γραφείο-προϋπολογισμού-βουλής-μακρ-22720
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 27.07.2017 | 08:56

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: «Μακρύς ο δρόμος για την κανονικότητα»

Το καμπανάκι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας χτυπάει -για ακόμα μία φορά- το γραφείο προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή, στέλνοντας ουσιαστικά το μήνυμα πως η αβεβαιότητα συνεχίζεται.

Στην τριμηνιαία έκθεσή του, το γραφείο σημειώνει πως ο δρόμος για την κανονικότητα θα είναι μακρύς και πως όλα δείχνουν ότι το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας δεν θα έλθει το 2018, παρά την σχετική αύξηση των βαθμών ελευθερίας στην άσκηση πολιτικής.

Όπως τονίζεται, η οικονομική πορεία τα τελευταία δύο χρόνια ήταν καλύτερη από όσο πολλοί πρόβλεπαν, ωστόσο η διαφαινόμενη ανάκαμψη είναι εύθραυστη και ενδέχεται να διακοπεί αν η χώρα εγκαταλείψει τις μεταρρυθμίσεις ή αν υπάρξει πολιτική αστάθεια.

Σε κάθε περίπτωση, η έκθεση αναγνωρίζει πως η τελευταία απόφαση του Eurogroup για τη Ελλάδα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη μείωση της αβεβαιότητας, καθώς και τη σταθεροποίηση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο επισημαίνει πως η θετική επίπτωση της συμφωνίας του Ιουνίου μπορεί να αποδειχθεί πάλι πρόσκαιρη (όπως το 2014) αν η κυβέρνηση στείλει αντιφατικά μηνύματα για την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής

Αναφορικά με την επιστροφή στις αγορές, το γραφείο κάνει λόγο για ένα θετικό βήμα προς τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης, ερμηνεύοντάς το ως μια κίνηση που εκφράζει την πρόθεση της κυβέρνησης να εκπληρώσει τις τρέχουσες συμφωνίες, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μόνιμη έξοδο στις αγορές μετά το τέλος του «μνημονίου» τον Αύγουστο του 2018.

Οι τρεις επιλογές δανεισμού

Το γραφείο σημειώνει επίσης πως, με δεδομένο πως το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2018, η χώρα θα πρέπει να εξασφαλίσει τη μελλοντική χρηματοδότηση των δανειακών της αναγκών. Όπως αναφέρει, υπάρχουν τρεις επιλογές:

  1. καθαρή έξοδος στις αγορές
  2. έξοδος στις αγορές με προληπτική γραμμή πίστωσης υπό όρους
  3. νέος δανεισμός από τον ΕΜΣ (ή τέταρτο μνημόνιο κατά το πρότυπο των προηγούμενων).

Το γραφείο επισημαίνει πως η πρώτη επιλογή αντιστοιχεί σε μία «κανονικότητα», που αυτή τη στιγμή ισχύει για κάθε χώρα της ευρωζώνης. Χαρακτηρίζει την τελευταία επιλογή ως πολιτικά χειρότερη, επειδή «η κοινωνία μας έχει κουραστεί μετά από 8 χρόνια λιτότητας, τρία μνημόνια και συνακόλουθη ασφυκτική εποπτεία». Όπως αναφέρει, η ενδιάμεση επιλογή έχει το πλεονέκτημα της μεγαλύτερης ασφάλειας σε σχέση με την πρώτη, αλλά υστερεί κατά το ότι συνοδεύεται και αυτή από Μνημόνιο και επομένως, αυξημένη εποπτεία.

Για μία ανάπτυξη διαρκείας

Όπως τονίζεται στην έκθεση, το μείζον είναι οι προσδοκίες για τη διατηρησιμότητα των όσων έχουν επιτευχθεί στον δημοσιονομικό τομέα και η επιστροφή σε μια ανάπτυξη διαρκείας. Σύμφωνα με το γραφείο, διατηρησιμότητα και ανάπτυξη διαρκείας εξαρτώνται από:

  • τη ρύθμιση του δημόσιου χρέους,
  • τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων,
  • τη σταθερότητα των θεσμών,
  • το μείγμα της οικονομικής πολιτικής,
  • την ύπαρξη εθνικού αναπτυξιακού σχεδιασμού και
  • τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής