Αυξάνονται τα επιδόματα στα νοικοκυριά για ρεύμα και θέρμανση - Aftodioikisi.gr
Παρασκευή
15
Οκτώβριος
Back

Αυξάνονται τα επιδόματα στα νοικοκυριά για ρεύμα και θέρμανση

Με τις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου να έχουν «εκτοξευθεί», τα νοικοκυριά αγωνιούν για το κόστος ηλεκτροδότησης και θέρμανσης τους επόμενους μήνες. Οι λογαριασμοί έχουν πάρει «φωτιά» και η κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει μέτρα στήριξης προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.

Οι πολίτες έχουν βγάλει μολύβι και χαρτί και υπολογίζουν το κόστος της ακρίβειας στα καύσιμα και το ηλεκτρικό ρεύμα.

Για να αντιμετωπίσει τη δυσμενή αυτή κατάσταση που απειλεί το εισόδημα των νοικοκυριών, αλλά και την ανάκαμψη των επιχειρήσεων η κυβέρνηση εξετάζει αύξηση επιδομάτων που αφορούν στους λογαριασμούς ρεύματος, πετρελαίου θέρμανσης και φυσικού αερίου.

Ο στόχος είναι η σημερινή ενίσχυση να επεκταθεί πέραν από τα ευάλωτα νοικοκυριά σε όσους κατατάσσονται στη μεσαία τάξη και αυτό θα επιτευχθεί με διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι το κονδύλι της επιδότησης θα υπερβεί κατά πολύ τα 150 εκατ. ευρώ που ήταν η εκτίμηση του κόστους κατά την αρχική εξαγγελία του μέτρου, στις αρχές Σεπτεμβρίου, που προέβλεπε επιδότηση του συνόλου των καταναλωτών χαμηλής τάσης (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) με ποσό ύψους 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Πηγές χρηματοδότησης για την επιδότηση της κατανάλωσης αναζητώνται από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων και τον λογαριασμό χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών. Οι τελικές αποφάσεις για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου αναμένονται εντός των ημερών με την έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων.

Η κυβέρνηση πιέζει παράλληλα για ανάληψη δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις τιμές της ενέργειας.

Πολλά επίσης θα κριθούν στην Σύνοδο Κορυφής στις 21 και 22 Οκτωβρίου, όπου οι ηγέτες της ΕΕ θα κληθούν να λάβουν αποφάσεις.

Δείτε τι γράφει σήμερα η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!