Επιδότηση παγίων δαπανών: Ερχονται τα «κουπόνια» για πληρωμή φόρων, εισφορών

Εστίαση, τουρισμός και λιανεμπόριο θα λάβουν το μεγαλύτερο «πακέτο» από τα 500 εκατ. ευρώ επιδότησης παγίων δαπανών. Το υπουργείο Οικονομικών αναμένει το πράσινο φως από την Κομισιόν και το αργότερο έως την ερχόμενη Δευτέρα θα έχει εκδοθεί και η τελευταία αλλά καθοριστική απόφαση που θα κρίνει το ύψος της ποσού που θα λάβει κάθε μία επιχείρηση.

Το ποσό που θα λάβει κάθε δικαιούχος θα χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών της περιόδου Ιουλίου Δεκεμβρίου. Μάλιστα στις αιτήσεις που θα υποβάλλουν οι δικαιούχοι θα πρέπει να ορίσουν πιο τμήμα του ποσού θα μεταφερθεί για πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών και πιο για φόρους. Το μεγαλύτερο ποσό αναμένεται να κατευθυνθεί σε φόρους, καθώς τα υπόλοιπα ΦΠΑ και τους τρέχοντος φόρου εισοδήματος είναι αρκετά μεγάλα.

Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις για επιδότηση παγίων δαπανών ξεπέρασαν τις 74.000 αλλά περισσότερες από τις μισές απορρίφθηκαν καθώς δεν πληρούσαν τα κριτήρια. Πολλές εξ αυτών είχαν πτώση τζίρου μικρότερη του 30% πέρυσι, η δήλωση κερδών και όχι ζημιών, ενώ σε άλλες περιπτώσεις είχε υπερκαλυφθεί το ποσό από άλλες ενισχύσεις.

Τελικά 30.0000 αναμένεται να λάβουν τα 500 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 10.000 επιχειρήσεις εστίασης, 3.300 ξενοδοχεία- καταλύματα, 1.000 στο κλάδο του λιανεμπορίου, ενώ οι  υπόλοιπες αφορούν εμπορικές επιχειρήσεις, εταιρίες που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, των μεταφορών, κ.α.

Μέχρι το τέλος του μήνα τα πιστωτικά σημειώματα θα έχουν αναρτηθεί στους λογαριασμούς των πληγέντων στο Taxisnet και τον e-ΕΦΚΑ για το συμψηφισμό των ποσών της επιδότησης με φόρους (φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ) και ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνονται από 1η Ιουλίου 2021 έως 31 Δεκεμβρίου 2021.

Αμέσως μετά την έκδοση της σχετικής απόφασης θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα myBusinessSupport μέσω της οποίας οι δικαιούχοι της επιδότησης θα μάθουν το ποσό της ενίσχυσης που τους έχει εγκριθεί και θα υποβάλουν νέα οριστική αίτηση για να επιλέξουν αν το ποσό της επιδότησης θα κατευθυνθεί για την καταβολή φόρων, ασφαλιστικών εισφορών ή και τα δύο.

Η επιδότηση μπορεί να φτάνει έως και το 70% ή ακόμα και 80% των πάγιων δαπανών που κατέβαλαν το 2020 οι πληττόμενες επιχειρήσεις που κρίθηκαν επιλέξιμες από το υπουργείο Οικονομικών μετά την υποβολή της αίτησης και του εντύπου Ε3 της φορολογικής δήλωσης στην πλατφόρμα myBusinessSupport.

Σημαντικό ποσοστό των τελικών δικαιούχων ανήκουν στους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού καθώς:

– 10.000 αιτήσεις αφορούν επιχειρήσεις εστίασης.

– 3.500 ξενοδοχεία και καταλύματα που αξιοποιούνται για τουριστικούς λόγους.

– Οι υπόλοιπες αφορούν εμπορικές επιχειρήσεις, εταιρίες που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, των μεταφορών, κ.α.

Σημειώνεται ότι επιλέξιμες για συμμετοχή στο Πρόγραμμα Επιδότησης Παγίων Δαπανών ήταν οι επιχειρήσεις που πληρούσαν σωρευτικά τα εξής κριτήρια:

– Απασχολούσαν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης ή δύο εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, με σχέση εξαρτημένης εργασίας, κατά την 1η Αυγούστου 2020 ή κατά την 28η Οκτωβρίου 2020 ή κατά την 1η Μαΐου 2021.

– Ανήκαν την 31η Δεκεμβρίου 2020 σε πληττόμενους κλάδους όπως αυτοί προσδιορίζονται στη σχετική απόφαση.

– Έχουν υποβάλει τις δηλώσεις ΦΠΑ και φορολογίας εισοδήματος.

– Είναι ενεργές και έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2020.

– Είναι ΜμΕ μη υποκείμενες σε ΦΠΑ ή υποκείμενες και απαλλασσόμενες ή είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ ανεξαρτήτως μεγέθους.

– Δεν ήταν ήδη προβληματικές το 2019, με την εξαίρεση, όμως, των πολύ μικρών ή μικρών επιχειρήσεων.

Το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών αφορά σε ζημιογόνες επιχειρήσεις που παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019. Το ποσό της στήριξης προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της διαφοράς των παγίων δαπανών που κατέβαλε η επιχείρηση και των ενισχύσεων που έχει λάβει με το ανώτατο ύψος να ανέρχεται σε 1,5 εκατ. ευρώ. Ως πάγιες δαπάνες υπολογίζονται οι δαπάνες που η επιχείρηση κατέβαλε το 2020 για συγκεκριμένες κατηγορίες όπως αυτές αποτυπώνονται στο έντυπο Ε3 και αφορούν παροχές σε εργαζόμενους, ασφαλιστικές εισφορές, ενέργεια, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες, ενοίκια, λοιπά λειτουργικά έξοδα, χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα. Οι δικαιούχοι υποχρεούνται να διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό του προσωπικού που απασχολούν, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΛΗΡΩΜΕΣ, ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ, ΚΟΥΠΟΝΙΑ, ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΠΑΓΙΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]