Καμπανάκι θεσμών για «κουλτούρα» πληρωμών

Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών βλέπουν οι θεσμοί και «αφρίζουν» για τις ρυθμίσεις περαίωσης με τις 120 δόσεις. Θεωρούν, σύμφωνα με πληροφορίες,  ότι τέτοιες πρωτοβουλίες καλλιεργούν κουλτούρα αθέτησης πληρωμών και γιαυτό, με αφορμή και τις τελευταίες διορθωτικές παρεμβάσεις που πέρασαν από τη Βουλή, έχουν στείλει και στη νέα κυβέρνηση μηνύματα να ξεκαθαρίσει «τοις πάσι» ότι δεν πρόκειται να υπάρξει εκ νέου αντίστοιχη πρωτοβουλία. Εξ ΄ ου και οι τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή εν είδει τελεσιγράφου ότι δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία για διευθέτηση οφειλών προς το δημόσιο. Παράλληλα κρούουν το καμπανάκι για την ανάγκη να «σφίξουν» τα λουριά με τους κακοπληρωτές μετά την παρέλευση του χρόνου τω εκλογών.

Είναι ενδεικτικό ότι εν μέσω μιας μακράς προεκλογικής περιόδου αλλά και της εκδίπλωσης της ρύθμισης των 120 δόσεις  τα ληξιπρόθεσμα χρέη έφτασαν στα 3,609 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 3,3 δισ. είναι φόροι. Την ίδια ώρα από τον Ιανουάριο του 2019 μέχρι το τέλος Ιουνίου έχουν εισπραχθεί 2,35 δισ. ευρώ από παλαιά και φρέσκα χρέη.

Σημειώνεται ότι το ίδιο διάστημα καταγράφηκε μια χαλάρωση των αναγκαστικών εισπρακτικών μέτρων. Μόνο τον Ιούνιο, ο αριθμός των κατασχέσεων έπεσε σε ιστορικό χαμηλό αφού διενεργήθηκαν μόλις 4.213 έναντι 6.000 που είχαν πραγματοποιηθεί τον Μάιο και 9.000 τον Απρίλιο. Σε 1.215.755 οφειλέτες, πάντως,  έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή κατασχέσεις μισθών, ακινήτων και τραπεζικών λογαριασμών. Από τις αρχές του έτους μέτρα αναγκαστικής είσπραξης επιβλήθηκαν σε  47.317 φορολογούμενους.

Συνολικά, πάντως, το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος προς την εφορία ανέρχεται στα 104,1 δισ. ευρώ από 104,2 δισ. που ήταν στο τέλος Μαΐου, εκ των οποίων εισπράξιμα θεωρούνται τα 85,5 δισ. ευρώ.

Ο συνολικός αριθμός των οφειλετών ανέρχεται σε 3.750.195 και είναι μειωμένος κατά 2,4% σε σχέση με τον Μάιο. Πάντως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ ότι 91.913 φορολογούμενοι έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Επίσης χρέη στο Δημόσιο έχουν 3.750.195 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, με τους οφειλέτες στους οποίους δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης να φτάνουν στο 1.754.551.

Γιώργος Αλεξάκης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΘΕΣΜΟΙ, ΠΛΗΡΩΜΕΣ, 120 ΔΟΣΕΙΣ, ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!