούλιο, που φαίνεται και στα δημόσια έσοδα του Αυγούστου μέσα από τις ηλεκτρονικές πληρωμές, δημιουργεί την αισιοδοξία ότι ο προϋπολογισμός «αντέχει» ένα «γενναίο» πακέτο μέτρων. Αυτό μάλιστα κρίνεται και πολιτικά αναγκαίο λόγω και της συγκυρίας με το υψηλό κύμα ακρίβειας που έρχεται λόγω και του κόστους ενέργειας, των πρώτων υλών αλλά της εκτίναξης του μεταφορικού κόστους.

Ήδη σε συνεχείς συσκέψεις του Πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο γίνονται οι τελευταίες προσθαφαιρέσεις ώστε το «πακέτο» να κλείσει άμεσα, ενδεχομένως και σήμερα, και βέβαια ανακοινωθεί το Σαββατοκύριακο. Το μεγάλο ζήτημα, πέρα από τα «διαρθρωτικά μέτρα» (μείωση εισφορών, φόρων κτλ), και τις δράσεις επιδοματικού χαρακτήρα (αύξηση της δαπάνης για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο – ΚΟΤ – και η συμπερίληψη περισσότερων ομάδων κτλ) είναι το τι θα γίνει με τους έμμεσους φόρους και ειδικά με το ΦΠΑ, που αποτελεί άλλωστε και ένα βασικό παράγοντα που «γεννά» ακρίβεια στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι μελέτη του ΙΕΛΚΑ συνδέει τις υψηλές τιμές που καταγράφονται στη χώρα με τους υψηλούς συντελεστές ΦΠΑ καθώς η Ελλάδα έχει από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στα τρόφιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο φόντο αυτό προβλέπεται να ανακοινωθούν στη Θεσσαλονίκη, πάντα με «καύσιμα» από την πορεία του ΑΕΠ, τον τουρισμό, τις εξαγωγές και την πορεία της μεταποίησης μια σειρά από μέτρα όπως η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών το 2022 που θα οδηγήσει σε αυξήσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης για εργαζόμενους και επαγγελματίες στον ιδιωτικό τομέα, η παράταση για τρεις μήνες ακόμη μήνες της Γέφυρας που προβλέπει την κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης στεγαστικού δανείου για α΄ κατοικία για όσους έχουν πληγεί από τον κορονοιό, και εισοδηματικές για τους ανέργους και όσους έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση, η παροχή φορολογικών κινήτρων για συγχωνεύσεις σε επιχειρήσεις, η αύξηση της δαπάνης για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο στο Ρεύμα αλλά και η μείωση των χρεώσεων ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας –χρεώσεις που πηγαίνουν στην κάλυψη του κόστους λειτουργία θερμοηλεκτρικών μονάδων στα νησιά και σε κάλυψη ευπαθών ομάδων), λόγω κι της ανάπτυξης των διασυνδέσεων στα νησιά και την Κρήτη .

Επιπλέον εξετάζονται μέσα από «δημοσιονομικές ασκήσεις» στο Γενικό Λογιστήριο :

-Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ 13% στον καφέ, στα μεταφορικά, τα μη αλκοολούχα ποτά, στα εισιτήρια κινηματογράφου και θεάτρου και όλο το τουριστικό «πακέτο».

-Μείωση Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης

-Υλοποίηση της δέσμευσης για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% με περισσότερο ωφελημένες τις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες.

– Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για επαγγελματίες και επιχειρήσεις με εκκίνηση απλό το 2022.

– Μόνιμη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 24% στο 22%.

πηγή: reporter.gr