Έρχεται ρεκόρ 28 ετών στον πληθωρισμό Απριλίου - Aftodioikisi.gr
Παρασκευή
12
Αύγουστος
Back

Έρχεται ρεκόρ 28 ετών στον πληθωρισμό Απριλίου

Πλώρη για νέο ρεκόρ 28 ετίας βάζει ο πληθωρισμός τον Απρίλιο φέτος καθώς με βάση πληροφορίες, οι τιμοληψίες από την ΕΛΣΤΑΤ παραπέμπουν σε ισχυρή κλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων. Ουσιαστικά γίνεται λόγος για ποσοστό στην περιοχή του 10% από 8,9% τον Μάρτιο που αποτελεί νέο επίπεδο ρεκόρ από το 1994.

Ήδη, βέβαια, τόσο το Υπουργείο Οικονομικών, όσο και άλλοι φορείς και οργανισμοί, εδώ και καιρό έχουν αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις τους, για το 2022. Έτσι το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά, πλέον, ότι ο πήχης για τον μέσο πληθωρισμό, φέτος, είναι στο 5,6%. Βέβαια, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας υπάρχει και δεύτερο δυσμενέστερο σενάριο που δίνει συνέχεια στην αλματώδη άνοδο των ενεργειακών τιμών με τον δείκτη να απογειώνεται στο 7,6%. Την ίδια ώρα το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή έχει ενσωματώσει στις προβλέψεις του, έτι περαιτέρω δυσμενές σενάριο, που καταγράφει εναλλακτική πρόβλεψη ακόμη και για πληθωρισμό στην περιοχή του 11%

Πρακτικά, πάντως, η κυβέρνηση αξιοποιώντας τα όποια στενά περιθώρια του προϋπολογισμού που κυρίως προέρχονται, από την καλύτερη του αναμενομένου εκτέλεση του περσινού προϋπολογισμού, την κατάθεση ενός σχεδίου συμπληρωματικών δαπανών, αλλά και από τη διαφαινόμενη καλή πορεία των εσόδων λόγω τουρισμού προσπαθεί να στήσει αναχώματα και να “φρενάρει” την ενεργειακή ακρίβεια, που χτυπάει αλυσιδωτά. τόσο τη ζήτηση όσο και το ΑΕΠ.

Βέβαια η όλη προσπάθεια είναι να ανακοπεί μέχρι το καλοκαίρι το διαφαινόμενα νέο κύμα ανατιμήσεων, αλλά και να στηριχθεί η αναπτυξιακή πορεία. Συγκεκριμένα, εκτιμάται, ότι μετά τις παρεμβάσεις μπορεί να υπάρξει ένα “φρένο” από το καλοκαίρι και μετά, καθώς, μάλιστα, η σύγκριση των φετινών τιμών θα γίνεται με τις ολοένα και αυξανόμενες τιμές του περσινού καλοκαιριού.

Γιώργος Αλεξάκης

πηγή: reporter.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!