επιχειρηματικοί-όμιλοι-για-το-σχέδιο-364279
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 26.11.2020 | 13:10

Επιχειρηματικοί όμιλοι για το Σχέδιο Ανάκαμψης: Εν αναμονή έργων, κινήτρων και χρηματοδοτήσεων

Ετοιμάζονται οι μεγάλοι εγχώριοι και ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι για να μπουν στη διαδικασία στήριξης των επενδύσεων που προτάσσει το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης που χτες ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Όπως άλλωστε είπε χτες κατά την παρουσίασή του ο αναπληρωτής  υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης με το Ταμείο υπάρχει «πρωτοφανής δυνατότητα κινητοποίησης ιδιωτικών πόρων» ενώ σημείωσε ότι η χρήση των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης θα γίνει  με τρόπο που να μην επιβαρύνει δημοσιονομικά, αλλά να κινητοποιεί χιλιάδες ιδιωτικές επενδύσεις. Κύρια θα γίνει μέσω της αξιοποίησης στις δημόσιες επενδύσεις των ΣΔΙΤ και των Eταιρειών Eνεργειακών Yπηρεσιών (ESCOs)»

Μάλιστα όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης αναμένεται οι πόροι του Ταμείου να πυροδοτήσουν επενδύσεις που θα έχουν ύψος όσο και τα ποσά που το Ταμείο Ανάκαμψης θα προωθήσει στη χώρα, δηάδή επιπλέον 32 δισεκ. ευρώ. Σημειώνεται ότι προβλέπονται από το Ταμείο 16,4 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 12,6 δισ. δάνεια που θα ληφθούν σταδιακά έως το 2026.

Όπως είπε χτες κατά την παρουσίαση του σχεδίου ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος, οι επενδύσεις θα συνδεθούν  με περισσότερες από 60 μεταρρυθμίσεις, ενώ τα 12,6 δισ. ευρώ των δανείων από το Ταμείο θα δοθούν επίσης ως δάνεια σε επιχειρήσεις με μηδενικό επιτόκιο. Προϋπόθεση για τη λήψη αυτών των δανείων θα είναι η συμπλήρωση τουλάχιστον του 50% της επένδυσης από τραπεζικά και ίδια κεφάλαια. «Για κάθε ένα ευρώ δανείου από το Ταμείο πρέπει να υπάρχει άλλο ένα ευρώ από τον ιδιωτικό τομέα», ανέφερε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, ώστε με αυτή τη μόχλευση το ύψος των επενδύσεων να φτάσει στα 25 δισ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι τα δάνεια των 12,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο θα επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος και όχι τα δημοσιονομικά, όπου εκεί το αποτέλεσμα θα είναι ουδέτερο.

Να σημειωθεί ότι μιλώντας χτες Στο Κόκκινο και το Νίκο Ξυδάκη ο πρώην κορυφαίος υπουργός των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης τόνισε ότι το μοντέλο ΣΔΙΤ για μεγάλα έργα έχει εγκαταλειφθεί σε χώρες π.χ. όπως η Γερμανία όπου μόνο ένα μονοψήφιο ποσοστό γίνεται έτσι. Μάλιστα εξέφρασε την ανησυχία του σε σχέση με την επιλογή των έργων που θα γίνει . Όπως τόνισε πρέπει να αποφευχθεί η αναπαραγωγή ενός εσωστρεφούς μοντέλου οικονομίας, που κυριάρχησε τα προηγούμενα χρόνια όπου οι όποιες επιλογές επενδύσεων γινόταν όχι με όρους εθνικής υπεραξίας αλλά συμφερόντων.

Ήδη, πάντως έχουν κατατεθεί σειρά έργων από όλους τους φορείς και μέχρι την ολοκλήρωση των συζητήσεων με την ΕΕ για την οριστικοποίηση του σχεδίου θα φουντώσουν οι διαπραγματεύσεις για το ποια έργα θα επιλεγούν αλλά και πώς θα διαμορφωθεί το όλο πλαίσιο προσέγγισης επενδυτών με κίνητρα.

Ήδη παρουσία με δημόσιες τοποθετήσεις δηλώνουν μεγάλοι παίκτες κυρίως στον κλάδο της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών καθώς στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου ανάκαμψηςπροβλέπονται πράσινες επενδύσεις με τις επιχορηγήσεις να φτάνουν στα 6,2 δισ. ευρώ. Επίσης προβλέπονται δράσεις για την αγορά εργασίας και την κοινωνική συνοχή με 4,1 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις. Ανάλογα  2,1 δισεκ. θα δοθούν για τις ανάγκες της ψηφιακής μετάβασης.

Τα κίνητρα

Χαρακτηριστικά  μιλώντας στο Capital Market’s Day της Enel, όπου ο Όμιλος παρουσίασε στα διεχθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα / επενδυτικά σχήματα το στρατηγικό πλάνο για την επόμενη δεκαετία ο CEO Φραντσέσκο Σταράτσε περιέγραψε ένα ένα πλάνο συνολικής αξίας 190 δις ευρώ, το οποίο έχει στον πυρήνα της στρατηγικής του τη βιώσιμη ανάπτυξη και την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης.

Βέβαια σε σχέση με τα όσα γίνονται στον κλάδο των ΑΠΕ που είναι βασικός πυλώνας στο Σχέδιο και στο φόντο των αποφάσεων για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ  έστειλε ένα σχετικό μήνυμα. «Κάθε μέτρο το οποίο εφαρμόζεται αναδρομικά σε εδραιωμένα νομοθετικά πλαίσια είναι λάθος γιατί τρομάζει τους επενδυτές και καταστρέφει την εμπιστοσύνη στην αγορά που εφαρμόζει αυτά τα μέτρα. Αυτό σήμερα ισχύει για την Ελλάδα. Θεωρώ ότι είναι λάθος η εφαρμογή αναδρομικών μέτρων, διότι πάντα αποτυγχάνουν θεαματικά και οδηγούν στην αποδόμηση της εμπιστοσύνης» θα καταφέρει να απορροφήσει κάποιο από τα κονδύλια που θα διατεθούν για την ανάπτυξη τεχνολογιών αποθήκευσης, δικτύων, ηλεκτροκίνησης και την εγκατάσταση ΑΠΕ.»

Να σημειωθεί ότι ο Όμιλος ENEL έχει στο ισχυρό χαρτοφυλάκιό του το μεγάλο αιολικό πάρκο στο ακρωτήριο Καφηρέας αλλά και σειρά άλλων φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών στη χώρα. Επίσης όλοι οι μεγάλοι εγχώριοι όμιλοι στο χώρο της ενέργειας έχουν δηλώσει ενδιαφέρον για έργα «πράσινης» ανάπτυξης. Ο Γενικός Διευθυντής Στρατηγικής και Εξαγορών & Συγχωνεύσεων της εταιρείας, Έλενος Καραΐνδρος, με συνέντευξη που παραχώρησε στον ιστότοπο capitalintelligence.acuris.com και μιλώντας στη δημοσιογράφο Ιλέιν Γκριν αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που διαβλέπει για τον όμιλο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον κλάδο της ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Καραΐνδρος σημείωσε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι ευκαιρίες ενεργειακής απόδοσης και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας αποτελούν βασική προτεραιότητα για τον Όμιλο.

Την ίδια ώρα χτες ο Χάρης Μπρουμίδης τόνισε τη σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης, που προσφέρει στη χώρα μία ιστορική ευκαιρία, την οποία εάν εκμεταλλευτεί, θα μπορέσει να γίνει ένα παράδειγμα  ανάπτυξης και αλλαγής παραγωγικού μοντέλου.

Πάντως όπως είπε χτες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης είπε ότι τον Δεκέμβριο θα ανακοινωθούν τα πρώτα έργα που θα ενταχθούν στο Ταμείο.

Επίσης, η χρηματοδότησή τους θα γίνει σε πρώτη φάση με εθνικούς πόρους, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, προκειμένου η εκκίνηση των πρώτων δράσεων να καταστεί εφικτή στις αρχές του επόμενου χρόνου. Τα λεφτά από τα κοινοτικά ταμεία υπολογίζεται ότι θα έρθουν μετά τον Ιούνιο του 2021, με την Ελλάδα να διεκδικεί προκαταβολές 3,9 δισ. ευρώ (2,635 δισ. ευρώ από επιχορηγήσεις και 1,272 δισ. ευρώ από δάνεια).

Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με την Κομισιόν για το τελικό σχέδιο του κειμένου των δράσεων θα συνεχιστούν μέχρι το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους και είναι μια πορεία με πολλές και επικίνδυνες στροφές.

Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής έχουν προταχθεί τα εξής έργα:

■ Ηλεκτρικές διασυνδέσεις του ΑΔΜΗΕ, όπως της Κρήτης και η 4η φάση των Κυκλάδων. Ο συνολικός προϋπολογισμός της διασύνδεσης φτάνει στο 1 δισ. ευρώ και ένα μέρος των κεφαλαίων μπορεί να καλυφθεί από ευρωπαϊκούς πόρους.

■ Εγκατάστασης έξυπνων μετρητών από τον ΔΕΔΔΗΕ. Η κυβέρνηση θέλει να εγκαταστήσει πανελλαδικά 7,5 εκατομμύρια «έξυπνους» μετρητές.

■ Εξοικονόμησης ενέργειας σε ιδιωτικές κατοικίες, επιχειρήσεις και κτιριακές εγκαταστάσεις του Δημοσίου.

■ Ηλεκτροκίνησης – υποδομών φόρτισης.

■ Ο οδικός άξονας ΒΟΑΚ στην Κρήτη

■ Απολιγνιτοποίησης στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και Mεγαλόπολης.

■ Αντιπλημμυρικά – αρδευτικά.

■ Ψηφιακά με έμφαση στην ανάπτυξη εφαρμογών τύπου cloud αλλά και στην ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών στις σταθερές συνδέσεις, καθώς και δικτύων 5G στην κινητή τηλεφωνία.

Με τα λεφτά από το Ταμείο Ανάκαμψης θα προχωρήσει το αραχνιασμένο έργο της εγκατάστασης και διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS και το TAXIS, αλλά και προγράμματα για την κατάρτιση, τη διά βίου μάθηση αλλά και νέα αποταμιευτικά προϊόντα για την παροχή προαιρετικής ιδιωτικής σύνταξης.

πηγή: reporter.gr