ΕΝΦΙΑ για πληγέντες: Ποια ακίνητα απαλλάσσονται από τον φόρο - Aftodioikisi.gr
Παρασκευή
26
Νοέμβριος
Back
Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6: Σε λειτουργία η πλατφόρμα (ΦΕΚ)

ΕΝΦΙΑ για πληγέντες: Ποια ακίνητα απαλλάσσονται από τον φόρο

Νέα εγκύκλιος εκδόθηκε από τον Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ που αφορά τους πληγέντες από φυσικές καταστροφές. Στην εγκύκλιο αυτή παρέχονται διευκρινήσεις για τις απαλλαγές που παρέχονται.

Πιο συγκεκριμένα, διευκρινίσεις σχετικά με τη χορήγηση απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές που επλήγησαν από τα φυσικά φαινόμενα της 30ής Οκτωβρίου 2020 και της 3ης Μαρτίου 2021, παρέχει με εγκύκλιο της η ΑΑΔΕ.

Τι λέει η εγκύκλιος

«Σύμφωνα με τις υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες οριοθετήθηκαν οι πληγείσες περιοχές, τα ακίνητα που βρίσκονται στα διοικητικά όρια των Περιφερειακών Ενοτήτων Σάμου, Ικαρίας και Χίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και επλήγησαν από το σεισμό της 30ής Οκτωβρίου 2020 και τη συνεπακόλουθη αυτού πλημμύρα, απαλλάσσονται από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τα έτη 2020, 2021 και 2022, εφόσον κατά τον κρίσιμο χρόνο η κυριότητα ή τα λοιπά εμπράγματα δικαιώματα σε αυτά ανήκουν στον υπόχρεο σε φόρο για τα επίμαχα έτη. Συνεπώς, η συνολική έκταση των νησιών αυτών εμπίπτει στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου.

Αντίστοιχη ρύθμιση ισχύει και για τα ακίνητα σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, των Περιφερειακών Ενοτήτων Γρεβενών και Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ αφορά το κτίσμα με το αναλογούν σε αυτό οικόπεδο, τόσο για το έτος κατά το οποίο επήλθε η καταστροφή όσο και για τα δύο επόμενα έτη. Για τη χορήγησή της οι δικαιούχοι αυτής υποβάλλουν σχετική αίτηση στη Φορολογική Διοίκηση. Η αίτηση υποβάλλεται συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά, δηλαδή το Δελτίο Επανελέγχου ή Έκθεση Αυτοψίας, σύμφωνα με τα οποία το κτίριο έχει χαρακτηριστεί επικίνδυνο ή ακατάλληλο για χρήση, ή το Πρωτόκολλο Αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμόρροπου Κτηρίου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που εκδίδονται έως τις 28.02.2022, εφόσον κατά τον κρίσιμο χρόνο η κυριότητα ή τα λοιπά εμπράγματα δικαιώματα στο ακίνητο ανήκουν στον υπόχρεο σε φόρο για τα έτη αυτά.

Από τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά θα πρέπει να προκύπτει σαφώς ότι οι βλάβες του ακινήτου, για το οποίο ζητείται η απαλλαγή, είναι απόρροια των συγκεκριμένων φυσικών φαινομένων (π.χ. σεισμός και ημερομηνία αυτού) λόγω της εκδήλωσης των οποίων προβλέπεται νομοθετικά η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

Ανάλογα με το έγγραφο που εκδίδεται σε κάθε στάδιο της σε αυτό καταγραφόμενης διαδικασίας, τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά είναι τα εξής:

α) Έως τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της ΚΥΑ για την οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών εκδίδονται Δελτία Επανελέγχου, τα οποία γίνονται δεκτά εφόσον έχουν εκδοθεί μέχρι αυτή την ημερομηνία, παρόλο που δεν αναγράφουν επί αυτών το φυσικό φαινόμενο, που ευθύνεται για την καταστροφή των πληγέντων κτηρίων. Δεκτά γίνονται επίσης και Δελτία Επανελέγχου ανεξαρτήτως της ημερομηνίας έκδοσής τους, στα οποία μπορεί να μην αναγράφεται η φυσική καταστροφή, αλλά η ημερομηνία διενέργειας της αυτοψίας, η οποία είναι καθοριστική για τον προσδιορισμό της φυσικής καταστροφής.

β) Ανεξάρτητα από το χρόνο έκδοσής τους γίνονται δεκτά τα Πρωτόκολλα Αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμορρόπων Κτηρίων και οι Εκθέσεις Αυτοψίας, στις περιπτώσεις που επί αυτών υπάρχει ρητή καταγραφή της ημερομηνίας εκδήλωσης της φυσικής καταστροφής και της πληγείσας περιοχής.

Δεν απαιτείται η προσκόμιση του ΦΕΚ περί κήρυξης της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η αίτηση υποβάλλεται μία μόνο φορά, για το έτος που επήλθε η φυσική καταστροφή και ισχύει, χωρίς άλλη ενέργεια του φορολογουμένου, και για τα δύο επόμενα έτη. Απευθύνεται στη Δ.Ο.Υ. που εξέδωσε την πράξη επιβολής ΕΝΦΙΑ το έτος επέλευσης της καταστροφής, η οποία, σε τυχόν μεταβολή της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. για τα επόμενα έτη, διαβιβάζει την αίτηση με τα συνημμένα παραστατικά αρμοδίως.

Για τις Δ.Ο.Υ. που έχουν ήδη ενταχθεί πιλοτικά στην πλατφόρμα «Τα Αιτήματά μου» της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), αίτηση μπορεί να υποβληθεί ψηφιακά (επιλογή Δ.Ο.Υ., Θεματική Ομάδα «Κεφάλαιο», Διαδικασία «Αίτηση μείωσης ή απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ»), με επισύναψη του υποδείγματος 1Α και των σχετικών δικαιολογητικών.

Για τις υπόλοιπες Δ.Ο.Υ., που δεν έχουν μέχρι στιγμής ενταχθεί στην πιλοτική πλατφόρμα «Τα Αιτήματά Μου», η αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μπορεί να αποσταλεί είτε με συστημένη επιστολή είτε με υπηρεσία ταχυμεταφοράς είτε με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είτε με κατάθεση στο πρωτόκολλο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ., σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Α.1137/2020 (Β 2423) απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ.

3. Στο υπόδειγμα αίτησης περί απαλλαγής ΕΝΦΙΑ 1Α αναγράφονται οι ΑΤΑΚ των ακινήτων για τους οποίους ζητείται η απαλλαγή. Σε περίπτωση που ένα ακίνητο δεν έχει διατηρήσει τον ίδιο ΑΤΑΚ όλα τα έτη της απαλλαγής, ο δικαιούχος αυτής πρέπει να επανυποβάλει την αίτηση για το ακίνητο αυτό προκειμένου να τύχει της απαλλαγής για το έτος μεταβολής του ΑΤΑΚ.

4. Ειδικά για τις περιοχές του Βορείου Αιγαίου, αίτηση απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ, η οποία έχει ήδη κατατεθεί για το έτος 2020 πρέπει να υποβληθεί εκ νέου για το έτος 2021, στη Δ.Ο.Υ. που εξέδωσε την πράξη ΕΝΦΙΑ του οικείου έτους (2021) και ισχύει και για το έτος 2022».

Η εγκύκλιος

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!