η-ελλάδα-περνά-ισπανία-λουξεμβούργο-κ-843455
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 18.11.2020 | 12:40

Η Ελλάδα περνά Ισπανία, Λουξεμβούργο και Ιρλανδία σε δαπάνες έρευνας

Βελτιώνει σταδιακά τη θέση της η Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό χάρτη καινοτομίας μετά τη μεγάλη στροφή που έγινε με αύξηση των δαπανών που έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση, κύρια με την πρωτοβουλία για τη σύσταση του ΕΛΙΔΕΚ από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Παιδείας Κώστα Φωτάκη.

Έτσι, η  Ελλάδα βρίσκεται στη 16η θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ, πάνω από χώρες όπως η Ισπανία, το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία δαπανώντας το 1,27% του ΑΕΠ της για Έρευνα & Ανάπτυξη το 2019.

Το  1,27% διαμορφώθηκε ως  ποσοστό των δαπανών Έρευνας & Ανάπτυξης (Ε&Α) επί του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), ως η αρμόδια Εθνική Αρχή του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος για τις ευρωπαϊκές στατιστικές Έρευνας & Ανάπτυξης.

Συνεχίζοντας την αυξητική πορεία των τελευταίων ετών, τo 2019 πραγματοποιήθηκαν δαπάνες για δραστηριότητες Ε&Α ύψους 2.336,58 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 157,27 εκατ. ευρώ, ποσοστό αύξησης 7,2% σε σχέση με το 2018.

Ο δείκτης “Ένταση Ε&Α”, που εκφράζει τις δαπάνες Ε&Α ως ποσοστό του ΑΕΠ, αυξήθηκε, μάλιστα,  κατά 0,06 ποσοστιαίες μονάδες. Συγκεκριμένα, ο δείκτης το 2019 διαμορφώθηκε στο 1,27%, από 1,21% το 2018, λόγω της αύξησης των δαπανών Ε&Α και της αναδρομικής αναθεώρησης του ΑΕΠ στην Ελλάδα για τα έτη μετά το 2010 σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ.

Τα αποτελέσματα της στατιστικής έρευνας του ΕΚΤ, που διεξήχθη το 2020 σε φορείς που κατατάσσονται σε τέσσερις τομείς: επιχειρήσεις (BES), τριτοβάθμια εκπαίδευση (HES), κρατικό τομέα (GOV) και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα (PNP), είναι διαθέσιμα στη διεύθυνση https://metrics.ekt.gr/publications/438.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως έχει αναφέρει ο κ. Φωτάκης που επί χρόνια ήταν επικεφαλής του ΙΤΕ στο Ηράκλειο  σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε τα προηγούμενα χρόνια ένα σχέδιο οου βασίστηκε σε καίριες πρωτοβουλίες που απευθύνονταν τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα:

(α) Μέτρα ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού και στήριξης των υποδομών που αποσκοπούσαν, κυρίως, στην παραμονή ή και στην επιστροφή στη χώρα του επιστημονικού δυναμικού υψηλής εξειδίκευσης. Το δυναμικό που είναι οδηγός στην προσπάθεια για τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας με βάση τη νέα Γνώση και την Καινοτομία.

(β) Υποστήριξη και μεγέθυνση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας για την ενσωμάτωση αυτής της Γνώσης και της Καινοτομίας στην παραγωγική διαδικασία και η αύξηση της έντασης γνώσης στις ελληνικές επιχειρήσεις.

Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες αυτές ξεχωρίζει η ίδρυση του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ), που έθεσε το ανθρώπινο δυναμικό στο επίκεντρο του αναπτυξιακού επανασχεδιασμού.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει δημοσιεύσει ο πρώην υπουργός χαρακτηριστικά, το 2004 οι δαπάνες για Έρευνα & Ανάπτυξη (Ε&Α) ήταν της τάξης του 1 δισ. ευρώ και 0,5% του ΑΕΠ.

Αντίθετα, από το 2015 και μετά ακολουθήθηκε μια συστηματική αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης Ε&Α, η οποία οδήγησε σε σημαντική αύξηση των επενδύσεων Ε&Α και στον ιδιωτικό τομέα. Η τάση αυτή ήταν συνεχής, και το 2018 οι συνολικές δαπάνες Ε&Α έφθασαν στα 2,2 δισ.€ ή 1,18% του ΑΕΠ. Αν και αυτό το ποσοστό παραμένει χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ ( ̴2%), αντιπροσωπεύει την καλύτερη επίδοση που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα, τόσο ως απόλυτο νούμερο όσο και ως ποσοστό του ΑΕΠ.

πηγή: reporter.gr