ΕΛΣΤΑΤ: Στο 0,8% η ανάπτυξη στο Β’ τρίμηνο του 2017

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση κατά 0,5% σε σύγκριση με το Α’ τρίμηνο του 2017 και αύξηση 0,8% σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σύγκριση με το Β’ τρίμηνο του 2016.

Η καθυστέρηση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είχε τελικά κόστος για την πορεία του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τα νέα, εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Α’ τρίμηνο του 2017 η ανάπτυξη ήταν 0,4% (σε ετήσια βάση).

Η κυβέρνηση ποντάρει πλέον στο Γ’τρίμηνο του έτους, που είναι συνήθως καλύτερο λόγω του τουριστικού κύματος, καθώς στο Δ’και τελευταίο τρίμηνο, οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις έχει παρατηρηθεί ότι «γονατίζουν»τα νοικοκυριά και την οικονομία.

Σε κάθε περίπτωση, ο ασθενικός ρυθμός ανάπτυξης κατά το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς,καθιστά πάρα πολύ δύσκολη την επίτευξη ακόμη και του πολύ «χαμηλωμένου» στόχου για ανάπτυξη 1,8% του ΑΕΠ το 2017 που περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν τον Νοέμβριο του 2016 ανέμενε ανάπτυξη 2,7% το 2017 και 3,1% το 2018 η οποία θα γέμιζε τα ταμεία του κράτους με έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Για κάθε 1% ανάπτυξης που δεν επιτυγχάνεται έναντι των προβλέψεων το κράτος χάνει 1 δισ. ευρώ από αναμενόμενους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Και όπως έχει παρατηρηθεί αν τα λεφτά δεν τα «βάλει» η ανάπτυξη με τη διεύρυνση της πίτας το βάρος πέφτει στα συνήθη υποζύγια.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΑΕΠ, ΑΥΞΗΣΗ, 2017


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!