Έξτρα παροχές & «δώρα» πριν τα Χριστούγεννα από την κυβέρνηση (λίστα)

Χριστουγεννιάτικο «δώρο» σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση υπό όρους. «Εάν τον Νοέμβριο υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια να πετύχουμε και να υπερκαλύψουμε τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, προφανώς αυτός ο δημοσιονομικός χώρος θα αξιοποιηθεί» δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρηστός Σταϊκούρας, ανοίγοντας παράθυρο για πρόσθετα θετικά μέτρα που θα ελαφρύνουν τα νοικοκυριά. «Κάθε δύο μήνες όλο και αιφνιδιάζουμε» είπε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1 αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης της προκαταβολής φόρου και του τέλους επιτηδεύματος καθώς και της αύξησης του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης το 2020 εάν ο νέος προϋπολογισμός πάει καλύτερα από τις προβλέψεις.

Έτσι, μετά τη μείωση του φετινού ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22% για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων, το λίφτινγκ που έγινε στις 120 δόσεις και την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, το οποίο μάλιστα θα χορηγηθεί στους δικαιούχους μέχρι το τέλος του έτους, το οικονομικό επιτελείο θα εξετάσει τον Νοέμβριο εάν υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για κάποια ακόμη θετική έκπληξη. Μια ακόμη παροχή που θα έχει θετικό αντίκτυπο στα νοικοκυριά. Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού και κυρίως στο μέτωπο των φορολογικών εσόδων από το οποίο τα μηνύματα που φθάνουν στην οδό Νίκης είναι θετικά. Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι μετά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, έχει αυξηθεί η εισπραξιμότητα του φόρου ακινήτων ενώ έχουν ήδη εισπραχθεί πάνω από 400 εκατ. ευρώ από τη ρύθμιση των 120 δόσεων για τα χρέη στην Εφορία και οι εισπράξεις του ΦΠΑ κινούνται πάνω από τον στόχο.

Τον Νοέμβριο, όταν θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα για το κλείσιμο του φετινού προϋπολογισμού και διαπιστωθεί ότι υπερκαλύπτεται ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος τότε η κυβέρνηση θα αποφασίσει πού θα διαθέσει το έξτρα πλεόνασμα, το οποίο σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020, υπολογίζεται σε 346 εκατ. ευρώ, ποσό που πιθανόν να διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου έχει αποκλειστεί η χορήγηση μερίσματος σε συνταξιούχους και σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τακτική που ακολουθούσε τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικά για τους συνταξιούχους, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στη λεγόμενη 13η σύνταξη λέγοντας ότι «επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν να διανείμει νωρίτερα το πρωτογενές πλεόνασμα. Άρα, αυτό που δινόταν τον Δεκέμβριο δόθηκε τον Μάιο» για να προσθέσει ότι το επίδομα στους συνταξιούχους θα δίνεται σταθερά από το 2020 τον Δεκέμβριο.

Αν και η κυβέρνηση, όπως υπογραμμίζει ανώτερο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, θα επιθυμούσε να διαθέσει το έξτρα πλεόνασμα στη μείωση κάποιου φόρου, αυτό δεν είναι δυνατόν καθώς θα έχει έκτακτο (one off) χαρακτήρα με τον ίδιο να αναφέρει ότι θα μπορούσε ένα ποσό να διατεθεί για παράδειγμα στα νοσοκομεία ως οικονομική ενίσχυση ή για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής.

Πρόσθετες ελαφρύνσεις το 2020. Ο κ. Σταϊκούρας άνοιξε παράθυρο για πρόσθετες ελαφρύνσεις και το 2020 πέραν αυτών που θα προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, λέγοντας ότι «εάν προκύψει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, μπορεί να αξιοποιηθεί ενδεικτικά για την προκαταβολή φόρου, το τέλος επιτηδεύματος ή την αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος».

Νέα πάγια ρύθμιση. Αφού εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την ανταπόκριση των οφειλετών στη ρύθμιση των 120 δόσεων, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2020 θα ενεργοποιηθεί η νέα πάγια ρύθμιση οφειλών που θα προβλέπει διπλασιασμό του αριθμού των μηνιαίων δόσεων σε 24 ή 48. Το νέο σχήμα της πάγιας ρύθμισης θα συμπεριληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο και θα καλύπτει οφειλές που θα δημιουργηθούν από το 2020 και μετά. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι που έχουν αφήσει απλήρωτους τους φόρους του 2019 θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές του μόνο με την πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων.

Αναδρομικά συνταξιούχων. Σχετικά με τις συντάξεις, ο Χρ. Σταϊκούρας διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση αναμένει τις οριστικές αποφάσεις του ΣτΕ και θα τις σεβαστεί στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων.

Αντικειμενικές αξίες. Για τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων ο κ. Σταϊκούρας προανήγγειλε ότι θα είναι έτοιμες τον Μάιο του 2020 λέγοντας ότι «κάποιοι μπορεί να πληρώσουν περισσότερο για ακίνητα που δεν φορολογούνται ή φορολογούνται πολύ χαμηλά». Ωστόσο δεσμεύτηκε ότι δεν θα πληρώσουν παραπάνω οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις φτωχότερες περιοχές.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΔΩΡΑ, ΛΙΣΤΑ, ΠΑΡΟΧΕΣ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]