ebrd-νέες-γραμμές-χρηματοδότησης-για-υπο-190574
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 23.10.2020 | 09:44

EBRD: Νέες γραμμές χρηματοδότησης για υποδομές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Μια νέα στρατηγική για τη στήριξη των επενδύσεων και της ανάκαμψης στην Ελλάδα ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης κι Ανάπτυξης EBRD με κεντρικό στόχο την ενίσχυση έργων υποδομής και ενέργειας. Μάλιστα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πρωτοβουλίες αστικής αναγέννησης, που προωθούν τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα του κλίματος.

Συγκεκριμένα, έως το 2025, οι επιχειρησιακές και στρατηγικές προτεραιότητες της EBRD στην Ελλάδα θα βασίζονται στους εξής τρεις πυλώνες:

·         ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, διευκολύνοντας την επέκταση του ιδιωτικού τομέα

·         υποστήριξη της βιώσιμης ενέργειας και των υποδομών, μεταξύ άλλων μέσω περαιτέρω περιφερειακών δεσμών

·         περαιτέρω ενίσχυση της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Επίσης όπως σταθερά κάνει τα τελευταία χρόνια η EBRD έχοντας από το 2015 ως σήμερα, επενδύσει πάνω από 4 δις ευρώ στην Ελλάδα, χρηματοδοτώντας πάνω από 65 projects,  θα υποστηρίξει εξωστρεφείς ιδιωτικές εταιρείες αλλά και τις διασυνοριακές συναλλαγές. Έμφαση δίνεται με βάση το στρατηγικό σχέδιο και στα υγιή επιχειρηματικά μοντέλα έστω κι αν στο παρελθόν υπήρξαν και χρηματοδοτήσεις σε εταιρίες που στη συνέχεια καταγράφηκαν «αρρυθμίες» όπως η Creta Farms.

Να σημειωθεί ότι πολιτική στόχευση της EBRD είναι η στήριξη των μεταρρυθμίσεων και η αύξηση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, μεταξύ άλλων μέσω ιδιωτικοποιήσεων και έργων εταιρικής σχέσης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα. Επιπλέον όπως αναφέρεται η Τράπεζα θα συνεχίσει να στηρίζει τον τραπεζικό τομέα, ιδίως όσον αφορά την εξυγίανση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την ανάπτυξη των κεφαλαιαγορών.

Βέβαια η EBRD καταγράφει και μια σειρά από κινδύνους που κύρια έχουν να κάνει με τις επιπτώσεις που φέρνει ο κορωνοϊός στην οικονομία, στην υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων, λόγω μάλιστα και της μεγάλης εξάρτησης που έχει η Ελλάδα από τον τουρισμό.  Επίσης υπαρκτούς αλλά όχι ισχυρούς βλέπει η EBRD τους κινδύνους λόγω της πανδημίας και της ύφεσης στο πεδίο των ΣΔΙΤ και των αποκρατικοποιήσεων, αλλά και των ροών χρηματοδότησης της οικονομίας.

Γιώργος Αλεξάκης