ένας-χρόνος-capital-controls-ανακοίνωση-εσεε-105772
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 27.06.2016 | 11:47

Ένας χρόνος capital controls – Ανακοίνωση ΕΣΕΕ

Ακούστε το άρθρο
Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Την ελπίδα να συνεχιστεί σταδιακά η χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών μέχρι το Σεπτέμβριο έως ότου αρθούν οριστικά και να μην υπάρξει το 2017 δεύτερη επέτειος “για τα άδικα και αντιαναπτυξιακά capital controls”, εκφράζει σε σημερινή δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Η ΕΣΕΕ επισημαίνει τις δυσμενείς επιπτώσεις από την επιβολή των capital controls στις οποίες περιλαμβάνει το κλείσιμο επιχειρήσεων (15.409 από την αρχή του 2016 και συνολικά 25.990 μέχρι σήμερα), τη μείωση του αριθμού των νέων επιχειρήσεων κατά 3.000 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015, την πτώση των εξαγωγών κατά -11,7%, την ύφεση και την υποχώρηση της ρευστότητας και των επενδύσεων. Τονίζει ωστόσο την ψυχραιμία και ευελιξία που επέδειξαν οι μικρομεσαίοι στην αντιμετώπιση του αρχικού σοκ ενώ υπογραμμίζει την θετική συνέπεια των περιορισμών, που είναι η κατακόρυφη αύξηση της χρήσης πλαστικού χρήματος και ηλεκτρονικών πληρωμών.

Τέλος, σημειώνει ότι η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που επαναφέρει το waiver για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι μια θετική ένδειξη για την αποκατάσταση της σταθερότητας και εμπιστοσύνης, ώστε να συμμετάσχει η χώρα μας τους επόμενους μήνες στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για την ουσιαστική ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Aftodioikisi News

Η aftodioikisi.gr είναι η βασική Διαδικτυακή πύλη για τους ΟΤΑ, το Δημόσιο και την Εργασία στην Ελλάδα, λειτουργώντας από τον Απρίλιο του 2008 ως πηγή έγκυρης και συνεχούς ροής ενημέρωσης με ειδήσεις και θέματα από το χώρο της Αυτοδιοίκησης, της Δημόσιας Διοίκησης, της Εργασίας, της Ασφάλισης αλλά και γενικότερης επικαιρότητας από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Τον Μάιο του 2010, μόλις δύο χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας της τιμήθηκε με το δημοσιογραφικό Βραβείο Μπότση. Παράλληλα, αποτελεί κόμβο αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ πολιτικών, αιρετών της Αυτοδιοίκησης αλλά και επιχειρηματιών με τους πολίτες και τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ λειτουργεί ως δίαυλος διαδραστικής ενημέρωσης και επικοινωνίας μεταξύ της Περιφέρειας και του Κέντρου. Καθημερινά δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις από εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πολιτικούς, αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, επιχειρηματίες και, κυρίως, πολίτες που ενδιαφέρονται για τοπικά, εργασιακά, ασφαλιστικά αλλά και για γενικότερα θέματα της επικαιρότητας.