Ελπίδες και «πονοκέφαλοι» σε catering, επιχειρήσεις εκδηλώσεων

Οι χτεσινές ανακοινώσεις για επαναλειτουργία των χώρων εκδηλώσεων, συνεδρίων και catering γεννούν ελπίδες αλλά και βάζουν τα στοιχήματα επιβίωσης χιλιάδων επιχειρήσεων επί τάπητος. Μετά από μια μακρά περίοδο, άνω των έξι μηνών αδράνειας, αλλά με τα επιδημιολογικά δεδομένα να είναι ακόμη άκρως ανησυχητικά καλούνται να δουλέψουν και να δώσουν τη μάχη. Αυτές μάλιστα τις ημέρες αναμένεται να οριστικοποιηθεί και η επανεκκίνηση των επιχειρήσεων catering και διοργάνωσης κοινωνικών εκδηλώσεων, καθώς και άλλων δραστηριοτήτων στην αγορά. Για το θέμα αναμένονται σήμερα επαφές παραγόντων της αγοράς με κυβερνητικά στελέχη.

Την ίδια ώρα έκκληση για γρήγορη ανακοίνωση ασφαλών και βιώσιμων ρυθμίσεων για τη λειτουργία του συνεδριακού τουρισμού απευθύνουν οι επιχειρήσεις του κλάδου, ιδιαίτερα της Θεσσαλονίκης, που πρωταγωνιστεί στον συνεδριακό τομέα, ο οποίος προς το παρόν βρίσκεται σε πλήρη ακινησία και σε πραγματική απόγνωση. Μάλιστα, λόγω της καθυστέρησης στην ανακοίνωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, χάθηκαν περίπου 2.500 διανυκτερεύσεις από την πόλη τον Μάιο. Με κοινή ανακοίνωσή τους, το Thessaloniki Convention Bureau και η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης υπογραμμίζουν ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα που αναμένονται για την ασφαλή διεξαγωγή συνεδρίων είναι απολύτως απαραίτητο να ενσωματώνουν τις προτάσεις των εκπροσώπων του κλάδου

Στο μεταξύ η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) αναφέρει ότι σε θετική κατεύθυνση για την ομαλοποίηση της κατάστασης στην αγορά βρίσκεται η απόφαση της κυβέρνησης για την παράταση της ρύθμισης για τα μειωμένα ενοίκια και το μήνα Μάιο για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές ή θεωρούνται πληττόμενες αλλά και η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση των κονδυλίων που θα χρηματοδοτήσουν το πρόγραμμα για την εστίαση ύψους 330 εκατ. ευρώ.

«Η ενεργοποίηση του προγράμματος για την εστίαση, αλλά και η επέκταση της ρύθμισης για τα ενοίκια και το Μάιο, είναι σε θετική κατεύθυνση ωστόσο δίνουν μια μικρή ανάσα για τις επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες για περισσότερο από ένα εξάμηνο παρέμειναν κλειστές συσσωρεύοντας χρέη τα οποία σύντομα θα κληθούν να εξυπηρετήσουν.Είναι επιβεβλημένο η πολιτεία να συνεχίσει να ενισχύει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα.

Πάγια θέση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας είναι ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει στοχευμένα μέτρα και σε άλλους κλάδους που δέχθηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις, ενώ θα πρέπει να εξετάσει και να θέσει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο το θέμα της διαγραφής των χρεών που γεννήθηκαν εντός της πανδημίας και απειλούν την βιωσιμότητα χιλιάδων μικρομεσαίων», δηλώνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.

Την Παρασκευή 14 Μαΐου 2021 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων της κρατικής ενίσχυσης του Κλάδου της Εστίασης για προμήθεια πρώτων υλών. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι 31 Ιουλίου. Με την υποβολή της αίτησης στην πλατφόρμα θα εμφανίζεται το ποσό που δικαιούται ο κάθε δικαιούχος, ώστε να διευκολυνθεί ο προγραμματισμός των επιχειρήσεων. Παράλληλα, εάν ένας δικαιούχος θεωρεί ότι δεν θα μπορέσει να καλύψει το σύνολο του ποσού της χρηματοδότησης με τιμολόγια και αποδείξεις θα μπορεί σύμφωνα με τις να αιτηθεί ποσό ανάλογο με τις ανάγκες του. Η υποβολή των τιμολογίων για την επιδότηση θα μπορεί να πραγματοποιηθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2021.

πηγή: reporter.gr

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, CATERING, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]