Εμπορικοί Σύλλογοι κατά σούπερ μάρκετ: Καταγγέλλουν αθέμιτο ανταγωνισμό - Aftodioikisi.gr
Σάββατο
30
Ιούλιος
Back

Εμπορικοί Σύλλογοι κατά σούπερ μάρκετ: Καταγγέλλουν αθέμιτο ανταγωνισμό

Για σκληρό και αθέμιτο ανταγωνισμό από μεγάλες αλυσίδες super market -εν μέσω Κορονοϊού- κάνoυν λόγο μια σειρά από  Εμπορικούς Συλλόγους της χώρας.

Το χορό άνοιξε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) και ακολούθησαν οι Σύλλογοι του Πειραιά και των Χανίων.

Σε επιστολές τους προς την ηγεσίες του υπουργείου Επενδύσεων και Οικονομίας αλλά και άλλες αρμόδιες αρχές καταγγέλλουν ορισμένες επιχειρήσεις πώλησης τροφίμων, που διαφημίζουν με προκλητικό τρόπο προϊόντα, που δεν αποτελούν είδη πρώτης ανάγκης.

Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: Διαφημίζουν με προκλητικό τρόπο προϊόντα

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, με επιστολή του προς των υπουργό Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδη μεταφέρει την έντονη διαμαρτυρία των μελών του καθώς και όλου του εμπορικού κόσμου που ψυχορραγεί, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που προκαλεί το γεγονός ότι επιχειρήσεις πώλησης τροφίμων και υπεραγορές τροφίμων, επιτρέπεται να πωλούν προϊόντα όπως ενδύματα, υποδήματα, εσώρουχα, ηλεκτρικές συσκευές, είδη σπιτιού, γυαλιά ηλίου, εργαλεία, λαμπάδες κ.λ.π., τη στιγμή που εξειδικευμένα καταστήματα πώλησης των παραπάνω ειδών είναι υποχρεωτικά κλειστά και μάλιστα, με βάση την υπ’αριθ. ΔΙα/ΓΠ.οικ. 21268/2020 υπουργική απόφαση, παρατείνεται αυτό το αναγκαστικό κλείσιμό τους, έως τις 11 Απριλίου 2020.

Δεν είναι δυνατόν να επιτρέπεται να πωλούν και να διαφημίζουν, με προκλητικό τρόπο, οι επιχειρήσεις πώλησης τροφίμων τα συγκεκριμένα προϊόντα που οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες κρατούν στις αποθήκες των κλειστών μαγαζιών τους, βρισκόμενοι σε απόγνωση για την επόμενη μέρα και το μέλλον των επιχειρήσεών τους.

Το γεγονός αυτό, αποτελεί από μόνο του σκληρό αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς αποτελεί χτύπημα στην αχίλλειο πτέρνα των μικρομεσαίων εμπόρων, δίνοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα στις παραπάνω επιχειρήσεις να αυξάνουν ακόμη περισσότερο τον τζίρο τους, εις βάρος των μελών μας.

Ζητούμε να προβείτε άμεσα στην έκδοση απόφασης που να αποκλείει τα καταστήματα πώλησης τροφίμων από την πώληση και διάθεση άλλων ειδών πλην τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, όπως ήδη έχετε κάνει και με τις λαϊκές αγορές άλλωστε.

Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας καθώς κάθε μέρα που περνάει, αποτελεί ένα επιπρόσθετο βάρος στις πληγείσες επιχειρήσεις.»

Χανιά: Πρακτικές ολιγοπωλείου από τα μάρκετ στις πλάτες των μικρών εμπόρων

Για αθέμιτο ανταγωνισμό και ολιγοπώλειο κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του και ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων με αφορμή την πώληση ειδών ένδυσης, υπόδησης, εσώρουχα, παιχνίδια, λαμπάδες κ.α. από super markets.

Όπως αναφέρει σχετική επιστολή προς τους αρμόδιους φορείς που υπογράφουν ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γ. Τοπολιανάκης και ο Γ. Γραμματέας Π. Μπαρμπόπουλος «ο Εμπορικός σύλλογος Χανίων σας μεταφέρει τα παράπονα πολλών μελών του για το γεγονός ότι μεγάλα καταστήματα τροφίμων (super markets) όχι μόνο διαφημίζουν αλλά και πωλούν είδη ένδυσης, υπόδησης, εσώρουχα, παιχνίδια, λαμπάδες κ.λ.π. τη στιγμή που τα καταστήματα των μικρών εμπόρων και αυτοαπασχολούμενων είναι κλειστά και μάλιστα με κρατική εντολή με βάση την υπ’ αριθ. ΔΙα/ΓΠ.οικ. 21268/2020 υπουργική απόφαση, τουλάχιστον  έως τις 11 Απριλίου 2020.

Το γεγονός αυτό καθιστά αθέμιτο ανταγωνισμό και πρακτικές ολιγοπωλείου στις πλάτες των μικρών εμπόρων και των καταναλωτών  που βλέπουν τις επιχειρήσεις τους να μαραζώνουν και τα αποθέματά τους να απαξιώνονται ευρισκόμενα στις αποθήκες .

Σας ζητάμε άμεσα να προβείτε σε απόφαση που να αποκλείει τα συγκεκριμένα καταστήματα από την πώληση και διάθεση άλλων ειδών πλην τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, όπως ήδη έχετε κάνει και με τις λαϊκές αγορές. Αναμένουμε την άμεση απόφαση σας επί του θέματος για να υπάρχουν και την επόμενη ημέρα τοπικές και μικρές επιχειρήσεις».

Πειραιάς: Αθέμιτος ανταγωνισμός από ξένη αλυσίδα

Την απόσυρση των τηλεοπτικών σποτ ξένης αλυσίδας σούπερ μάρκετ που αφορούν την πώληση ειδών ένδυσης, ζητά από την πλεθυρά του, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά (ΕΣΠ) με επιστολή του στους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και στον γεν. γραμματέα Εμπορίου.

Στην επιστολή τους εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους για το γεγονός ότι ενώ το σύνολο των καταστημάτων ένδυσης έχει σεβαστεί την εντολή της κυβέρνησης για καθολικό κλείσιμο, η συγκεκριμένη ξένη αλυσίδα ασκεί αθέμιτο ανταγωνισμό με τα συχνά τηλεοπτικά σποτ, προωθώντας πωλήσεις ανοιξιάτικων ενδυμάτων (τζιν μπουφάν, μπλούζες κ.ά.) με σκοπό, όπως τονίζει ο ΕΣΠ, να υφαρπάξει και αυτόν τον λιγοστό τζίρο που ίσως θα παραμείνει για τα καταστήματά τους, όταν με το καλό αυτά ανοίξουν.

«Παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζουμε το κοινωνικό έργο που επιτελούν αυτή την κρίσιμη περίοδο οι αλυσίδες τροφοδοσίας συνολικά και την αδιαμφισβήτητη προσφορά τους για την εξυπηρέτηση του καταναλωτικού κοινού, καταθέτουμε το αίτημα απόσυρσης των διαφημίσεων αυτών, αλλά και κάθε είδους προώθηση πώλησης των συγκεκριμένων ειδών μέσω των σούπερ μάρκετ τα οποία ήδη σημειώνουν ρεκόρ πωλήσεων» σημειώνουν οι έμποροι του Πειραιά.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!