η-αγορά-αναμένει-τις-αποφάσεις-για-τις-1-624065
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 30.09.2019 | 11:24

Η αγορά αναμένει τις αποφάσεις για τις 120 δόσεις και νέο φορολογικό

Σε καθεστώς αναμονής βρίσκονται πολλές επαγγελματικές ομάδες, αλλά και ιδιώτες για την οριστικοποίηση μια σειράς αποφάσεων της κυβέρνησης. Η πρώτη έχει να κάνει με το αν θα δοθεί παράταση για την ένταξη στις 120 δόσεις, τόσο για οφειλές στα ταμεία, αλλά κα τις ΔΟΥ. Πάντως όπως έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αλλά και άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες  η απόφαση για παράταση ή όχι θα ληφθεί σήμερα, με ολιγοήμερο ορίζοντα. Θα βασιστεί, δε, σύμφωνα με πληροφορίες,  στα δεδομένα μέχρι στιγμής, δηλαδή σε εκκρεμότητες με καθυστερήσεις π.χ. καταλογισμού οφειλών, αλλά και στο αποτύπωμα που υπάρχει στο δημόσιο ταμείο. Δηλαδή στο κατά πόσον ωφελεί στην συλλογή φόρων και εισφορών που θα θεωρούνταν χαμένοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες  στο πρόγραμμα των 120 δόσεων έχουν υπαχθεί 351.128 φορολογούμενοι – οφειλέτες. Έχουν  βεβαιωθεί ποσά στα 3 δισ. ευρώ (2.993.315.888 ευρώ), ενώ έχουν ήδη εισπραχθεί 309,66 εκατ. ευρώ. Συνολικά το ποσό που έχει ρυθμιστεί να φθάνει το 1,1 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται από τα ποσά αυτά  τα 2,9 δισ. ευρώ, 2,2 δισ. ευρώ είναι κεφάλαιο και τα 789,19 εκατ. ευρώ προσαυξήσεις. Επίσης οι 95.000 φορολογούμενοι μπήκαν στη ρύθμιση μετά τις αλλαγές της νέας κυβέρνησης .

Στο μεταξύ ήδη έχει δει το φως της δημοσιότητας (Καθημερινή της Κυριακής) ένα νέο σχέδιο με λιγότερες δόσεις αλλά πιο απλοποιημένο για τη ρύθμιση  σε ενιαία βάση των ληξιπρόθεσμων οφειλών φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων προς Δημόσιο και τράπεζες. Σημειώνεται ότι αρχικά έτσι ξεκίνησε και το σχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό.  Το όλο νέο σχέδιο σύμφωνα με τη εφημερίδα έχει στόχο να αντικαταστήσει τα 9 νομοθετήματα που υπάρχουν σήμερα με τρία: (ένα για τα χρέη στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία με τον «εκσυγχρονισμό» της σημερινής πάγιας ρύθμισης, ένα δεύτερο για τις οφειλές στην τράπεζα με την ενοποίηση του λεγόμενου νόμου Κατσέλη, αλλά και της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τα κόκκινα δάνεια, και ένα τρίτο για τις οφειλές των επιχειρήσεων με τη συγχώνευση όλων των επιμέρους μηχανισμών που υπάρχουν σήμερα, όπως είναι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και ο πτωχευτικός νόμος) ήδη συζητήθηκε με τους θεσμούς όπως αναφέρει η Καθημερινή.

Παράλληλα, με τις ημερομηνίες σήμερα να λήγουν για σειρά φορολογικών υποχρεώσεων, η αγορά αναμένει μια σειρά από αποφάσεις για φορολογικά ζητήματα και άλλα, κάποια εκ των οποίων θα μπουν στο νέο φορολογικό Ν/Σ. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το θέμα των κινήτρων για τη ανανέωση του στόλου των αυτοκινήτων ή το πακέτο μέτρων για τη στήριξη της οικοδομής. Στο πρώτο μέτωπο ήδη υπάρχουν κάποιες γενικές εξαγγελίες, που ωστόσο έχουν παγώσει την αφορά. Σύμφωνα με στελέχη της, εξετάζεται μιας μορφής απόσυρση με στήριξη της ηλεκτροκίνησης και των αντιρρυπαντικών τεχνολογιών, κάτι που  βέβαια αποτελεί και ένα «καλό δώρο»  για τη Γερμανία.  Σημειώνεται ότι ο στόλος των Ι.Χ. στην Ελλάδα είναι από τους γηραιότερους με μέσο όρο ηλικίας τα 15 χρόνια κ, την ώρα που ο αντίστοιχος δείκτης της Ε.Ε. διαμορφώνεται στα 10 έτη, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ACEA (European Automobile Manufacturers Association). Μάλιστα από τα 5,126 εκατ. αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στη χώρα, τα 3,733 εκατ. είναι άνω των δέκα ετών. Επίσης μεγάλο θέμα αποτελούν και τα φορτηγά, όπως καταφαίνεται και από το τελευταίο ατύχημα στο πλοίο της ΑΝΕΚ Olympic Spirit.

Άλλο μεγάλο θέμα είναι  επίσης το τι θα γίνει με την οικοδομή και τα πακέτο κινήτρων για την επανεκκίνησή της. Σημειώνεται ότι οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ αφορούσαν το πάγωμα του ΦΠΑ στα νέα οικήματα αλλά και την έκπτωση δαπανών από την αναβάθμιση κτηρίων. Εδώ  κομβικό είναι το τι θα γίνει με τα σπίτια που είναι παλαιότερης κατασκευής και είναι αδιάθετα. Υπολογίζονται δε στα 90-100.000 και όπως γίνεται αντιληπτό από τις τελικές αποφάσεις θα εξαρτηθεί το τι τιμή θα αποκτήσουν.

Πάντως η αγορά αναμένει αποφάσεις ώστε να δει προς τα πού θα κινηθεί αναμένοντας έτσι ασμένως το νέο φορολογικό. Σήμερα αναμένεται να σταλεί στις Βρυξέλλες  η νέα πρόβλεψη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τη δημοσιονομική πορεία του 2019 στο φόντο και της κατάρρευσης της Thomas Cook, κάτι που θα δώσει νέα δεδομένα στη συζήτηση με τους θεσμούς για το πώς θα διαμορφωθεί η νέα δημοσιονομική βάση γα το 2020 και όπου θα στηριχθούν οι αποφάσεις στο μέτωπο των φορολογικών κινήτρων και ελαφρύνσεων που είναι σε «θάλαμο αναμονής».

Γιώργος Αλεξάκης