Jumbo: Γιατί «παγώνει» η είσοδος στην Τουρκία – Τι ανακοίνωσε ο Απόστολος Βακάκης
Αναστέλλονται τα σχέδια εισόδου των Jumbo στην Τουρκία, όπως γνωστοποίησε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Jumbo Απόστολος Βακάκης, κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων, που πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιουλίου 2026.
Ο επικεφαλής της εταιρείας ξεκαθάρισε ότι οι υφιστάμενες συνθήκες στην Τουρκία δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για μια ασφαλή επιχειρηματική επέκταση, κάνοντας λόγο για αυξημένο επιχειρηματικό ρίσκο και ένα ιδιαίτερα σύνθετο εμπορικό περιβάλλον. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η Jumbo δεν προχωρά σε κινήσεις υψηλού ρίσκου, σημειώνοντας ότι η στρατηγική της παραμένει προσανατολισμένη στις αγορές των Βαλκανίων και σε νέες ευκαιρίες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παράλληλα, απέκλεισε –τουλάχιστον στην παρούσα φάση– το ενδεχόμενο διάθεσης μετοχών μέσω placement, επισημαίνοντας ότι η τρέχουσα χρηματιστηριακή αποτίμηση της εταιρείας δεν δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για μια τέτοια κίνηση.
Αναφορά έγινε και στη δραστηριότητα της Jumbo στη Ρουμανία, όπου η αγορά εμφανίζει σημάδια επιβράδυνσης. Σύμφωνα με τη διοίκηση, οι συνολικές πωλήσεις στην τοπική αγορά κινούνται με διψήφιο ποσοστό πτώσης, ενώ η εταιρεία καταγράφει αισθητά μικρότερη, μονοψήφια υποχώρηση, γεγονός που υποδηλώνει καλύτερη ανθεκτικότητα σε σχέση με την ευρύτερη αγορά.
Σε επίπεδο οικονομικών επιδόσεων, ο όμιλος σημείωσε αύξηση πωλήσεων κατά 7% τον Ιούνιο του 2026 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Έτσι, η συνολική άνοδος του κύκλου εργασιών για το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς διαμορφώθηκε περίπου στο 4%.
Οι μέτοχοι ενέκριναν επίσης τη διανομή τακτικού μερίσματος συνολικού ύψους 94 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε 0,70 ευρώ ανά μετοχή από τα κέρδη της χρήσης 2025. Η αποκοπή του δικαιώματος έχει προγραμματιστεί για τις 22 Ιουλίου 2026, η ημερομηνία καταγραφής των δικαιούχων για τις 23 Ιουλίου και η πληρωμή του μερίσματος θα ξεκινήσει στις 28 Ιουλίου.
Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2026 η Jumbo είχε ήδη προχωρήσει σε έκτακτη χρηματική διανομή ύψους 67 εκατ. ευρώ. Με την ολοκλήρωση και της νέας διανομής, το συνολικό ποσό που θα επιστραφεί στους μετόχους έως τα τέλη Ιουλίου ανέρχεται σε περίπου 161,2 εκατ. ευρώ, προσφέροντας μερισματική απόδοση κοντά στο 5%.
Η διοίκηση επανέλαβε ότι η πολιτική διαχείρισης και κατανομής κεφαλαίων της εταιρείας παραμένει σταθερή, χωρίς να προβλέπονται αλλαγές στη στρατηγική που ακολουθείται μέχρι σήμερα.
Προτεινόμενα άρθρα
16.07.2026 | 09:05
16.07.2026 | 08:33
16.07.2026 | 07:29





