Έρχονται μεγάλες αυξήσεις στην τιμή των καπνικών
Ο σχεδιασμός της Κομισιόν για αναθεώρηση της φορολογίας στην ΕΕ θα περιλαμβάνει νέες αυξήσεις στα τσιγάρα με πακέτα που κάνουν 4,80 ευρώ σήμερα να φτάνουν μέχρι και τα 6,50!
Η μελέτη που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναλύει τις επιπτώσεις στην εσωτερική αγορά των ελάχιστων συντελεστών ΕΦΚ και της ευρείας διαθεσιμότητας εναλλακτικών προϊόντων καπνού, τα οποία επί του παρόντος δεν καλύπτονται από την Οδηγία 2011/64/ΕΕ του Συμβουλίου σχετικά με τη διάρθρωση και τους συντελεστές του ειδικού φόρου κατανάλωσης που εφαρμόζονται στα βιομηχανοποιημένα καπνά.
Η συγκεκριμένη μελέτη παρέχει δεδομένα ανά χώρα και αναλύει τις πιθανές επιπτώσεις της προτεινόμενης αναθεώρησης της Οδηγίας της ΕΕ για τη Φορολογία του Καπνού (TTD), οι οποίες βάσει σχετικής μοντελοποίησης προβλέπονται σε:
- Υψηλότερες τιμές
- Μικρότερο χάσμα τιμών μεταξύ των χωρών
- Μειωμένη κατανάλωση
- Υψηλότερα έσοδα
- Μείωση της πρόωρης θνησιμότητας
Η αύξηση της φορολογίας από το 2014
Από την εφαρμογή της TTD το 2014, οι φόροι καπνού έχουν αυξηθεί σημαντικά σε όλα τα κράτη μέλη. Τα θεσπισμένα ελάχιστα όρια ειδικού φόρου κατανάλωσης συνέβαλαν σε μια συνολική ανοδική διόρθωση των φορολογικών συντελεστών καπνού εντός της ΕΕ.
Η περίπτωση της Ελλάδας
Η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία θα χρειαστεί να αυξήσουν τους ελάχιστους συντελεστές ειδικού φόρου κατανάλωσης για τα τσιγάρα κατά περισσότερο από 80% προκειμένου να συμμορφωθούν με τα αναθεωρημένα ελάχιστα όρια. Οι αυξήσεις θα οδηγήσουν επίσης σε μεγαλύτερη ομοιογένεια των συντελεστών μεταξύ των χωρών, μειώνοντας τις αποκλίσεις κατά 13,5%, γεγονός που θα βοηθούσε στην αποθάρρυνση των διασυνοριακών αγορών, όπου πολίτες από δικαιοδοσίες με υψηλή φορολογία αγοράζουν τα προϊόντα τους σε (συνήθως γεωγραφικά γειτονικές) δικαιοδοσίες με χαμηλότερη φορολογία, υπογραμμίζεται στην έρευνα.
Οι κίνδυνοι
Ωστόσο, στην έκθεση επισημαίνονται ορισμένοι παράγοντες κινδύνου που ενδέχεται να επηρεάσουν τα προβλεπόμενα φορολογικά έσοδα και, ως ένα βαθμό, την κατανάλωση.
Υπάρχουν τρεις παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιο μετριασμένα έσοδα από τα προβλεπόμενα:
Πρώτον, οι τρέχοντες φορολογικοί συντελεστές είναι ήδη υψηλότεροι από αυτούς που περιλαμβάνονται στη βάση αναφοράς, καθώς το 2025 η κυβέρνηση αύξησε τους συντελεστές ειδικού φόρου κατανάλωσης σε όλα τα προϊόντα καπνού.
Δεύτερον, η Βουλγαρία ενδέχεται να συνεχίσει να εφαρμόζει τον συντελεστή ανά κιλό για τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού (HTPs), ο οποίος είναι ήδη πάνω από τα προτεινόμενα 155 ευρώ ανά κιλό της αναθεωρημένης οδηγίας. Το σενάριο εφαρμογής της μελέτης υποθέτει ότι τα HTPs θα φορολογούνται ανά τεμάχιο, δημιουργώντας πρόσθετα έσοδα.
Τρίτον, η υιοθέτηση της πρότασης θα μείωνε πολύ πιθανότατα τις διασυνοριακές αγορές από τη Βουλγαρία, μια επίδραση που δεν περιλαμβάνεται στο σενάριο. Η προβλεπόμενη αύξηση στις τιμές των τσιγάρων είναι σημαντική και θα περιόριζε αισθητά το χάσμα τιμών με τις γειτονικές χώρες. Για παράδειγμα, το μοντέλο υποδηλώνει ότι η διαφορά τιμής με τη Ρουμανία θα μειωνόταν κατά 59,1% για τα τσιγάρα.
Προτεινόμενα άρθρα
15.08.2026 | 12:00








