Ελληνικό: Το επενδυτικό της σχέδιο της LAMDA Development για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου - Aftodioikisi.gr
Πέμπτη
21
Οκτώβριος
Back

Ελληνικό: Το επενδυτικό της σχέδιο της LAMDA Development για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου

Το επενδυτικό της σχέδιο για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού παρουσίασε επίσημα, την Τρίτη 24 Ιουνίου, στη Μεγάλη Βρετανία η LAMDA Development, στους εκπροσώπους όλων των ΜΜΕ της χώρας αλλά και ξένων ανταποκριτών.

Την Εταιρεία εκπροσώπησε ο Διευθύνων Σύμβουλος Οδυσσέας Αθανασίου, ο οποίος έκανε και την παρουσίαση και εκπρόσωποι των Εταιρειών – Συνεργατών στο project του Ελληνικού, οι οποίοι παρουσίασαν τον δικό του τομέα.

Η κατασκευή 3-4 εμβληματικών κτιρίων “τοπόσημων, η αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου με τη δημιουργία αμμώδους παραλίας μήκους 1 χιλιομέτρου και πλάτους 50 μ., η δημιουργία μαρίνας για εξυπηρέτηση μικρών σκαφών, η κατασκευή Ενυδρείου διεθνών προδιαγραφών, η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου μεγέθους όσο 15 Εθνικοί Κήποι, η κατασκευή πάρκου οικοκαλλιέργειας, εκθεσιακοί χώροι, πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομοι μήκους 100 χιλ., θεματικό πάρκο με θέμα τη μυθολογία, αθλητικοί χώροι, είναι μόνο μερικά από τα έργα που πρόκειται να γίνουν στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού που θα δημιουργήσουν ένα εσωτερικό και διεθνή προορισμό υψηλής αισθητικής.

Η δημιουργία με την έναρξη των εργασιών 10.000 θέσεων εργασίας, οι οποίες θα ανέλθουν μακροπρόθεσμα σε 50.000, τα άμεσα οικονομικά οφέλη για το κράτος, η μη συμμετοχή του στα έργα υποδομής που απαιτούνται γι’ αυτό το τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα, η είσπραξη εκ μέρους του κράτους πέρα από κάθε άλλη φορολογία του 30% επί των κερδών για πάντα, η θετική οικονομική επίδραση που αναμένεται για τις τοπικές κοινωνίες, συνιστούν μερικές περαμέτρους του οικονομικού σκέλους της επένδυσης.

Για την πρώτη 5ετία τα κεφάλαια που θα εκταμιευθούν εκ μέρους των επενδυτών θα ανέλθουν στα 3 δις ευρώ. Αντίθετα δεν θα προκύψει κανένα κέρδος αφού αυτά τα 3 δις θα δαπανηθούν αποκλειστικά σε έργα υποδομών. Το 70% των 3 δις θα προέλθει από κεφάλαια των επενδυτών και το υπόλοιπο 30% από τραπεζικό δανεισμό.

Ο πιο μακροχρόνιος διαγωνισμός

Ο κ. Αθανασίου αφού περιέγραψε το έργο, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη χρονοβόρα διαδικασία μέχρι να τελειώσει ο διαγωνισμός. “Υπήρξε ο πιο μακροχρόνιος διαγωνισμός” είπε, ¨αφού απαιτήθηκαν, μέχρι την επιλογή του επενδυτικού σχήματος, 27 ολόκληροι μήνες”.

Περιγράφοντας τα επόμενα βήματα που περνούν από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το ΣτΕ και τη Βουλή, επεσήμανε πως θα ήταν ευχής έργο, αν όλοι συνέβαλλαν ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να ξεκινήσει επιτέλους, η επένδυση. Ο χρονικός ορίζοντας έναρξης τοποθετήθηκε στα δύο επόμενα χρόνια.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του στα δεκάδες βιογραφικά, που καταφθάνουν καθημερινά στην Εταιρεία, επιστημόνων που ζητούν εργασία. “Επιστήμονες” είπε, “νέα παιδιά, που μόλις πήραν το πτυχίο τους ή, με εργασιακή εμπειρία που έμειναν άνεργα, στέλνουν τα βιογραφικά τους. Μακάρι να μπορούσαμε να τους πούμε ότι ξεκινάμε αύριο”.

“Εμείς, από τη στιγμή που η Πολιτεία μας χορηγήσει τις απαιτούμενες άδειες, είμαστε πανέτοιμοι να ξεκινήσουμε και να προχωρήσουμε στο άνοιγμα θέσεων εργασίας” κατέληξε.

Είναι θέμα λογικής

Μετά το πέρας της παρουσίασης ο κ. Αθανασίου δέχθηκε ερωτήσεις ανάμεσα στις οποίες ήταν και το τι θα κάνει η εταιρεία σε περίπτωση που αλλάξει η κυβέρνηση. Πώς δηλαδή αναμένεται σε περίπτωση αλλαγής, να ψηφιστεί από τη Βουλή το πρόγραμμα αξιοποίησης του Ελληνικού.

“Είναι θέμα λογικής” απάντησε ο κ. Αθανασίου, γιατί δεν νομίζω ότι μετά τη σημερινή παρουσίαση θα υπάρξουν άνθρωποι λογικοί που θα επιχειρήσουν να κάνουν το άσπρο – μαύρο”.

Σε ερώτηση του vimaonline.gr, αν και πως σκοπεύουν να συνεργαστούν με τους όμορους δήμους ο κ. Αθανασίου απάντησε πως είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με τις νέες διοικήσεις που προέκυψαν στους όμορους δήμους και να διοργανώσουν από κοινού διάφορες δράσεις. Είναι έτοιμοι όπως είπε να συνεργαστούν με τις τοπικές κοινωνίες. Εξ’ άλλου όπως είχε αναφερθεί και στο παρελθόν μία επένδυση για να πετύχει θα πρέπει να αγκαλιαστεί από την κοινωνία.

Ένα δείγμα για το πως εννοεί η επενδυτική εταιρεία τη συνεργασία ειδικότερα με τις τοπικές κοινωνίες είναι και η δημόσια δέσμευσή της για την παραμονή συλλόγων και κοινωνικών φορέων στις έδρες τους που βρίσκονται στο χώρο του πρ. Αεροδρομίου.

Στο σημείο αυτό και επειδή γίνεται παραπληροφόρηση και σπέκουλα από ορισμένες ομάδες που αντιδρούν στην επένδυση θα πρέπει να αναφερθεί ότι η είσοδος σ’ όλους τους κοινόχρηστους χώρους και η πρόσβαση στην παραλία θα είναι ελεύθερη, χωρίς δηλαδή κανένα τίμημα.

Τέλος,  όπως ανέφερε ο κ. Αθανασίου θα δημιουργηθούν σε δημόσιους χώρους σταθμοί άμεσης πληροφόρησης των πολιτών για την πρόοδο της επένδυσης. Έτσι ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να πληροφορείται από “πρώτο χέρι” τι ακριβώς γίνεται στο πρ. αεροδρόμιο.

πηγή: vimaonline.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!