δηλώσεις-σόιμπλε-μήνυμα-για-αλλαγές-σ-65840
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 20.01.2017 | 09:40

Δηλώσεις Σόιμπλε: Μήνυμα για αλλαγές στο Δημόσιο, ιδιωτικοποιήσεις, πλεονάσματα

Με μια κίνηση «ματ» ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε λίγο πριν το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου κι εν όψει αλλαγής σκυτάλης στο Λευκό Οίκο έσπευσε να τοποθετηθεί απέναντι στο ελληνικό ζήτημα αποσαφηνίζοντας τα πράγματα. Δεν υπάρχουν περιθώρια εξαιρέσεων ουσιαστικά για την Ελλάδα ξεκαθαρίζει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας σε όλα τα καυτά μέτωπα (ιδιωτικοποιήσεις, δημόσιο, ασφαλιστικό). Ειδικά την ώρα που τα θέματα του Ειδικού Ταμείου είναι σε εκκρεμότητα κι είναι εκεί που η κυβέρνηση εξετάζει υποχωρήσεις.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα υπάρξει «κενό χρηματοδότησης» σε περίπτωση που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα. «Το ελληνικό πρόγραμμα βασίζεται από τις αρχές του 2010 στη συμμετοχή του ΔΝΤ» είπε και πρόσθεσε πως αν το ΔΝΤ αρνηθεί να συμμετέχει, αυτό θα αποτελεί ένα σήμα, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της και «το πρόγραμμα θα τερματιστεί γιατί οι προϋποθέσεις ύπαρξης του προγράμματος, η βάση του, θα έχει καταστραφεί». «Δεν θα συμβούλευα να προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε τη συγκατάθεση του γερμανικού κοινοβουλίου» είπε. Οι βουλευτές θα πουν ότι αν οι ελληνικές αρχές «δεν μπορούν με όλη την ευελιξία που προσφέρουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να τηρήσουν αυτό στο οποίο έχουν δεσμευτεί, οι προϋποθέσεις για πρόγραμμα δεν υπάρχουν».

Επίσης ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, με συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, τόνισε ότι το γερμανικό κοινοβούλιο πολύ δύσκολα θα εγκρίνει ένα καινούργιο πρόγραμμα για την Ελλάδα σε περίπτωση που ακυρωθεί το υφιστάμενο πρόγραμμα λόγω μη συμμετοχής του ΔΝΤ.

Η πλευρά του υπ. Οικονομικών στήνει το σκηνικό και σπεύδει να εκμεταλλευτεί την απουσία γραμμής από τις ΗΠΑ. Ουσιαστικά ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση να κάνει αυτό που το πρόγραμμα επιτάσσει, δηλαδή να «ξεχάσει» αναθεωρήσεις στόχων και να τρέξει αλλαγές στο δημόσιο αλλά και απόλυτο έλεγχο των θεσμών, δηλαδή, της Γερμανίας στις ιδιωτικοποιήσεις. Κι όλα αυτά λίγες μέρες πριν η κυβέρνηση καταθέσεις τις προτάσεις της για συμβιβασμό.

Στην κίνησή τυο αυτή ο Β. Σόιμπλε δεν είναι μόνος του. Η Ολλανδία στηρίζει καθώς έχει εκλογές και ο χριστιανοδημοκράτης Πρωθυπουργός Μ. Ρούτε δεν θέλει ούτε να σκέφτεται για έξοδο του ΔΝΤ έχοντας την ασφυκτική πίεση της ακροδεξιάς.

Μάλιστα χτες πηγές της Ευρωζώνης απηύθυναν αντίστοιχες προειδοποιήσεις: «Η μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα προϋποθέτει ένα νέο πρόγραμμα, κάτι το οποίο είναι δύσκολο και θα πάρει χρόνο, διότι απαιτείται η επικύρωσή του από εθνικά κοινοβούλια» υποστήριζαν πηγές της Ευρωζώνης, χαρακτηρίζοντας τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα εκ των ων ουκ άνευ.

Στο μεταξύ τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους βρίσκονται στην «ατζέντα» της προσεχούς συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Το διοικητικό συμβούλιο του Μηχανισμού θα συγκληθεί μέσω τηλεδιάσκεψης τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου και επί τάπητος θα τεθούν οι βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις στο ελληνικό χρέος, καθώς και το κόστος τους.