Ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης του νόμου Σταθάκη – Κατσέλη και το 2019

Δεν απέκλεισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης το ενδεχόμενο να υπάρξει επέκταση του νόμου «Σταθάκη – Κατσέλη» και επιπρόσθετη νομοθετική ρύθμιση εφόσον συντρέχουν λόγοι, για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς που όπως είπε καλύπτεται πλήρως από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι  στο τέλος του χρόνου δεν λήγει ο Νόμος Σταθάκη – Κατσέλη αλλά η προθεσμία υποβολής αίτησης υπαγωγής.

Σχετικά με την αποεπένδυση της ΔΕΗ  από τον λιγνίτη, προανήγγειλε ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του market test. Εκτίμησε ότι είμαστε εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει συμφωνηθεί, απέκλεισε με κατηγορηματικό τρόπο το ενδεχόμενο πώλησης υδροηλεκτρικών μονάδων και υπογράμμισε ότι οι θέσεις των εργαζομένων είναι απόλυτα εγγυημένες.

Εμφανίστηκε σίγουρος ότι θα υπάρξει καθαρή έξοδος στις αγορές, εφόσον οι τιμές των ελληνικών ομολόγων συνεχίσουν τη σημερινή πορεία. Η ανάκτηση του αξιόχρεου του Δημοσίου δεν ταυτίζεται, βέβαια, με την επίλυση όλων των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας αλλά θα συμπαρασύρει τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να δανείζονται και θα διασφαλίσει για το τραπεζικό σύστημα καλύτερους όρους χρηματοδότησης από τη διεθνή αγορά.

Για την ελάφρυνση του χρέους εκτίμησε ότι θα συνοδεύεται από κάποιας μορφής ρήτρα ανάπτυξης, γεγονός που χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό και ότι θα δημιουργήσει ένα ασφαλέστερο περιβάλλον. Επιφυλάχθηκε να απαντήσει σχετικά με τον μελλοντικό ρόλο του ΔΝΤ και υπογράμμισε ότι επί του παρόντος είναι τεχνικός σύμβουλος. Εφόσον το Ταμείο επιλέξει τελικά να αποχωρήσει, ο κ. Σταθάκης εκτίμησε ότι θα ξανασυζητηθούν τα μέτρα για την περίοδο 2019 – 20.

Για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να υπάρξει λύση και στο σύνολό της τάσσεται υπέρ της έναρξης και προόδου των διαπραγματεύσεων.

Επανέλαβε ότι εντός του έτους «θα δούμε μπουλντόζες στο Ελληνικό».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΣΤΑΘΑΚΗΣ, ΝΟΜΟΣ, ΚΑΤΣΕΛΗΣ