ΕΣΠΑ: Χωρίς εγγυητική επιστολή προκαταβολή επιδότησης σε επιχειρηματίες

Οι επιχειρήσεις που θέλουν να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ μπορούν να κάνουν χρήση της προκαταβολής της επιδότησης χωρίς εγγυητική επιστολή από την τράπεζα. Για τη διευκόλυνση της ρευστότητας, το υπουργείο Οικονομίας προχώρησε -σε συνεργασία με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων- στη σύσταση του Ανοιχτού Καταπιστευτικού Λογαριασμού που θα λειτουργεί ως εγγύηση, ώστε άμεσα να δίνεται ως προκαταβολή το 40% της επιδότησης στους επενδυτές.

Τέλος μπαίνει στις εγγυητικές επιστολές που έπρεπε να δίνουν μέχρι τώρα οι τράπεζες σε κάθε ενδιαφερόμενο επιχειρηματία που δεν είχε κεφάλαιο για να μπορέσει να πάρει προκαταβολικά το 40% της επιδότησης μέσω του ΕΣΠΑ και να μπορέσει έτσι να καλύψει τις δαπάνες του.

Ο Ανοιχτός Καταπιστευτικός Λογαριασμός για το ΕΣΠΑ είναι πλέον γεγονός. Για πρώτη φορά όλο το ποσό της επιδότησης από το ΕΣΠΑ θα μπαίνει σε ειδικό λογαριασμό του δικαιούχου, που όμως θα μένει κλειστός και θα λειτουργεί ως εγγύηση για τη χρηματοδότησή του από την τράπεζα.

Λιγότερη γραφειοκρατία για την ένταξη στα προγράμματα και γρηγορότερη αποπληρωμή είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου ΕΣΠΑ (2014-2020) που θα μοιράσει συνολικά 6,75 δισ. ευρώ.

Περιορίζεται ο χρόνος και το κόστος προετοιμασίας, η πρόταση υποβάλλεται μόνο ηλεκτρονικά, τα δικαιολογητικά προσκομίζονται μετά την έγκριση της αίτησης.

Παράλληλα εξασφαλίζεται η διαφάνεια στην αξιολόγηση, αφού οι αξιολογητές δεν έχουν πρόσβαση στα στοιχεία των επενδυτών, ούτε και στον ηλεκτρονικό κωδικό της πρότασης, κάτι που γίνεται επίσης για πρώτη φορά.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΕΣΠΑ, ΕΓΓΥΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ, ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!