έρχονται-τα-εκκαθαριστικά-του-ενφια-1139477
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 30.04.2023 | 09:00

Έρχονται τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Ακούστε το άρθρο
Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Αντίστροφα μετρούν εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων για τον ΕΝΦΙΑ, καθώς τα ειδοποιητήρια αναμένονται να εκδοθούν τις επόμενες ώρες, και συγκεκριμένα, το απόγευμα της Κυριακής.

Η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Μαΐου ενώ η πρώτη δόση φόρου εισοδήματος καταβάλλεται έως το τέλος Ιουλίου και σε περίπτωση εμπρόθεσμης εφάπαξ εξόφλησης (μόνο για το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων) παρέχεται έκπτωση φόρου 3%. Η τελευταία δόση θα είναι μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024. Η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ μπορεί να γίνει σε 10 δόσεις.

Φορολογικές δηλώσεις

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, από όσους έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση και δικαιούνται επιστροφή, στην συντριπτική τους πλειονότητα την έχουν ήδη λάβει. Συγκεκριμένα οι τρεις στους τέσσερις φορολογούμενους ήδη έχουν δει το ποσό της επιστροφής φόρου στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, μέχρι και την περασμένη Παρασκευή που πέρασε τρεις πληρωμές, στο διάστημα που είναι η ανοικτή η πλατφόρμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, δηλαδή από τις 31 Μαρτίου 2023.

Εν συνεχεία, όπως διευκρινίζεται από την ΑΑΔΕ, για όσες δηλώσεις υποβληθούν από την Πέμπτη 28 Απριλίου και μετά και τα εκκαθαριστικά είναι πιστωτικά τότε θα προηγείται συμψηφισμός με οφειλές από ΕΝΦΙΑ.

Δυνατότητες πληρωμής ΕΝΦΙΑ

Σε 10 δόσεις ή Εφάπαξ πληρωμή (χωρίς έκπτωση) ή Με πιστωτική κάρτα σε 12 δόσεις (τράπεζες) ή Πάγια ρύθμιση σε έως 24 δόσεις (με επιτόκιο)

Ποιοι θα δουν ίδιο ΕΝΦΙΑ με πέρυσι

Όσοι δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2022)

Ποιοι θα δουν μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ

Όσοι απέκτησαν ακίνητα με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά

Τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους

Εμφάνισαν στους δήμους τα «ξεχασμένα» τ.μ.

Ποιοι θα δουν «ψαλιδισμένο» ΕΝΦΙΑ κατά 50%

Συνολικό οικ. εισόδημα < 9.000€ (+1.000€ / σύζυγο / εξαρτώμενο μέλος)

& Σύνολο επιφάνειας των κτισμάτων < 150 τ.μ.

& Αξία ακίν. περιουσίας

85.000€ (άγαμος)

150.000 € (έγγαμος)

200.000 € (έγγαμος με εξαρτώμενα τέκνα))

Ποιοι δεν θα πληρώσουν καθόλου φόρο

Νοικοκυριά με 3 εξαρτώμενα τέκνα

Άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%

Θα πρέπει όμως:

α)Συνολικό οικ. εισόδημα < 12.000€ (+1.000€ /σύζυγο / εξαρτώμενο μέλος)

β) Συνολική επιφάνεια κτισμάτων για σύζυγο και εξαρτώμενα τέκνα < 150 τ.μ.))

Aftodioikisi News

Η aftodioikisi.gr είναι η βασική Διαδικτυακή πύλη για τους ΟΤΑ, το Δημόσιο και την Εργασία στην Ελλάδα, λειτουργώντας από τον Απρίλιο του 2008 ως πηγή έγκυρης και συνεχούς ροής ενημέρωσης με ειδήσεις και θέματα από το χώρο της Αυτοδιοίκησης, της Δημόσιας Διοίκησης, της Εργασίας, της Ασφάλισης αλλά και γενικότερης επικαιρότητας από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Τον Μάιο του 2010, μόλις δύο χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας της τιμήθηκε με το δημοσιογραφικό Βραβείο Μπότση. Παράλληλα, αποτελεί κόμβο αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ πολιτικών, αιρετών της Αυτοδιοίκησης αλλά και επιχειρηματιών με τους πολίτες και τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ λειτουργεί ως δίαυλος διαδραστικής ενημέρωσης και επικοινωνίας μεταξύ της Περιφέρειας και του Κέντρου. Καθημερινά δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις από εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πολιτικούς, αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, επιχειρηματίες και, κυρίως, πολίτες που ενδιαφέρονται για τοπικά, εργασιακά, ασφαλιστικά αλλά και για γενικότερα θέματα της επικαιρότητας.