ιδρύθηκε-η-hellenic-nickel-115332
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 04.07.2024 | 10:06

Ιδρύθηκε η Hellenic Nickel

Στην ίδρυση της νέας εταιρείας Hellenic Nickel προχώρησαν από κοινού η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η ελβετική AD Holdings που είχαν επικρατήσει στο διαγωνισμό για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ.

Η ΛΑΡΚΟ τέθηκε σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης στις αρχές του 2020 και ενώ είχε φτάσει προ πολλού σε οικονομικό αδιέξοδο, είπε προ ημερών στη Βουλή, κατά τη συζήτηση τροπολογίας, ο υφυπουργός Οικονομικών Χρ. Δήμας και επισήμανε ότι τα χρέη μόνο στη ΔΕΗ ξεπερνούσαν τα 350 εκατομμύρια ευρώ. «Η ΛΑΡΚΟ σταμάτησε να λειτουργεί εδώ και αρκετούς μήνες. Στο διάστημα αυτό, από το 2020 η μισθοδοσία των εργαζομένων καλύπτεται από το δημόσιο, με δαπάνη που έχει ξεπεράσει, μέχρι στιγμής τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Η ίδρυση της Hellenic Nickel, που καταχωρήθηκε στο μητρώο ανωνύμων εταιρειών στις 27 Ιουνίου, σηματοδοτεί τη μετάβαση στο επόμενο στάδιο του διπλού διαγωνισμού για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων και μεταλλευτικών δικαιωμάτων της ΛΑΡΚΟ, τον οποίο είχαν κερδίσει οι δύο εταιρείες κατεβαίνοντας στους δύο διαγωνισμούς σε κοινοπραξία.

Το Ελληνικό Δημόσιο έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παράνομες κρατικές ενισχύσεις προς την εταιρεία. Ο διαγωνισμός για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ ολοκληρώθηκε το 2023 αλλά έκτοτε εκκρεμεί προσφυγή ενός από τους συμμετέχοντες στο ΣτΕ», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε στα μέτρα που έχει καταλήξει η κυβέρνηση περιλαμβάνεται η ενεργοποίηση ειδικού προγράμματος απασχόλησης των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, μέσω της ΔΥΠΑ, που θα έχει διάρκεια έως 2 έτη, για όσους είναι έως 55 και έως 7 έτη για τους άνω των 55 ετών, με ακαθάριστη μηνιαία αμοιβή τα 1200 ευρώ.

Οι φορείς υποδοχής των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ είναι Περιφέρειες, Δήμοι, Κέντρα Υγείας, η ΔΥΠΑ, σε περιοχές κατά το δυνατόν πλησίον των κατοικιών τους. «Στόχος του προγράμματος, για τους εργαζόμενους άνω των 55 ετών είναι η συμπλήρωση των αναγκαίων προϋποθέσεων για τη συνταξιοδότησή τους. Για δε τους εργαζόμενους κάτω των 55 ετών, στόχος του προγράμματος είναι η μεταβατική τους κάλυψη, μέχρι να βρουν απασχόληση, μέσω του νέου επενδυτή της ΛΑΡΚΟ ή κάποιου άλλου», είπε ο κ. Δήμας.

Ο σκοπός της εταιρείας

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΓΕΜΗ ο σκοπός της Εταιρίας είναι:

Η κατασκευή. λειτουργία και εκμετάλλευση μεταλλουργικών εργοστασίων και συναφών και υποστηρικτικών εγκαταστάσεων και υποδομών.

Η λειτουργία και εκμετάλλευση μεταλλείων κάθε είδους, ιδιόκτητων ή μισθωμένων ή παραχωρημένων.

Η εξόρυξη, εξαγωγή, παραγωγή, ανάκτηση, διύλιση, επεξεργασία, πώληση, εκμετάλλευση, εμπορία και εξαγωγή μεταλλευμάτων, μετάλλων και ορυκτών, στην Ελλάδα και διεθνώς.

Η πώληση, εκμίσθωση και γενικά διάθεση και η απόκτηση, μίσθωση και χρήση ακινήτων.

Η ανάληψη αντιπροσωπειών με προμήθεια ή συμμετοχή στα κέρδη των ως άνω προϊόντων ή η ανάληψη συμβάσεων διανομής ή μεταπώλησης.

Η ίδρυση ή συμμετοχή σε άλλες εταιρίες ή οντότητες του αυτού ή διαφορετικού σκοπού και η απόκτηση εξ ολοκλήρου ή εν μέρει επιχείρησης, περιουσίας, δικαιωμάτων και υποχρεώσεων κάθε φυσικού ή νομικού προσώπου ή οντότητας που ασκεί δραστηριότητα ή κατέχει περιουσιακά στοιχεία χρήσιμα για τους σκοπούς της Εταιρείας και η με κάθε τρόπο κτήση και εκμετάλλευση δικαιωμάτων ή προνομίων αναγκαίων ή χρήσιμων για τον σκοπό της Εταιρείας.

Κάθε άλλη δραστηριότητα και λειτουργία άμεσα ή έμμεσα εξυπηρετούσα ή συνδεόμενη με τους παραπάνω αναφερόμενους σκοπούς.