Ευάγγελος Μυτιληναίος: Η τιμή του ρεύματος θα είναι τελικά στο έλεος του χειμώνα - Aftodioikisi.gr
Τετάρτη
20
Οκτώβριος
Back
Συνεχίζονται οι διακοπές ρεύματος - Ποιες περιοχές πλήττονται (λίστα)

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Η τιμή του ρεύματος θα είναι τελικά στο έλεος του χειμώνα

Σε άτυπη συζήτηση που είχε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS, Ευ. Μυτιληναίος, με αναλυτές τοποθετήθηκε για το μείζον θέμα των ημερών που δεν είναι άλλο από την τιμή του φυσικού αερίου που έχει φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ. Παρομοίασε τη συγκυρία με «τέλεια καταιγίδα»: Από τη μια οι πιέσεις που ασκούνται από τη Ρωσία για την ολοκλήρωση του Nord Stream 2 και από την άλλη η χαμηλή παραγωγή ΑΠΕ του καλοκαιριού, που ανάγκασε τις κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν τα αποθέματα φυσικού αερίου για να αντιμετωπίσουν τις υψηλές θερμοκρασίες. Επιχειρώντας μία αναλογική σύγκριση, η αύξηση της σημερινής τρέχουσας τιμής στο φυσικό αέριο με την τιμή της βενζίνης είναι σαν να έχει αυξηθεί η βενζίνη από τα 1,6 ευρώ στα 7 ευρώ το λίτρο.

Η τιμή του ρεύματος θα είναι τελικά στο έλεος του χειμώνα. «Τρέμω μια κακοκαιρία τύπου Μήδειας σε όλη την Ευρώπη», είπε και πρόσθεσε ότι εκ του αποτελέσματος η απόφαση για πρόωρη απολιγνιτοποίηση ήταν βεβιασμένη. Δεν λήφθηκε υπόψη η ασφάλεια εφοδιασμού.

Σε ειδικό σχόλιο για τις ΑΠΕ, τόνισε ότι η αδειοδοτική διαδικασία διαρκεί πάρα πολύ, για αυτό και καθυστερούν να ενσωματωθούν στο μείγμα. Για τις offshore σχολίασε ότι απαιτείται ακόμα πάρα πολύς χρόνος και πολλά κεφάλαια, παρά το γεγονός ότι το αιολικό δυναμικό στο Αιγαίο είναι από τα πιο ισχυρά στην Ευρώπη (μαζί με ένα στη Βόρεια Θάλασσα).

Σε επίπεδο τιμών, αυτή τη στιγμή η μεγαβατώρα έχει φτάσει στα 72 ευρώ και πριν τον Μάρτιο δεν αναμένεται να υποχωρήσει.

Σχετικά με το αν πρέπει να μπει πλαφόν στα τιμολόγια ρεύματος, η απάντηση ήταν πως αυτό ήταν καταστροφικό στη Βρετανία. «Δεν μπορεί να εφαρμοστεί εδώ. Μπορούν να προωθηθούν τα σταθερά τιμολόγια, κάτι που κάνουμε και εμείς. Στην Ελλάδα όμως δεν υπάρχει κουλτούρα σταθερών τιμολογίων».

«Όταν ο καταναλωτής θα πληρώνει λιγότερα από αυτό που πρέπει, θα είναι όλα καλά. Όταν οι τιμές δεν θα είναι συμφέρουσες βάσει του τιμολογίου του, θα σπάει το συμβόλαιο και οι εταιρείες θα πρέπει να αντισταθμίζουν τις απώλειες, αν δεν έχουν ήδη προνοήσει γι’ αυτό», είπε.

Η Ευρώπη είναι ακόμα εξαρτημένη από το φυσικό αέριο της Ρωσίας, καθώς τα έξοδα μεταφοράς είναι πλέον μηδαμινά.

Στο τομέα της διαχείρισης του portfolio ΑΠΕ επεσήμανε: Τα φωτοβολταϊκά πάρκα που κτίζουμε σε Ελλάδα και Ιταλία θα παραμείνουν στο χαρτοφυλάκιό μας. Αυτά στον υπόλοιπο πλανήτη θα πωλούνται όταν η τιμή είναι καλή. Μας ενδιαφέρει να μεγαλώνουμε με μέτρο και ασφάλεια, προς όφελος των μετόχων μας και όχι να κτίζουμε πάρκα για να τα κρατάμε χωρίς όφελος.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!