ιστορική-απόφαση-της-εκτ-για-το-όριο-το-787326
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 08.07.2021 | 15:02

Ιστορική απόφαση της ΕΚΤ για το όριο του πληθωρισμού – Τι σημαίνει για την Ελλάδα η η αλλαγή ρότας;

Σε αναθεώρηση του στόχου για την σταθερότητα των τιμών στην Ευρώπη φαίνεται να προχωρά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο φόντο και των τελευταίων εξελίξεων στο μέτωπο των μεταλλάξεων και συνολικά της πανδημίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι πως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg, στη διήμερη συνάντηση των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ που άρχισε την Τρίτη και εξετάσθηκε η πρώτη στρατηγική αναθεώρηση πολιτικής της κεντρικής τράπεζας εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, επήλθε συμφωνία για την αναθεώρηση του στόχου για τον πληθωρισμό, ο οποίος καθοδηγεί όλες τις αποφάσεις της ΕΚΤ για την άσκηση νομισματικής πολιτικής, από τον καθορισμό των επιτοκίων του ευρώ ως τις αγορές κρατικών και ιδιωτικών ομολόγων.

Ουσιαστικά το ΔΣ της ΕΚΤ προχωρά στην αναπροσαρμογή του στόχου του πληθωρισμού σε 2% με «συμμετρική» προσέγγιση είτε από τα κάτω είτε από τα πάνω, καθώς τους επόμενους μήνες και τουλάχιστον μέχρι τέλος του έτους στην Ευρώπη, θα σημειωθεί μια σταθερή άνοδος των τιμών και του ΔΤΚ.

Η απόφαση αυτή ουσιαστικά διασφαλίζει ότι θα συνεχιστεί η χαλαρή νομισματική πολιτική αλλά και η διατήρηση των δράσεων με ενίσχυση της ρευστότητας των κρατών μελών με αγορές ομολόγων κτλ, κάτι που είναι απαραίτητο και για την Ελλάδα.

Άλλωστε χώρες με αδύναμες οικονομίες και υψηλό χρέος είναι «εξαρτημένες» από την πολιτική αυτή της ΕΚΤ που πλέον αψηφώντας τις γερμανικές «υποδείξεις» για σφικτή και προσεκτική πολιτική σε σχέση με τον πληθωρισμό υιοθετεί πολιτικές χαλαρής νομισματική ς πολιτικής. Μια άλλη θετική παράμετρος για τη χώρα είναι ότι η χαλάρωση του στόχου του πληθωρισμού επιδρά και θετικά στο χρέος τα οποίο αποτιμάται σε τρέχουσες τιμές και άρα είναι επιθυμητή μια λελογισμένη πορεία του πληθωρισμού.

Υπενθυμίζεται ότι χτες κατά την παρουσίαση των θερινών της προβλέψεών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι ο πληθωρισμός στην ΕΕ προβλέπεται να ανέλθει κατά μέσο όρο σε 2,2 % φέτος (+ 0,3 εκατοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τις εαρινές προβλέψεις) και σε 1,6 % το 2022 (+ 0,1 εκατοστιαίες μονάδες). Στη ζώνη του ευρώ, ο πληθωρισμός προβλέπεται να ανέλθει κατά μέσο όρο σε 1,9 % το 2021 (+ 0,2 εκατοστιαίες μονάδες) και σε 1,4 % το 2022 (+0,1 εκατοστιαίες μονάδες).

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις μάλιστα δήλωσε: “Θα πρέπει να παρακολουθούμε στενά την αύξηση του πληθωρισμού, η οποία οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην ισχυρότερη εγχώρια και εξωτερική ζήτηση. Και, όπως πάντα, πρέπει να έχουμε επίγνωση των ανισοτήτων: σε ορισμένα κράτη μέλη, η οικονομική παραγωγή θα επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα ήδη από το τρίτο τρίμηνο του 2021, κάτι που συνιστά πραγματική επιτυχία, ενώ άλλα θα πρέπει να περιμένουν περισσότερο. Οι υποστηρικτικές πολιτικές πρέπει να συνεχιστούν για όσο διάστημα χρειάζεται και οι χώρες θα πρέπει σταδιακά να υιοθετήσουν πιο διαφοροποιημένες δημοσιονομικές προσεγγίσεις. Εν τω μεταξύ, τίποτα δεν πρέπει να καθυστερήσει τον αγώνα για τον εμβολιασμό των Ευρωπαίων, ώστε να μπορέσουμε να κρατήσουμε τις παραλλαγές υπό έλεγχο.”

πηγή: reporter.gr