citigroup-προβλέψεις-σοκ-για-την-ελλάδα-λόγω-brexit-105198
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 30.06.2016 | 09:12

Citigroup: Προβλέψεις- σοκ για την Ελλάδα λόγω Brexit

Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος οδήγησε την Citigroup στην αναθεώρηση των προβλέψεών της για την παγκόσμια οικονομία, σε έκτακτη έκθεσή της με τίτλο Global Economic Outlook and Strategy, βλέποντας βαθύτερη ύφεση για την Ελλάδα, μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και αύξηση του κινδύνου για Grexit.

Όπως τονίζει η Citi, η αβεβαιότητα που σχετίζεται με το Brexit αναμένεται να εξαλείψει την ώθηση της εμπιστοσύνης που αναμενόταν για την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης.

Μέτα το Brexit και την πτωτική αναθεώρηση της ανάπτυξης του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου (σε -0,5% σε τριμηνιαία βάση), καθώς και μετά τα σημάδια αποδυνάμωσης των τουριστικών ροών, η Citi προχωρά στην υποβάθμιση των προβλέψεών της για το ελληνικό ΑΕΠ το 2016 σε -1,2% (από -0,7% νωρίτερα), “βλέποντας” έτσι βαθύτερη ύφεση στην Ελλάδα σε σχέση τόσο με τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, όσο και με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤκαι της Κομισιόν, και με τις ακόλουθες “συνέπειες” που θα έχει στην ενεργοποίηση του κόφτη δαπανών.

Με ένα δις ευρώ μπορεί να επιβαρυνθεί η Ελλάδα την επόμενη 6ετία

Εξάλλου λόγω της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, στο χειρότερο σενάριο, που κάθε κράτος αναλάβει το μέρος του “βάρους” που αναλογούσε στις εισφορές της στον κοινοτικό προϋπολογισμό,  Ελλάδα επιβαρύνεται με 1 δισ. ευρώ περίπου πρόσθετη συνεισφορά στα ταμεία της ΕΕ (170 εκατ ευρώ τον χρόνο για την 6ετία).

Η Ελλάδα σύμφωνα με την κατανομή του 2014 λαμβάνει ετησίως από την ΕΕ μέσω επιδοτήσεων (και όχι δανείων) 7.095,0 εκατ. ευρώ. Η συνεισφορά της είναι πολύ χαμηλότερη, 1.949,8 εκατ. ευρώ. Δηλαδή έχει καθαρό όφελος 5.162,6 ευρώ ή στο 2,89% του Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος.

Αντίθετα η συνεισφορά της Βρετανίας είναι 12 δισ. ευρώ ετησίως. Είναι η τρίτη μεγαλύτερη εισοδηματικά χώρα της Ε.Ε. μετά τη Γερμανία και τη Γαλλία (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν – ΑΕΠ στα 2,22 δισ. ευρώ) και τόσα χρόνια ήταν “καθαρή” χρηματοδότης του προϋπολογισμού της Ε.Ε.